Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Тези индивиди трябва ли да имат права, според вас?

  • 10 151
  • 84
Всички научни статии, списания и т.н. гръмнаха със следната новина:
http://www.hindustantimes.com/world-news/meet-sophia-the-first-r … XCdMYrbHsTrI.html
Даже и нашите медии го отбелязаха:
http://www.dnes.bg/mish-mash/2017/10/27/robotyt-sofiia-poluchi-g … ka-arabiia.357485

След може би десет години (по мои изчисления) ще имаме подобни същества, минали изцяло теста на Тюринг и неразличими от нас, хората - "венецът на сътворението". Та тези същества най-накрая ще изместят така мразените мигранти и ще заемат тяхната работна ниша. Разбира се нямам никакви съмнения, че тогава "добрите" ще бъдат някогашните "лоши" мигранти, пък лошите със сигурност ще са хуманоидите. Та неминуемо ще дойде ред и на...техните права. Ако машината притежава всичко, каквото и човека, ако машината е неотличима от нас, трябва ли да има същите права като нас? Ако машината чувства и е тъжна, защото е влюбена в друга машина, да й разрешим ли да сключи брак? Ако истински мъж (за ужас на майка си) е влюбен в някоя подобна Софи, ще може ли да сключи брак с нея? И още хиляди, хиляди въпроси могат да възникнат в последствие. Сега ви звучи нереално, но след десет години, реалността ще е съвсем друга. Та много ми е интересно вие как мислите?
Виж целия пост
# 1
Как мисля ли? Айзък Азимов вече е казал всичко по въпроса.
Виж целия пост
# 2
Светът отдавна е тръгнал към саморазрушение, Господ затова не е пратил потоп още.
Виж целия пост
# 3
Ще поживеем, ще видим.
Принципно не съм почитател на хуманоидите. Смятам го за лоша заигравка с човешката природа. Но не съм привърженик и на черни сценарии и конспирации.
Виж целия пост
# 4
Bella Anna , това са ти любимите теми -изкуствени утроби , космоса ...сега и хуманоиди .
Моя мироглед е такъв, че се водя от етични и морални принципи  и не приемам подобни изтрещявания
и не ми е толкова развинтена фантазията че да си го представя .

По скоро наблюдавам обратното ... как хората се опитват да се върнат към традициите .
В днешния ден  по вълнува не хуманоидите , а че са бити едни хора които искат независима Каталуния ...
и че цяла "демократична" Европа гледа и мълчи .
Виж целия пост
# 5
в тези времена правата им ще бъдат императивно извоювани. аргументите ще са всякакви, предполагам дори, че измежду тях ще има и такъв, че вече и истински човеци не могат да издържат теста на Тюринг...
Виж целия пост
# 6
Това вече е описано в художествената литература, наскоро гледах и сериала Humans, там много елегантно е представена моралната и материална дилема за човека и човешкото, съзнанието и т.н. Всъщност това е важното и ключовото, с което се смятаме за хора - наличието на съзнание. Има много път да се измине, докато се стигне до пробива със съзнанието, пък тогава ще се исли кой какви права има. Те да успеят да го докарат до нещо, което да е хуманоидно и да върши работа, която сега е изключително тежка и непривлекателна, пък нататък ще видим.

А колкото до статията, то си е написано, че въпросната държава го е направилаа с рекламна цел, за да се представи като високотехнологична и фактор в разработването на изкуствен интелект, какво има да му се чудим.
Виж целия пост
# 7
Не се страхувам от човекоподобни роботи повече, отколкото се страхувам от хора - изроди по душа, акули, пчели, към чиято отрова съм силно алергична,  комари, пренасящи всякакви болести, пияни шофьори, астероиди, вторични инфекции, да не ме удари ток или да не се мина.
За правата - считам, че ако нещо или някой е неразличим в мисленето и поведението си от човек, то участието му в обществото минава през гарантиране на права. Не че има опасност да се случи де - все още огромна част от хората живеят във фактическо безправие, науката и технологиите отдавна ще са сътворили чудеса в Саудитска Арабия преди жените там да имат безпрепятствен достъп до образование и здравеопазване.
Виж целия пост
# 8
Как мисля ли? Айзък Азимов вече е казал всичко по въпроса.

Четете Азимов, бре маскари! Laughing

И още:
Цитат
Четвърти и пети закон на роботиката са българското допълнение към класическите три закона на роботиката от Айзък Азимов.

Четвърти закон на роботиката:

„Роботът е длъжен при всички обстоятелства да се легитимира като робот“.
Въведен през 1974 от Любен Дилов в неговия роман "Пътят на Икар". Любен Дилов обосновава така мотивите за възникването на четвъртото „ограничение“: „Последният закон е сложил край на скъпо струващите увлечения на конструкторите да придават колкото се може по-човешки вид на психороботите. И на произтичащите от това недоразумения...“

Пети закон на роботиката:

"Роботът е длъжен да знае, че е робот"
Въведен през 1983 от Никола Кесаровски (математик по образование, журналист по професия, популяризатор на науката и писател) в новелата "Петият закон на роботиката", включена в сборника "Петият закон" и популяризирана чрез комикс в култовото списание „Дъга“. Сюжетът: един от андроидите не само извършва убийство, но и по време на предварителния разпит не се легитимира като робот. Защото не знае, че е такъв!
Виж целия пост
# 9
Баш! Ама, не щат, бе, не щат! Труден им бил, не го разбирали!
Виж целия пост
# 10
Азимов е чудесен. Тук говорим за чиста търговия и реклама. Използването щяло било да е в старчески домове и в помощ на болни и нвалиди. Оле, мен ми звучи зловещо, то не стига дето като си стар, болен търсиш топлина, общуване, а с тези роботи с празен поглед, хептен на бездушие отиват нещата.
Чувство за хумор види се не ѝ е присадено. На въпроса "Искаш ли да унищожиш хората?" отговаря с "О Кей", ще унищожа хората".

Виж целия пост
# 11
Това не е нещо уникално ново. Ей го на, на НГ имаше цяла поредица за роботите и изкуствения интелект. Вярно, не изглежда лъскаво като  нещото на модния подиум, но много по-функционално. Явно хората си искат лъскавото и шареното, като 3-годишни, а не търсят функционалност.
Виж целия пост
# 12
Elon Mask Simple Smile
Виж целия пост
# 13
Много неща в СА не са нормални, това е най-малкото. Поредната модерна изгъзица, в която обаче не виждам никакво развитие или заплаха.
Виж целия пост
# 14
Това са просто журналистически езикочесалки. Единственият начин някой да получи гражданство в СА е баща му да има пълно гражданство в кралството. "Гражданство за робот" е само и единствено рекламен трик, вероятно комплект с някакво парти и калиграфисана хартийка с "гражданството". Понеже съм виждала "София" наживо - не се притеснявайте, няма мъж, който да пожелае такова нещо за момента. Ако я направят по-малко зловеща в следващото десетилетие, ще има за какво да се тревожите евентуално, но то и сега има надуваеми кукли, не са ни изместили все още.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия