Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Рефлукс, намаляла кърма и ненаддаване на бебето

  • 5 836
  • 4
Здравейте! Бебето ми е на 1 м. и половина и има, както си мислех досега, лек рефлукс. Повръща, но не често и не след всяко хранене. Някой път просто й се стича по бузата, друг път е повече, като на фонтан. Така е от раждането. Първият месец бебето ядеше на около 3 часа, понякога на 2 и за месеца наддаде 1,200 кг. В началото на 2-рия месец нещата продължиха обичайно. Но от 10-на дни насам бебето започна много често да плаче и дори да изпада в истерия дотам, че не можем да я утешим с нищо. Смятах, че това се дължи на колики, но последните няколко дни започнах да се замислям дали не е гладна. Суче много малко, глътва по няколко пъти, после започва да реве, да се дразни на гърдата. Премествам я на другата, а тя отказва да я засуче. Като я изправя наддава яростен рев. Започнах да я слагам по-често, на час, но всичко се повтаря. Заведохме я при педиатър, където я измериха и се оказа, че е наддала само 150 грама за 2 седмици.
Това ме притеснява много. Не искам да я дохранвам с адаптирано мляко от страх да не я отбия, но не искам и да е гладна. Какво да правя?

Искам да добавя, че последните дни се изхожда много рядко, веднъж на 3 дни и памперсите й не са достатъчно напишкани.

Искам да добавя, че вчера и днес я слагам много често да суче, на час и дори по-малко. Възползвам се, когато е в полусънено състояние, за да не се дразни. Дясната я отказва, ако я предложа първа, но лявата я засуква. Необичайното е, първо, че гърдите пускат няколко пъти по малки порции /по няколко глътки през около 4-5 мин./, а също и, че, когато бебето засуче много късно слиза млякото. През нощта така се получи, че докато бебето посуква с цел стимулиране на гърдата, минаха повече от 5 мин. преди да слезе кърмата. Тя започна да се дразни и това я разсъни. Опъва се, хленчи и много често въобще не иска да засуче, а върти устата около зърното.
През последните два дни, в които спазвам горното, около 17,00ч. следобед бебето суче, но вече няма почти никаква кърма и тя много бързо започва да се дразни и да плаче. Тогава я дохранвам с около 60 мл. адаптирано мляко. По това време вече чувствам и болки в зърната от честото сукане и дърпане през деня.
Възстанових и нощното кърмене, тъй като преди правеше пауза от около 6 часа след вечерното лягане за сън. За двата дни има по един наакан памперс и по 2 добре напишкани.
Много ще се радвам на вашето компетентно мнение и помощ. Наистина съм объркана защо се получи така и много бих искала да продължа да кърмя бебето си. При първото ми дете се получи същото, но тогава нямаше компетентна помощ и не успях да се справя, започнах да дохранвам и това бързо я отби. Второто кърмих до година и половина, но тя беше много спокойна  и преодоляхме тези кризи.
Освен това сега ме притеснява и малкото наддаване. Трябва ли задължително да я дохранвам, за да възстанови някакви норми?
Виж целия пост
# 1
Здравейте,

Минал е повече от месец, от както сте задала въпросите си. Съжалявам, че чак сега се включвам в темата. Надявам се междувременно да сте успяла да се свържете с нас по другите ни канали за връзка (национален телефон, е-мейл, фейсбук).

Предполагам, че ситуацията в момента е доста по-различна. Мерките, които сте предприела са много добри и обичайно това е, което първо се предлага в такива ситуации. Ако все още имате нужда от информация, ще се радвам да ми кажете, какво се е променило през този 1 месец и дали има подобрение след предприетите мерки.

Поздрави и лека вечер
Мария
ЛЛЛ Лидер-консултант по кърмене
Виж целия пост
# 2
Здравейте! Продължаваме с кърменето, въпреки, че бебето никак не му е "фен". Както казах, веднага след прегледа, при който установихме малкото наддаване, започнах да я слагам по-често да суче. Така  ядеше по-малко, но по-често. За 2-3 дни нещата се нормализираха и пак имах достатъчно кърма, за да се храни на 2-3 часа. Имаше период и за около седмица, в която и цедях между кърменията и, когато не стигаше или бебето отказваше да суче, давах изцеденото. В резултат за 3 седмици наддаде 850 грама. Водихме я и на гастроентеролог за рефлукса. От прегледа стана ясно, че няма нищо притеснително. Малко след като рязко намаля кърмата ми, ми дойде цикъла. Този месец се получава същото. Дали има някаква връзка? Относно сученето: има дни, в които суче без проблем, но има и дни, в които няма желание - върти се, хленчи, но някак успявам да я "прилъжа" с различни методи. Гърдите ми, обаче, продължават да пускат на порции и това я изнервя, отказва се лесно и затова опитвам да я храня в полусънено състояние.

Желая ви всичко най-хубаво и ви благодаря, че отделяте време за подкрепа на майките в това начинание!
Виж целия пост
# 3
Здравейте, *Noel*!

Справила сте се много добре със ситуацията и сте постигнали чудесно наддаване за 3 седмици.

Месечният цикъл може да окаже влияние върху количеството кърма. Някои майки наблюдават същия ефект, което се дължи на спадането на нивата на калция в кръвта между овулацията и началото на менструацията. В повечето случаи бебетата успяват да се справят, като искат да сучат по-често например. Понякога обаче това не е достатъчно или пък бебето няма желание да суче дълго на празен ход, за да стимулира достатъчно гърдата. В такива случаи може да се опита промяна на диетата в дните от овулацията до началото на менструацията, така че да се увеличи приема на храни богати на калций. Някои майки приемат и хранителни добавки калций, в комбинация с магнезий или магнезий и цинк, за да намалят действието на месечния цикъл върху количеството кърма. Приемът обикновено се започва по време на овулацията и продължава до началото на менструацията. В зависимост от диетата на майката, количествата могат да варират, като при хранене с повече животиски протеини, тогава обикновено се взимат по-високи дози, а вегетарианците приемат по-ниски. Самата доза определя и дали приемът е веднъж на ден или пък разделен на няколко приема през деня. Не е препоръчително да се приема еднократна доза по-голяма от 500 мг калций, тъй като усвояването му е най-ефективно, когато дозите са по-ниски от посочената.

Тъй като това е хранителна добавка, приемът ѝ е добре да се обсъди с личния лекар, гинеколога или педатъра на бебето.

Дали е възможно неспокойството на дъщеря ви на гърдата да е именно в тези периоди и да е свързано с намаляването на количеството кърма? Ако е така, може би горната информация ще ви е полезна и по този въпрос.

Вие сте намерила много добър подход към неспокойството на гърдата, което често се препоръчва от нас - кърмене в полусънено състояние, когато детето е спокойно и по-търпеливо. Други неща, които могат да помогнат са също движението по време на кърмене - подрусване, люлеене на стол, разхождане из стаята. На почти 3 месеца вече, бебетата доста лесно се разсейват от околната среда. При това може да помогне затъмнена и тиха стая, а за привличане на вниманието върху вас може да се използва "гердан за кърмене" - нещо, което ще е интересно на дъщеря ви, което да сложите на врата си. Това може да бъде шал с навързани цветни парцалчета (може и от различни материи, което помага за сензорната стимуалиця) или пък гердан с големи топчета (цветни или черно-бели), който се използва само при кърмене

Компресията на гърдата също може да е полезно в такава ситуация - тя представлява внимателно стискане на гърдата, за да се увеличи налягането вътре в нея и по този начин да се подпомогне потокът на кърмата. Това е едно много добро видео от страницата на на д-р Нюман, което нагледно показва компресията и дейстивето й върху сученето - https://www.breastfeedinginc.ca/videos/4-day-old-after-tongue-ti … ith-compressions/
Преводът на текста отдолу е: Майката изчаква да види дали бебето гълта или не (паузата при движението на брадичката означава преглъщане). Ако бебето не гъта, тя прави компресия и я задържа докато бебето спре да суче или да гълта, след което я отпуска. След това тя чака бебето отново да започне да суче и ако суче, но не гълта, отново повтаря процедурата.

Надявам се тази информация да е полезна и ако има с какво друго да съм полезна, съм насреща.

Хубав ден!
Мария
ЛЛЛ Лидер-консултант по кърмене
Виж целия пост
# 4
Много благодаря! Ще опитам с калция! Иначе компресията я прилагам на почти всяко кърмене и има страхотен ефект. Стискайте палци! Поздрави
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия