Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Истанбул [тема 42]

  • 94 625
  • 736
# 720
daniela.qnkova, като казваш "организирано", с ТА ли имаш предвид? Питам заради хотела. Не съм чувала да настаняват там при организирани пътувания. Би ли споделила повече подробности, както и цена.
Хотелът ми е познат, били сме там... Или по-точно имахме резервация за него, но ни настаниха в отсрещния, който също е техен. Доволни сме, макар да сме били и в по-добри и най-вече, по-просторни стаи.

За островите... Не съм убедена, че април е месец, в който си струва да се отдели време на тях, още повече, че не става за час-два. Според споделяното тук, няма какво да се види там по това време. Хубаво е лятото, когато са нацъфтели олеандрите и бугенвилиите.
Трябва да уточните какъв транспорт ще ползвате, откъде ще го вземете, до кой остров ще отидете.
Когато ние ходихме, на отиване ползвахме по-бързата опция - катамаран, който ни откара до Бююкада за 45 минути. За мен това бе по-добрият избор, защото спестява време, а и сутрин пътуването не е проблем да бъде в закрит плавателен съд. На връщане вече се помотахме с ферибота, който се движи двойно по-бавно, но пък предоставя възможност да се насладите на гледките. Разбира се, ние ходихме през август. Доколко подобно пътуване ще е приятно през април, е малко под въпрос.
Ние харесахме най-много Хейбелиада от видяното от палубата. Катамаранът спря единствено на този остров на отиване, а после директно ни откара на големия. Фериботите спират на всеки от островите. Тогава и двата вида превоз тръгваше от Кабаташ. Каква е ситуацията в момента, нямам идея.
Предвид крайната спирка (тогава), удобно бе да се съчетае със Сапфир. Може да продължите и със Емиргян, ако все още корабите спират някъде в онзи район. Споменатото от теб е по-добре да се съчетае примерно с обекти или спирки на транспорта около Еминьоню (предвид местонахождението на Патриаршията и Зейрек джамия) или нейде по линията на Т1 като изходен пункт за Карие. Второто е за предпочитане, защото този обект е на високото, а после от него може да се слезе към Патриаршията. Когато ние ходихме до Карие, ползвахме Т1, а после и другия трамвай. Значи пак може да се тръгне след островите, но се губи доста време в път. Отдавна не съм гледала за опции за пътуване дотам.

Сега погледнах - фериботите до островите на SEHIR HATLARI тръгват от Еминьоню. Пътуват 90-100 мин.  до Бююкада. Има курс в 8:00 и в 9:00. По-късно вече не си струва да се тръгва, денят заминава. Цената е 5.20 с Истанбулкарт, а ако ви е второ пътуване в рамките на над 10 мин. и под 2 часа, ще е 3.50. Това се отнася само за таксуването на първия, ако картата се използва от повече от един човек.
В сайта на IDO в момента не мога да се ориентирам за катамараните. Цена виждам, но разписание не намирам.
Колко време ще прекарате на острова, зависи от вас и часовете на ферибота, но по-малко от 2-3 часа не си струват пътуването.


За Чамлъджа... наскоро отново говорихме за транспорта дотам. Да, вече има метро и това е най-удобният начин да се достигне до спирката под хълма. Ако не ви се катери сериозния баир, до паркчето зад едноименната автобусна спирка има таксита. За няколко лири ще ви закарат до горе. На слизане най-удобно е да излезете покрай детската площадка, която се намира вляво от панорамната тераса - спестява се много път.
И ако нямате някаква специална тръпка, не се навирайте в Мармарай. Пътуването през Босфора с ферибот е в пъти по-приятно.
И да, фериботът, както и метрото, се плащат с Истанбулкарт. Катамараните и фериботите до островите - също.
Виж целия пост
# 721
Доколко подобно пътуване ще е приятно през април, е малко под въпрос.
Aз съм тази, която писа за посещение през април. Хем се нагледахме на строежи и затворени къщи, хем като си тръгнахме заспахме на ферибота на студа отвън. Имаше някакъв празник и всички ученици, които бяха завели до острова, бяха на този кораб. Бяха вътре и беше немислимо и ние да сме там със 100-200 ученика начален курс.  Laughing Навън духаше много. Замръзнахме, макар и да грееше априлско слънце. А заспахме, защото беше петък след нощен преход.  Laughing Винаги като видя хубава оферта и ... аха да си купя, но се сещам за заспиването на ферибота и измръзването, караницата и изтощението в края на деня след друг петък и други подобни.  Wink

Едно време фериботите от островите спираха на Кадъкьой преди да стигнат европейския бряг. Ако все още е така, може от там да се продължи към Чамладжъ или да се види нещо друго в Азия.
Виж целия пост
# 722
Здравейте, предстои ни пътуване с приятели до Истанбул в края на март и ни се иска да направим няколко спускания с влакчетата във Виаленд. Гледах сайте на парка, но нещо не мога да се ориентирам за цени и работно време. Виждам на първа страница тук, че има подробен пост от 2015 г., но сигурно цените са се променили от тогава. Може ли някой ако има по- скорошно посещение да ме ориентира? Интересува ме също дали още я има вечерната отстъпка от цената на билета от 19.00 до 22.00ч.(second seance)?
Благодаря, предварително Simple Smile
Виж целия пост
# 723
Може ли някой да сподели фериботите, които отиват до островите и откъде тръгват, защото ние намерихме само едно корабче близо до моста Галата, което ни закара до Азия. Може би тръгват от различни места до моста Галата... И ако намерим ферибот до островите, на коя спирка да слезем, има ли най-хубав остров или да се разходим до първия само? Искам да отделим един ден само за това.
Виж целия пост
# 724
И още нещо... Слизайки от корабчето на Каракьой или нещо подобно, какво може да се разглежда наоколо? Ние бяхме за малко там и видяхме само магазинчета и поток от хора. Къде е големият парк, за който разказвате? Как да стигнем до Сапфир?
Виж целия пост
# 725
gabiplus, извинявай, но прочете ли постът ми по-нагоре? Там казвам откъде тръгват корабите. Именно около мост Галата е пристанището Еминьоню. Фериботите за островите тръгват от един от пристаните вдясно от моста, ако сте с гръб към Египетския. Те са няколко с еднакъв вид, като на всеки пише кораби за коя дестинация пътуват от нея. На вас ви трябва "Adalar".

Ето разписанието на фериботите:
http://www.sehirhatlari.istanbul/tr/seferler/eminonu-kadikoy-adalar-3485.html
Отваря се само в турската версия, не знам защо.

По-горе казах също и че на нас ни хареса много Хейбелиада, въпреки че повечето туристи посещават Бююкада. Той е най-голям, но е и претъпкан. Естествено, на него са и повечето впечатляващи имения, заведения и... смрад (извинявам се, ама още ми е в носа тая миризма).

Не зна(е)м кое е Капакьой. Има Каракьой и Кадъкьой. Първото е в Европа, от другата страна на мост Галата, а второто - в Азия и най-вероятно визираш него, щом говориш за поток от хора. Ама пък магазините са малко по-настрани от пристанището...
Паркът е Емиргян, пак го споменаваме многократно. За Сапфир се ползва метрото.


daniela.qnkova, както каза Таня, предпоследна спирка на връщане е Кадъкьой, откъдето може да се направи връзка за Чамлъджа. Значи е въпрос на избор с какво да продължите след островите... ако все пак решите да отидете...
Виж целия пост
# 726
И още нещо... Слизайки от корабчето на Каракьой или нещо подобно, какво може да се разглежда наоколо? Ние бяхме за малко там и видяхме само магазинчета и поток от хора. Къде е големият парк, за който разказвате? Как да стигнем до Сапфир?

Както beljata е споменала Каракьой се намира от другата страна на моста Галата.Там може да се разгледа Подземната джамия и една от най-известните сладкарници за баклава в Истанбул- „Gülüoğlu”. Може и да пътувате с второто най- старо метро в света (1875 г.). Тази линия има само две спирки и свързва кварталите „Каракьой” и „ Бейоглу ”. След това с метро до 4.Levent  и сте в Сапфир.
Виж целия пост
# 727
 beljata, Тaня67, знаех си, че ще ми дадете добри идеи. Наистина на връщане от Адалар, може да се слезе на азиатския бряг и да се качим до Чамлъджа в слеобедните часове, та чак до залез.
Да, прочетох ви за ходенето до островите през април, но понеже е включено в програмата, мисля да не ги пропусна, не сме ходили там досега. Пък се надявам друг път да имам възможност да ги видя в пълната им красота. Ще се ходи с редовния транспорт от Еминьоню.
 Благодаря ви за полезната информация! Flowers Hibiscus
 Вариантът да отидем до Хора и Пантократор също е добър, но, вероятно, ще трябва да сменим транспорта на Еминьоню, нали?
Пътуването ни е с група, но не точно ТА, от тези, които знаем. С 3 нощувки ще бъдем. В програмата ни има включени обекти, които сме посещавали преди, затова си правя план за самостоятелни посещения в свободното време. Иначе, ще отидем до Емиргян, разбира се. Може ли да го пропуснем точно в началото на април Simple Smile
Последният ден , преди тръгване ще се ходи до Сапфир.


Виж целия пост
# 728
Здравейте момичета,за първи път ще пътувам със съпруга ми до Истанбул с туристическа агенция,но се тревожа за цените на посещаваните обекти и трябва да ги съкратя.Искам да попитам ако откажа вечерята  в атракционно заведение която струва 40 евро  и други подобни  по 20 евро за 3 нощувки ще сгреша ли или трябва задължително да се посетят такива ресторантчета?Добре ли е вместо тях да се храним в уличните заведения където е далеч по ефтино?
Виж целия пост
# 729
Здравейте момичета,за първи път ще пътувам със съпруга ми до Истанбул с туристическа агенция,но се тревожа за цените на посещаваните обекти и трябва да ги съкратя.Искам да попитам ако откажа вечерята  в атракционно заведение която струва 40 евро  и други подобни  по 20 евро за 3 нощувки ще сгреша ли или трябва задължително да се посетят такива ресторантчета?Добре ли е вместо тях да се храним в уличните заведения където е далеч по ефтино?

Ние имахме една вечеря в хотела, включена в цената,  хубава беше. На другите, които се предлагаха -  в рибен ресторант и атракцион , не отидохме, скъпо ни беше. За трима трябваше да дадем 200 лв. Но моя колега ходи на една такава вечеря и беше крайно разочарована - първо настаняването било много нагъсто,  неудобно, и второ - малки порции, които не си заслужават парите. Може би невинаги е така, но нейните впечатления бяха такива.
 Тук момичетата са споделяли и много добри впечатления от вечеря на яхта, примерно.
Виж целия пост
# 730
Дами, привет! От време на време ви следя , не съм ходила от 2015 в Истанбул и планираме да се разходим 4 жени идния месец  Simple Smile   Дано всичко е наред и това се случи.
Включвам се с питане. Как се стига до Виапорт Венеция? Възможно ли е с градския им? Пусках търсачки, но не ми излезе да е коментирано. Ще се с ТА, но общо взето последните пъти ползваме агенциите само за превоз и спане. Та се чудех как можем да стигнем до там.
Виж целия пост
# 731
Здравейте момичета,за първи път ще пътувам със съпруга ми до Истанбул с туристическа агенция,но се тревожа за цените на посещаваните обекти и трябва да ги съкратя.Искам да попитам ако откажа вечерята  в атракционно заведение която струва 40 евро  и други подобни  по 20 евро за 3 нощувки ще сгреша ли или трябва задължително да се посетят такива ресторантчета?Добре ли е вместо тях да се храним в уличните заведения където е далеч по ефтино?
Спокойно можете да ги откажете. Колкото по-самостоятелни сте, толкова повече ще се "потопите" в града.

Дами, привет! От време на време ви следя , не съм ходила от 2015 в Истанбул и планираме да се разходим 4 жени идния месец  Simple Smile   Дано всичко е наред и това се случи.
Включвам се с питане. Как се стига до Виапорт Венеция? Възможно ли е с градския им? Пусках търсачки, но не ми излезе да е коментирано. Ще се с ТА, но общо взето последните пъти ползваме агенциите само за превоз и спане. Та се чудех как можем да стигнем до там.
В тази тема сме го коментирали, но не ми се търси сега. Транспорта до там е с трамвая - Т1 до спирка Topkapi Station и после с Т4 от тази спирка до спирка Metris Station
Виж целия пост
# 732
Мими Flowers Hibiscus , благодаря! Ще се върна назад като ми остане повече време, че уча и за един изпит.
От сайта им останах с впечатление, че е някъде далеч, даже реших, че е до Виаленд, а знам че той е доста далечко и си трябва кола до там.
Виж целия пост
# 733
Може ли познавачите на Истанбул да освежат спомените ми - преди около 20 г. бяхме с приятели /организирано, но ние си направихме и собствена програма/, в един рибен ресторант - това всъщност си беше цяла улица с такива заведения - те имаха някакъв бизнес с местна фирма /за други неща/, но бяха посещавали много ресторанти на тази улица и ни поканиха на вечеря. Някъде май имам снимка от това заведение, но къде ли да я търся сега /от епохата на хартиените снимки/. Сега, при нашето транзитно пребиваване, разбира се няма да можем да я посетим, но, кой знае, догодина, конкретно за Истанбул /мнооого искам да му "усетя" новата атмосфера на този град/, или съчетано с полет до Анталия, но с престой в града - да си припомня и намеря това място. Няма да забравя невероятния вкус на почти всички възможни рибни мезета и ястия, които опитахме тогава!
Виж целия пост
# 734
Може ли познавачите на Истанбул да освежат спомените ми - преди около 20 г. бяхме с приятели /организирано, но ние си направихме и собствена програма/, в един рибен ресторант - това всъщност си беше цяла улица с такива заведения - те имаха някакъв бизнес с местна фирма /за други неща/, но бяха посещавали много ресторанти на тази улица и ни поканиха на вечеря. Някъде май имам снимка от това заведение, но къде ли да я търся сега /от епохата на хартиените снимки/. Сега, при нашето транзитно пребиваване, разбира се няма да можем да я посетим, но, кой знае, догодина, конкретно за Истанбул /мнооого искам да му "усетя" новата атмосфера на този град/, или съчетано с полет до Анталия, но с престой в града - да си припомня и намеря това място. Няма да забравя невероятния вкус на почти всички възможни рибни мезета и ястия, които опитахме тогава!

Погледни на  Street view  Kumkapi. Може да познаеш мястото. Там са много рибни ресторанти.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия