Веганството - да споделим опит - тема 19

  • 59 646
  • 600
# 525
Много е приятно, че се раздвижи темата. Ако искате споделяйте какво готвите, какво ядете.

В нас последните дни:
Киш със спанак и праз в “яйца” от тофу и кашу, блатът беше готов от магазина.
Обикновена кафява леща
Овесени палачинки
Спагети със соево Болонезе
Червено зеле с булгур и нахут
Домашна пица
Бобен хумус
Домати с ориз
Лимонови мъфини
Буритота с ориз, софритас, бобчета, царевица, домати, марула, халапеньос и т.н
Нахутена майонеза - гледаме да не консумираме много олио, но това беше изключение 😬

Почти всяка сутрин закусваме овесена каша с боровинки, банани, стафиди, ядки, семена.
Наскоро правих и каша Пт предната вечер тип “Морковен пай”, също беше много приятна
Виж целия пост
# 526
Аз съм на диета, така че основните неща, които ям са:
Закуска- или само плодове или овесени ядки с протеин на прах. Пържени филийки със спрей за готвене, с ядково мляко и ванилия.
За обед и вечеря е различно- най-често сотирани зеленчуци на тигана, пак със спрей за готвене, плюс тофу или нахутени кюфтенца. Това задължително постлано върху зелена салата.
Снаксовете ми най-често са - пуканки без масло, сама в тенджера си ги правя, или протеинов сладолед - лед, протеин на прах, плод, ксантанова гума, подсладител и вода/ядково мляко.
Събота и Неделя си правя някоя супа или нещо във фурната.
Виж целия пост
# 527
Дайте още малко да раздвижим темата с един въпрос (не за хранене).
Смятате ли за веган да се купуват дрехи/обувки/чанти от естествена кожа от магазини за втора употреба? Въпроса ми е провокиран от една много приятна влогърка, с веган семейство, които също така са и минималисти, водят екологичен начин на живот, като цяло много интересен канал. Та жената беше купила от магазин втора употреба сандали на детето си (кожени), и получи някаква вълна от хейт, как вече не била веган и т.н.
Виж целия пост
# 528
Ами не би трябвало вегани да ползват или да ядат каквото и да било от животински произход. Но в разните теми, форуми и др. подобни групи често се стига до много крайни изявления. Преди години имах горчив опит с нападки от подобен характер. Вече пиша малко. Не ме е грижа за чуждото мнение. Поизоставих веганството. Но избягвам по принцип употреба на животински продукти.
Не съдя никой за избора нито на начин му на хранене, нито какво облича, или носи. И от този форум май ще се отпиша в скоро време. Не намирам конструктивният диалог, искреното споделяне и подкрепа от преди няколко години.
Виж целия пост
# 529
Имате ли личен и сериозен опит в отглеждането на соеви кълнове? Да са тлъсти, бели, сочни, дълги,  като в магазина:)
Виж целия пост
# 530
ЗаСлон, соеви или мунг кълнове? В магазините са основно мунг боб кълнове, както и по ресторантите. Някак им се е настанило обаче името като соеви. За тях мога да дам идеи. За истинска соя - за съжаление нямам опит.
Виж целия пост
# 531
За мунг питам.
Не знам защо така в станало с названието.
Аз отгледах мунг кълнове с промиване 3-4 пъти в денонощие,  но не са така сочни.
Гледах клипове и опитах метод, за който ми беше ясно, че е мърлявщина и обречено на неуспех по моя стандарт Simple Smile С поставяне на тъмно за 3 дни, без промиване.  Вмириса се още на втория ден и ги изхвърлих.
Китайците ги готвят и подправят яко, а аз, ако нещо е под въпрос не го готвя, а слагам на компоста:)
Виж целия пост
# 532
ЗаСлон, по този начин ми стават по-сочни. Бях видяла метода в инстаграм. Ето едно видео да добиеш идея:

https://m.youtube.com/watch?v=hZW6c9uQPUw

За да стане по-лесно, можеш направо да ги киснеш в кутията. Вместо после морки да се мъчиш да ги напъхаш. Киснеш една нощ в студена вода директно в кутията, после източваш и почваш да плакнеш два пъти на ден. Според мен, кутията запазва влажността по-добре и стават по-сочни. Все пак не ми стават чак като мутантите в магазина.
Друг, не много известен начин, който знам, е в памучна кърпа. След кисненето, започват да “живеят” в мокра памучна кърпа, която ползваш и вместо сито, когато ги миеш. Тя също задържа влага и пак стават добре. Но пак не чак така угоени!
Виж целия пост
# 533
Благодаря!
Ще ги правя, защото са ми много белтъчно засищащи, най-после за пръв път ги обработих термично и разбрах Simple Smile
Кипнах ги и веднага промих със студена вода. Препоръчвам!
Био трябва да е бобчето.
Виж целия пост
# 534
ЗаСлон, какво правиш после с тях? Аз освен в богата салата да ги сложа, друго не измислям.

Мъжът ми много ги обича, аз ги ям, без да са ми безкрайно любими.
Хубаво ме подсети, ще заложа една доза.
Виж целия пост
# 535
Овкусих с домашен ябълков оцет, сол, зехтин, нещи зелено и тн и това беше:) Мисля, че тайната е в оцета.
Виж целия пост
# 536
Здравейте, на всички, много готина тема, поздравления на участниците!
Връщам се да чета по-подробно, защото само попрехвърлих.
Откакто минах само на веган и най-вече цялостна храна, се чувствам много по-добре, спря ми подуването на корема, изчезнаха газовете, бодра съм, трудно се уморявам.
Съчетах го и със засилен прием на витамин Д, тъй като ми е в дефицит. Правя си кръвни изследвания на всеки 6 месеца.
Виж целия пост
# 537
Здравейте, веган съм от един месец и периодично гледам разни клипчета в ютуб, относно този режим. Повечето са позитивни, но има такива, които твърдят, че отказът от месо и млечни може да доведе до смърт. Вие какво мислите по въпроса? Къде е уловката?
Виж целия пост
# 538
Здравейте, веган съм от един месец и периодично гледам разни клипчета в ютуб, относно този режим. Повечето са позитивни, но има такива, които твърдят, че отказът от месо и млечни може да доведе до смърт. Вие какво мислите по въпроса? Къде е уловката?

Така написано директно звучи или като провокация, или като цитирана глупост. Няма как да доведе до смърт. Дори и да са имали предвид появяването на дефицити на ключови елементи като вит. Б12, тези дефицити може евентуално да се появяват след дъъъълги години еднообразно хранене. Дори и карниворите имат дефицит на Б12, просто метаболизмът на този витамин, който не е стандартен, е много специфичен и зависи от цялостното състояние на ендокринната и метаболитната система на организма.

Храненето само с растителна храна е отговорност и иска много четене, но на сериозна литература, медицински изследвания, не гледане на клик-бейт клипчета в тубата. Успех в това, което искате да постигнете чрез преминаване към веганството. Новите начала са винаги окриляващи!
Виж целия пост
# 539
Аз също правя кълновете в кутия, не стават колкото купешките. Но са сочни.
Как махате люспичките? Много ме изнерват.
Освен на салати, слагам в уок ястия, в омлет, навсякъде, където терм. обработка е кратка.

Откак го опитах сварен, не съм правила кълнове.🤪
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия