Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Има ли и защо според мен няма балон на имотния пазар

  • 38 569
  • 401
Следя с интерес какво става на имотния пазар у нас и в Европа. У нас се очертават интересни мнения - балон няма сега, ама може би 2020. Питам се, защо са тези прогнози. Да, пазарът на имоти е цикличен, но всяко едно покачване не значи непременно срив до 2 години. Ние доку що излязохме от кризата, не съвсем, но има светлина в тунела, защо някои хора прогнозират нов срив.  Имам си теория. Ако кажеш на купувачите днес (2017), че се очаква срив - те ще чакат и ще се надяват. Въпросът е на какво? На практика строителите задържат пазара докато си намерят нови УП-ита и завършат строежите......и тогава - хоп ето ви новите цени....криза няма, вторичен пазар е изчерпан и.....изборът е ваш между 1200 - 1500е/м2 нищо, че сме се надали на 1000 само или даже на по-малко....
Мисля си, ако има баолон и предстояща криза, защо някои ще иска да строи, а те искат......значи тези теории целят нещо друго. Вие каво мислите???
Виж целия пост
# 1
Много зависи какво търсиш. НС е с доста надути цени. Но аз търся друго.
Виж целия пост
# 2
Може би авторът трябва да прочете за икомическите цикли.
Или за определяне на пазарни механизми.

Ние от криза може и да излязохме, но има и други фактори:
- растеж на населението - отрицателен за БГ
- емиграция......
- парите от КТБ, които кротко отлежаваха и чакаха удобен момент да се "похарчат"
- парите от сивата икономика, която няма проследимост и статистика
- лихвите по депозитите са смешни, кой ще държи пари в банка в момента?

Няма балон и балъци няма. Пазара се саморегулира. Филма сме го гледали вече и резултата е ясен.
Който има глава, ще вложи и спечели, когато трябва.
Виж целия пост
# 3
Моментът може да не е най-подходящ за влагане на парите в имот, но пък сме в Бг и никой не знае какво ще стане утре, какво ще измислят, за да откраднат най-законно спестяванията на хората. През 90-те години бях възрастен човек и работех, спомням си как бяха ощетени хиляди хора, в това число моите родители,тоест и аз.
Предстои ми да наследявам след някоя година, ще продавам и ще купувам имот. Не е далече времето. Ще купя веднага щом продам. Пари в банката няма да държа дълго.
Виж целия пост
# 4
Така де и аз мисля същото, че тези лафове за балон на имотния пазар са не защото го има, а поради други цели.....и затова исках да чуя какво мислят стъпилите здраво на земята. Днес много често ни пускат разни димки и се опитват като стадо да ни тласкат наляво и надясно....
Виж целия пост
# 5
според мен цените на имоти в София от 2017 до 2020 ще растат.
Виж целия пост
# 6
Ще растат още, да ! Поне докато лихвите са толкова ниски или по - ниски.
В момента цените са завишени, ама оказва се че това зависи с какво се сравнява. Т.е може да се окаже доста изгодно да се купува с кредит
Правих си ( за себе си, без да съм професионалист в  тази област) , една проста сметка.
За пръв път далечната 2001 -ва година обикалях и търсих жилище.
Оказва се, че ако сравня тогавашния пазар: цени, моя заплата и лихви на банките ( то тогава беше основно ДСК, с някакви лихви към 14 и повече %) Излиза, че поне за мен, според моята заплата и цените на лихвите сега, та в 2012 ста ( когато купихме последно  )  е било  най - най - изгодно да се купи, ако сравня с 2001-ва и с 2005 -та когато купувах първото жилище. Т.е всеки да си направи аритметика, цена, лихва, заплата и може да види какво ще излезе.
Сега към 2018 ста позициите пак не са зле, като се има предвид ниските лихви ( въпреки повишаващите се цени) И за мен самата беше откритие , но така излиза. Grinning Сега е изгодно да се купува с кредит , ако имаш стабилен доход, и няма къде да живееш ( или да даваш под наем също !).
Виж целия пост
# 7
Никой да не се залъгва, че лихвите, че ще останат още дълго ниски.
http://www.segabg.com/article.php?id=887081
От първия ден на новата година банкерите ни подготвят психически за увеличение от около 1% за 2018 г.
За миналата година печалбата на банките била "само" 1,1 млд. лева, при никакви разходи за лихви по депозити (около 0,1% средна лихва), при високи такси за обслужване на карти и сметки, единственото увеличение на печалбата им е от вдигане на лихвите по кредити.
А измисления икономически ръст и подем, ако има реален такъв се изяжда от инфлацията, както и парите в Банка, чиято доходност е отрицателна.
Всичко ще рухне пак, както преди няколко години, защото стабилността е само на хартия, демографската картина е печална, 5 000 по-малко новородени за 2017 г. от 2016 г., която бе обявена на антирекордна в това отношение.
Във Варна срив със 17%.
Ако сега 25% от жилищата са празни, след 20 години ако не се засели някой от вън, ще са 50-60% необитаеми.
Виж целия пост
# 8
Аз съм преживяла 2-3 пъти вдигане на лихвите. И само истерията помня от това. Нищо не последва на практика След 2008 ма беше.
Сигурно  след всичките вдигания на лихви, дали 40 евро сумарно ми се вдигна месечната вноска, даже  не знам. Междувременно заплатата ми се вдигна двойно. Беше ми основно жилище. Иначе трябваше да пълня гуша на хазяйка. Не ми е хрумнало да си продам собствения дом. Изобщо.
Виж целия пост
# 9
Хилядите нещастници, чиито имоти бяха разпродадени на безценица, спрямо сегашните цени от ЧСИ-та не са имали този късмет с лихвите и заплатите явно.
Сутринта "експерти" пак бълнуваха по ТВ-то, че вноската по кредита не бива да е повече от 30% от дохода.
При 50%, всяка промяна на лихвата отива към ръба на платежеспособността, при повече да не говорим.
Виж целия пост
# 10
Аз , честно, хиляди нещастници не познавам. Хем доста около мен са с кредити от  години.
А, да, имах един с шв.франкове, ама и той се нареди някак ( предоговори кредита си, неизгодно разбира се ) и пак не си е продал жилището.
То луди хора има доста и сега с ниските лихви. Ако не си направиш сметката добре, ще ти вземат жилището и с 3% лихва. Че и с по - малко проценти, пак ще ти го вземат..... Такива случаи има и ще има.
Аз имам един , дето 3 апартамента загуби,  без да са били с кредит изобщо. Профука ги и изпадна на улицата, от глупост. Друга ми е идеята: да не се всява паника и да си правим сметката добре !!!!  Тогава всичко ще се нареди.
"Покачване на лихвите" звучи като мантра и само плаши хората.  Реалността е друга ! Не съм професионалист, но търся, живея под наем, купували сме всички ( близки роднини) от 2001 ва насам. Днес е изгодно да се купи, не на всяка цена, но е по- изгодно от 2001ва когато лихвата беше 14 % , а банката само една- ДСК. Това казах !
Виж целия пост
# 11
Днес е изгодно да се купи, не на всяка цена, но е по- изгодно от 2001ва когато лихвата беше 14 % , а банката само една- ДСК. Това казах !
защо смятате, че днес е по изгодно от 2001? жилищата през 2001 г струваха в пъти по-малко. А един кредит освен от лихвата, зависи много и от главницата и от периода ( а тогава не даваха за 30 години, а за 15-16г).  Какви показатели сравнявате?
Виж целия пост
# 12
"хиляди нещастници" - винаги има хора, които не успяват по някаква причина да  си покрият дълговете и в над 90% от случаите причината НЕ е повишаване на лихвите. Имоти се продават заради различни дългове, а за да се стигне до продажба заради ипотечен кредит, минават месеци, в които се търси длъжника, търсят се въможности за разсрочване, за рефинансиране. В голяма част от случаите затруднените предпочитат да продадат сами имота и не се стига до дела и търг. По тази причина в годините на кризата, когато доходите бяха по-свити и безработицата висока, имаше за продажба доста новопостроени имоти.

Иначе вдигането на лихвите не е от днес за утре и не е с няколко %, а постепенно. Това не вдига чак толкова чувствително вноските, проблем става при безработица и недобро планиране на приходи и разходи.

А за 30%, 50% - то много зависи от дохода. Ако вземаш 1000 лв. и нямаш друга подкрепа,, 500 лв. ипотека е много. Но ако вземаш 2000 лв., живеете с приятел/ка със същия доход, ипотека на 1000 лв. е друго,. И отделен е въпросът, че все още много голяма част от доходите са сив сектор.
Виж целия пост
# 13
Балон засега няма има наченки на такъв. Аз започнах да гледам преди няколко месеца и съм замразил за известно време, че нямам много време, а пък нерви изобщо. Няколко дами ми бяха в голяма помощ. В София ми се струва, че нещата си се развиват логично и всичко си е на място. В някои градове направо ми се виждат изгодни. За Варна вече си зависи от локация и размер. Ако ми трябва за живеене с 2 или 3 спални има направо изгодни. Обаче малките които лесно се отдават под наем направо ме убиват с цени и наглост. Един приятел е в процес на придобиване на апартамент. Не искам да разказвам да не уручасам работата. Скоро живот и здраве ще ви го дам като пример за хубаво и изгодно жилище за Варна.
Виж целия пост
# 14
Ако сега 25% от жилищата са празни, след 20 години ако не се засели някой от вън, ще са 50-60% необитаеми.

Въпреки посочените статистики, аз смятам - че жилищата си седят и празни, тъй като собствениците им нямат пари да ги ремонтират.
А да ги продават, не щат.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия