Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Проблемен нощен сън на новородено.

  • 6 150
  • 5
Здравейте мами,бебето ми е на 7 дена през деня си спи спокойно с режим 3 часа сън.Нощно време се будим храним се чакаме да се оригнем,след поставянето в леглото спи 15 Мин и се започва едно реване.Личната каза да давам биберона или вода.Пробвах и с това но пак същата работа.Опуска Бибата и се буди и така до следващото хранене.
Виж целия пост
# 1
Здравейте Liusi и честито бебе!
Повечето кърмени бебета имат нужда да сучат на около 2 - 2,5 часа спрямо началото на предишното хранене. Три часа е по-скоро свързано с практиките ползвани при хранене с АМ. За кърменето основно са отговорни два хормона - пролактин и окситоцин. Пролактинът е този, който е отговорен за производството на кърма, а окситоцинът осигурява потичането на кърмата. Обикновено пикът на пролактина е между 2-3 през нощта и 7-8 сутринта. Това е и времето, през което кърмата може да бъде стимулирана по-активно. В повечето случаи, кърмените бебета имат нужда да сучат поне 2-3 пъти през този период. Както вероятно забелязвате препоръките за хранене с АМ се различават значително от тези при кърмене. Това е така заради различията, които имат човешкото и кравето мляко и как човешкият организъм на новороденото все още бебе се справя с преработката и усвояването на едното и другото мляко. Бебетата имат нужда да сучат някакво количество кърма за денонощие. Когато паузите през деня са по-големи и бебето спи по-усилено денем, е възможно да компенсира нощем. Бихте могли да пробвате да му предлагате да суче една идея по-често денем и да видите по какъв начин това би променило ситуацията, в която се намирате. Разбира се, бебето може да се буди и по други причини. Може да чувства някакъв дискомфорт, колики или нещо друго, което да предизвиква плача. То е още много мъничко и единственият начин да съобщи, че има нужда от нещо е да се разплаче и ние да опитаме да разберем как да му помогнем. Всъщност не мисля, че биберонът би помогнал нито за нахранването на детето, ако причината за плача е, че има нужда да суче, нито да му осигури топлината, близостта и защитата, която то е усещало, докато е било вътре в утробата, нито пък би помогнал да облекчи дискомфорта, който чувства, ако нещо го боли. Хубавото на кърменето е, че често покрива почти всички нужди на детето едновременно. Хем е сгушено в мама, усеща миризмата ѝ, топлината на тялото ѝ, ритъма на сърцето ѝ, чува гласа ѝ, усеща се сгушено така, както е било в последните 9 месеца, хем се храни, а топлината от млякото и от допира на двете тела, както и натиска на коремчето върху коремчето на мама, често са облекчение, в случай, че детето има колики. Контактът кожа до кожа може също да помогне (да се гушнете с бебето с голи коремчета, така че неговото коремче да е върху вашето и лекият натиск от собственото му тяло допълнително да облекчи).

Повечето кърмени бебета нямат нужда да бъдат оригвани, освен в някои много специфични случаи. За да изсуква млякото, бебето прави вакуум, при който няма как да гълта въздух. Някои изключения са, ако млякото тече с твърде голяма струя и бебето не може да смогне да преглъща с темпото, с което млякото тече; или по някаква причина се чуват цъкащи звуци при сукане, при което бебето да не прави хубав вакуум и след сукане да не успява да заспи да речем. В края на кърменето, мозъкът на майката отделя определени съставки, които действат успокояващо и отпускащо, чрез кърмата те достигат до бебето и помагат на все още незрялата нервна система на бебето да се отпусне и да заспи. С други думи, обикновено в края на кърменето на майката ѝ се доспива, ритъмът на дишането и на сърцето се забавя, тя започва да се унася, а с нея и бебето. Ако току-що сме нахранили и приспали детето, ако то не е погълнало въздух при сукане, както е почти винаги, то вероятно няма необходимост и от оригване. Някои деца се случва да се оригват при събуждането си, а повечето не правят дори и това.

Ако имате допълнителни въпроси, сме насреща.
Иви - ЛЛЛ Лидер
Виж целия пост
# 2
Благодаря за изчерпателния отговор.Сега съм на вълна да мисля че не й стига кърмата.
Виж целия пост
# 3
Кое ви навежда на тази мисъл? Има някои показатели, които могат да са добър ориентир, дали бебето получава достатъчно кърма. Ако желаете, можете да опишете как се случва кърменето; колко хранения има бебето за денонощие; колко напишкани и колко наакани пелени има за денонощие; има ли влажност вътре в устичката; как е тургорът на кожата (когато притиснете бузката с пръст, цветът на кожата избледнява и когато отпуснете пръста си, цветът следва веднага да се възстанови. Можете да пробвате на себе си); бебето жизнено и енергично ли е, когато е будно; как е наддаването от раждането до сега; какво каза педиатърът за здравословното състояние на детето; друго важно, което смятате, че е от значение. Ако показателите са добре, най-вероятно всичко е наред. Ако пък някой от тях ви притеснява, може да се помисли какво и как да се подобри в кърменето, за да сте по-спокойни.
Виж целия пост
# 4
Мами здравейте,минахме на дохранване с адаптирано мляко,но пак си имаме проблем със съня.Наяжда се примерно в 12 на обяд и будува до 16 часа мрънка давам закъгалка унася се и като отпусне Бибата се почва един рев когато сложа Бибата в устата не я иска и реве още повече.Нощно време пък не заспива веднага след хранене а будува по 1-2 часа.Докато заспи е време за другото хранене.Взимам я при мен в леглото и пак същата работа.С първото ми дете такова чудо несъм виждала хаха.Все едно за първи път гледам дете.
Виж целия пост
# 5
Здравейте, Liusi!
Когато бебето мрънка или плаче, то се опитва да ни покаже/каже нещо. То е малко, още не може да говори и това е неговият начин да общува с нас. Причините за случващото се могат да са различни. Ако желаете, можете да ни опишете как се случва храненето в момента и да отговорите на въпросите от предния пост, за да видим какви идеи бихме могли да ви предложим за подобряване на кърменето. Вие от друга страна, можете да проследите дали те ще ви помогнат също и за подобряване на ситуацията, в която се намирате.

Поздрави,
Иви - ЛЛЛ Лидер
Виж целия пост

Препоръчани теми

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия