Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Борса след работа в чужбина

  • 18 815
  • 13
Здравейте!Как се изчислява обезщетение тоза безработица,?Мои познати след работа в чужбина се връщат и взимат по 1200 лв борса.По изчисленията,които намерих в интернет това е невъзможно.Ако работя 3 месеца в Англия и заработката ми е 3400 паунда т.е около 7500лв,а през останалото време съм на минималната раб.заплата в Бг колко пари ще бъде моето обезщетение?Благодаря!
Виж целия пост
# 1
Каква формулировка на въпроса, няколко пъти го четох да разбера  какво наричате 'борса'.  Допускам, че сте имали предвид какъв размер  обезщетение за безработица ще плаща Бюро по труда при стаж в чужбина. Предполагам, че в България ще ги получавате парите.
 http://www.noi.bg/benefits/benefits/101-unemployment/625-pokso

Право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд „Безработица“ най-малко 9 месеца през последните 15 месеца преди прекратяване на осигуряването.

Дневното парично обезщетение за безработица е в размер 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими вноски за фонд “Безработица” за последните 24 календарни месеца.
Виж целия пост
# 2
Определените за 2018 г. минимален и максимален размер на обезщетението са съответно 9,00 лв. и 74,29 лв. (дневно)

Така, че максимално се получава 31 дни х 74,29 лв. =2302,99лв.

Възможно е вашите познати да взимат 1200 лв/мес, ако са доказали високи приходи от заплатите в чужбина.
Виж целия пост
# 3
Така, че максимално се получава 31 дни х 74,29 лв. =2302,99лв.
Изчислява се по брой работни дни за месеца.
Виж целия пост
# 4
Може би е така, но каква е логиката, безработният само в работни дни ли се храни? Или защото само в работни дни  е внасял?

При 23 раб. дни, примерно, максималното  на месец ще стане около 1700 лева.
Виж целия пост
# 5
Всички обезщетения се изплащат само за работните дни в месеца. Не само това за безработица. Максималното обезщетение не може да е 2302 лева, защото самото обезщетение е 60% от осигурителния доход. При максимален осигурителен доход от 2600 лева, няма как обезщетението да е 2000 лева. Обезщетението е максимум 60% от 2600 лева.
Виж целия пост
# 6
и на мен ми е интересно как успяват да взимат. явно от чужбина трябва да си вземат някакъв документ на края и готово.
Виж целия пост
# 7
Здравейте!Как се изчислява обезщетение тоза безработица,?Мои познати след работа в чужбина се връщат и взимат по 1200 лв борса.По изчисленията,които намерих в интернет това е невъзможно.Ако работя 3 месеца в Англия и заработката ми е 3400 паунда т.е около 7500лв,а през останалото време съм на минималната раб.заплата в Бг колко пари ще бъде моето обезщетение?Благодаря!
Три месеца не са достатъчни. Трябва да работите достатъчно, за да придобиете право на обезщетение там. Което право можете да прехвърлите тук.
И не е важно каква е "заработката", А на каква част от нея ще се внесат осигуровки за безработица.
Има доста теми по въпроса.
Виж целия пост
# 8
Трябва да имате осигуряване най-малко 9 месеца през последните 15 месеца преди прекратяване на осигуряването, като няма значение дали са в България или в чужбина и дали са на пълен или непълен работен ден. Важното е, преди да се запишете "на борсата" последното осигуряване да е било извън България( в ЕС) на "висок доход" и прекратяването да не е било по взаимно съгласие или по ваша инициатива, т.е. или трябва да са ви съкратили, или да сте били на срочен договор, който е изтекъл.
Това важеше за миналата година, сега не знам как е.
Виж целия пост
# 9
Бихте ли ми казали дали е възможно след работа в Англия  след като съм освободен по взаимно съгласие което не ми дава право на борса разбира се.И се прибера в България дали може да се назнача фиктивно на договор за 2,5 месеца.и след изтичането им да бъда съкратен.Дали след това ще имам право на борса в България.Като подчертавам че стажа за борсата от 2001 го имам 8 години и за последните 18 месеца имам 12 месеца трудов стаж
Виж целия пост
# 10
И аз се опитвам да открия отговор на отговора на zeinep_1, но не мога да открия конкретен отговор. Ще съм благодарна ако и колегите/ колежките споделят опита си Simple Smile
Виж целия пост
# 11
Gero 74 , откри ли отговор на твоя въпрос , защото имам подобен казус и съм в търсeнe на рeшeниe. Работя почти 1год. в Англия и сe прибирам в Бг , имам право на обезщетение за 4мeсeца , но щe напусна работа , няма да мe съкратят . Идеята ми бeшe да сe назнача в БГ фирма за мeсeц и след това да сe пусна на борсата. Но когато почна да изчислявам 24 назад , защото имам и 1год осигуряване на минималното в Бг , сe получава сума ,която изобщо нe мe устройва и заради ,която няма смисъл ,и да сe записвам . Но прочетох някъдe из хилядите форуми , чe взимат на предвид последната ти месторабота за изчисляването на обезщетението. И вeчe съм доста объркана...
Виж целия пост
# 12
Здравейте , имам един глупав въпрос , за което се извинявам предварително. Преди един месец се върнах от Англия , там работих последните 3 години.Веднага се записах в бюрото по труда.Но знам , че НОИ искат документа п45 , за да можеш да искаш обезщетение.Но се указа , че шефовете се оказа пълни идиоти със извинение и не искат да ми изпратят документа.Та въпроса ми е има ли някакъв начин чрез агенция или нещо подобно да ми изискат документа от тях?
Виж целия пост
# 13
 Здравейте, ще се опитам да съм полезна с малко информация. За 3- ти път съм на борсата. Работех в Англия 6м.,там ме осигуряваха на максимален размер на осигуровката. Като се прибрах в България се записах на Бюрото по труда (срока е 7 дни), имах доста стаж преди това и 3г. без прекъсване. Мисля, че са необходими 9м. иначе. После подадох декларация в НОИ- последен фиш(пей слип) и чрез НОИ изисках Р45 (в Англия можеш и сам да си го вземеш, стига да се справяш, за около 2 седмици е готов). Та чаках р45 цели 4 месеца,но после ми изплатиха парите на куп. И да възможно е да вземеш 1200 на месец ако си осигуряван на максимална осигуровка. Но трябва да си съкратен от там, иначе тук в България надали някой ще те осигури фиктивно на тези пари. Затова има толкова много проверки. Но все пак не е проблем да си назначен 1м на малко пари. После се преизчислява, вярно ще вземеш по-малко, но поне ще вземеш!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия