Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Как да премина от предлагане на изцедена кърма с шише към кърмене от гърда?

  • 7 265
  • 1
Здравейте,

Имам нужда от малко насоки.
Бебето ми е редоно преждевременно със секцио по спешност в 33-34 г.с. Роди се 2 030 гр, изписаха го на 9-ти ден 2 140 гр. Захранено е с АМ в родилното, в последствие с изцедена кърма (за съжаление 5 дена изхвърлях млякото, включително и коластрата). Кърмата ми тръгна нормално, започнах да цедя от момента, в който успях да се добера до помпата в ден 1-ви след операцията. В момента бебето е на близо 3 месеца от раждането, месец и половина коригирана възраст. Тежи почти 4 500 гр. Храни се само с кърма. Изцеждам и предлагам с шише на горе-долу 3-часов режим. Изяжда между 60 и 110 мл на хранене, 8 пъти в денонощието. Пишка редовно, ака доста обилно по 1-3 пъти на денонощие. Почти на всяко изцеждане добивам между 80 и 120 мл кърма (ако се забавя от графика изцеждам и повече). Цедя до капка, ако е по-малко от 80 мл на гърда, прилагам компресия по време на цедене, или помпам малко на празен ход. Използвам електрическа помпа. Бебето не използва биберон, вода предлагам след хранее за изплакване на устата.
Бебето беше малко и слабо и не можеше изобщо да обхване зърното с уста, за това започнах да храня с кърма от шише. Когато порасна достатъчно, предлагах и гърда, но нямаше сили да суче и продължих на шише. Сега вече е достатъчно силна и успява да изсуче до 70 гр (определени с кантар, но не меря на всяко кърмене). В повечето случаи изяжда около 50-60 гр, а понякога доста по-малко - едва 20-40, съответно търси по-често от установения с шише 3-часов режим. От тук произлиза основният ми проблем.
Какво да правя с останалото в гърдите мляко?
Към момента, след като се нахрани от гърда, изцеждам до край и двете гърди. Обаче бебето огладнява по-скоро след това и трябва да предложа от шише. Нощем предлагам само шише на 3-часов режим.
Притеснява ме да не намалее млякото, или да не се получи запушване, към каквото съм склонна, ако не изцеждам млякото, или изцеждам само за облекчаване. Моля, посъветвайте ме как да процедирам!

Последно време гърдите ми поомекнаха и се притеснявам да не се получи така, че да не мога да изцеждам с помпа (на ръка така и не се научих, само за коластрата успях). Имам по-голямо дете, което кърмих успешно до 2 год и 1-2 месеца (когато забременях повторно). Тогава, след първоначалния период, в който изцеждах след кърмене, не можех да изцедя и капка мляко, нито с помпа, нито на ръка. А сега, освен да кърмя на поискване, ми се иска да запазя и възможност за изцеждане (имам планирано краткотрайно пътуване без бебето след около 5 месеца и, ако не мога да се цедя, вероятно ще трябва да го отменя, за да не стане някое запушване в 36-часовия период на отсъствието ми).

Извинявам се за дългия пост, но съм много объркана, въпреки опита, който имам!
Виж целия пост
# 1
Здравейте,
Моля, приемете най-искрените ми извинения - по ред причини значително време форумът не беше мониториран и нямаше публикувани нови отговори.
Надявам се да сте намерили информация и подкрепа за въпроса си на националния телефон на Ла Лече Лига България, на ФБ страницата или във ФБ групата Кърменето от А до Я.
Отново, искрени извинения за липсата на отговор и оставам на разположение, ако имате други въпроси за кърмене, захранване, отбиване и лактация.
(ЛЛЛЛ)
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия