Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Морски свинчета (Тема 7)

  • 44 156
  • 568
# 345
Защо не потърсите из ОЛХ, аз от там взех моето прасенце. Често се предлагат и бебета безплатно. Имайте предвид, че от където и да го вземете в началото прасенцето ще се стресира и е възможно от стреса да се образуват кожни проблеми, но това не значи, че са ви продали болно мъниче.
Виж целия пост
# 346
Здравейте, силно съм притеснена за нашия Тоби. Той е на почти 4 години. В част от клетката има постелена пелена, на която основно пишка и ака. Днес  сутринта забелязах кафеникави петна, най-вероятно от урината. Смених перлената, за да го наблюдавам по-лесно. Като се прибрахме тази вечер, видях че освен петна, има и малко слуз. Някой да се е сблъсквал с това? Утре ще го водя в Тракийския университет,където го лекуваха като бебе. Просто днес е почивен ден и нямаше начин.
Виж целия пост
# 347
Слуз е малко общо. Ако искаш, пусни снимка. Къде беше слузта - около дарадонките му ли, смесена с урината, или другаде? Колко, какъв цвят, миризма? Ако искаш не отговаряй на нас в темата, просто ветеринарят вероятно ще иска да знае. Аз бих разгледала прасето подробно да видя има ли някакви видими проблеми и бих го наблюдавала дали яде, ходи до тоалетна и пр. нормално.

Може да сложиш част от слузта в стерилна чашка за уринна проба, за да се ориентира ветеринарят за какво говориш.
Виж целия пост
# 348
Слуз е малко общо. Ако искаш, пусни снимка. Къде беше слузта - около дарадонките му ли, смесена с урината, или другаде? Колко, какъв цвят, миризма? Ако искаш не отговаряй на нас в темата, просто ветеринарят вероятно ще иска да знае. Аз бих разгледала прасето подробно да видя има ли някакви видими проблеми и бих го наблюдавала дали яде, ходи до тоалетна и пр. нормално.

Може да сложиш част от слузта в стерилна чашка за уринна проба, за да се ориентира ветеринарят за какво говориш.
Не е около дарадонките, по-скоро в кафеникавите петна и бързо се резорбира от пелената. Не наблюдавам по-специфична миризма от нормалната. Активен е, храни се, дарадонките са нормални. Ако нямаше пелена, най-вероятно нямаше да забележа, че нещо не е наред, Четох, че слузта в урина често се дължи на инфекция. Утре ще видим. Дано не е нещо страшно!
Виж целия пост
# 349
След прегледа днес се оказа, че сме с инфекция на пикочните пътища. Свинчовците били предразположени към това. От обяд сме на антибиотик през 12 часа. В понеделник - отново на преглед. Сменям пелената по два пъти на ден за да го следя. Слуз няма, а урината вече не е така кафява. Останах изненадана, че докторът ни позна. Лекува го като беше бебе на два месеца. Минали са повече от три години и половина Simple Smile
Виж целия пост
# 350
Петенка, дано се оправи бързо прасчо.
Момичета, току-що забелязах, че нашият май си е счупил единия преден долен зъб. Не знам дали сега следобяда ще намерим доктор, то всъщност може ли да се направи нещо или май те си израстваха сами. Преди около месец бяхме на преглед и тогава всичко му беше наред, не бяха прорастнали, не знам възможно е да е загризал нещо по-твърдо, но определено отдолу му липсва единия зъб. Иначе си хапва нормално, не виждам никаква промяна.
Виж целия пост
# 351
Нищо му няма, ще порасне зъбчето. Само го следи дали се храни добре.  Simple Smile
Виж целия пост
# 352
Запознайте се със Скитълс Simple Smile уж девойка, но за всеки случай името е унисекс 💙❤
Виж целия пост
# 353
Ванина, честито прасенце! Да ви е живо и здраво!

Днес д-р де Мул оперира Мая. Добре е минала операцията, нищо страшно не са намерили в матката и няма да правим хистология. Имала е доста кисти обаче, така че добре, че я кастрирахме. Събудила се е бързо, ходих да я видя преди малко и изглеждаше много бодра и лакома. Изяде голямо количество critical care и emeraid, после магданоз, краставица и сено. Върви си в болничната клетка по няколко крачки, не изглежда да я боли твърде много. Малко беше сънливичка от упойката и бупренорфина, току заспиваше, докато яде, но в момента, в който подръпна стръка магданоз, тя рязко се събужда и продължава да дъвче. По-добре да е сънлива, но да е добре обезболена. Тая вечер е в ЦВК с Рози, утре сутрин си ги прибирам. На Рози му се беше леко обострил артрита, но при него явно това става пролет и есен и очаквах. Направиха му инжекция картрофен, вкъщи ще давам 1 седмица мелоксикам и се надявам да се оправи, досега това винаги е решавало проблема. Той изглеждаше по-стресиран от Мая, не щя да се гушка с мен и само благоволи да яде магданоз. Вкъщи Маги и Алиса са като осиротели дечица, не знаят какво да правят без Мая да ги управлява с твърда ръка. Grinning Нищо, утре се прибира и почва да ги строява, макар че за няколко дни ще й отделя едно ъгълче от клетката, да не се движи твърде много.
Виж целия пост
# 354
Здравейте ветерани Simple Smile как са прасчовците? Макарон, Мая справя ли се Simple Smile
Оказва се, че нашата Скитълс е далеч от седмиците които ни казаха... Взехме я на 11.09 уж на месец, оказа се, че тежи 100 гр. На 19 тежеше 180 гр. и според вет няма как да тежи толкова малко на месец+седмица... Най-много харесва сено да си хапва и ми казаха да търся alfalfa сено, но нз къде в БГ/София да намеря... ако чакам от УК не ми мърдат 2 седмици... може ли да ми помогнете коя фирма сено в БГ е най-хубавото и дали мога да и давам кълнове и какви?
Виж целия пост
# 355
Има много хубаво сено от люцерна на фирмата, която прави Родопско сено. Самото Родопско сено за мен е много некачествено (няколко пъти съм купувала), но люцерната им е чудна - ароматна, зелена, мека. Няма смисъл да поръчваш от чужбина и не замествай тревното сено изцяло с люцерна, защото люцерната не пили зъбите така добре, освен това лесно се свиква с нея и после няма да иска сено от трева.

За теглото - новородено доносено свинче е между 60 и 90 грама, според зависи колко бебета са родени. Към края на третата - четвъртата седмица са 200-250 грама, когато се и отбиват от майката. Така че имате малко бебе Simple Smile Справили сте се чудесно с него! Ние пролетта взехме един малък зевзек 79 грама, с диария, едвам оцеля с хранене под час... Може би беше толкова слабичка заради обезводняването, не знам, но бях убедена, че ще я изпуснем. В момента е 900 грама и къдрава като овчица.

Мая е много добре, благодаря! Раната зарастна, белегът падна и конците се резорбират. Останало е само малко подкожно топченце в двата края на шева, където са били възлите, иначе козинката й вече поизрастна и почти е скрила операцията. В неделя й е последния антибиотик и остава единствено да следя за абсцес идните седмици. Много съм благодарна на д-р де Мул - освен че операцията беше успешна, д-р де Мул й изготви много добра индивидуална схема на три вида болкоуспокояващи (застъпвахме бупак, мелоксикам и аналгин) и съм сравнително сигурна, че Мая в нито един момент не изпитала сериозен дискомфорт. Малко беше сложно да следя да не пропусна нещо, защото схемата беше сложна, но си струваше. 2 часа след операцията яде с апетит и се движеше сама, ден след операцията се прибра вкъщи и се катереше като маймунче по решетките на клетката, а три дни след операцията видяхме и първия попкорн. Всъщност най-голям проблем за нея бяха предоперативния ехограф и горчивите лекарства, самата операция мина с лекота.
Виж целия пост
# 356
Благодаря Макарон, а кое сено освен люцерната да купувам? Имаше и някакво високопланинско щуротия, но имаш умрял бръмбар в него и ме отказа 😁 тя доста набляга на сеното и мога да взема различни са смесвам... има една метална топка (голяма) извжда пренатъпкана за ден и половина
Виж целия пост
# 357
Ох, аз отдавна се отказах от сеното на нашия пазар - много скъпо и много некачествено. Ама аз имам 4 глави добитък, та им купувам от Германия, ето такова
https://www.allgaeuer-heustadl.de/

От форума няколко момичета го пробваха и докладваха, че техните свинчета също много са го харесали. Май и обща поръчка планираха или организираха, не знам. Ако искаш, мога да ви пратя за дегустация и почерпка Stuck Out Tongue Предупреждавам обаче, че след него има риск да откажат предишното сено. Иначе браво на девойката, че яде много сено, това е най-добрата храна за тях.
Виж целия пост
# 358
Момичета, наскоро се омъжих и чак сега се сетих, че не съм ви показала сватбените си кецове Grinning

 Изненада бяха за мъжа ми, който супер много им се зарадва Grinning
Виж целия пост
# 359
SilverDream, честито! Желая ви много здраве, любов и пълна къща с морски свинчета! Gift Heart

А кецовете са невероятни! Ще подскажеш ли от къде са? Сватбени, несватбени, с удоволствие бих поносила такива.

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия