Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Морски свинчета (Тема 7)

  • 57 911
  • 801
# 705
Аз за 1 преспиване ги оставям сами, за две ангажирам някой да дойде, за по-дълго - отиват при свекърва ми или при някой друг, който гледа прасенца. Ако са сами за 24 часа, задължително ги наблюдавам редовно на камерата да видя как са и свекърва ми може да дойде до у нас в рмките на 30 минути. Ние самите гледаме да сме на не повече от 5-6 часа път с кола и да може да се приберем бързо при нужда. Не е имало проблем досега.

Веднъж бях оставила Рози сам за 2 дни с много сено и вода, като се върнах беше странен - апатичен, държеше се все едно не ни познава, изплашен. След половин час гушкане и говорене се отпусна, но първоначално му имаше нещо. Обяснявам си го, че беше самичък за 48+ часа и е бил самотен, като човек в изолатор. Имат нужда от компания някаква, стадни животинки са. Ако са 2, тази тревога ви отпада, да не говорим, че е силно непрепоръчително да се гледат по самички.

В момента у нас са 6 прасенца, голямо стадо = щастливо стадо. Ясно, че няма как всеки да вземе 6, но поне да са двечки, грижите не са двойни, а прасенцето е несравнимо по-щастливо.
Виж целия пост
# 706
Здравейте!
 Искам да попитам каква постелка бихте препоръчали за женско морско свинче на 1-2 месеца. Прасенцето още не е взето, но скоро ще бъде.
Виж целия пост
# 707
За мен по принцип многократните постелки са по-удобни, но е въпрос на предпочитания. Май повечето хора стартират с талаш и после се преориентират към друг вариант. И аз така - първо беше талаш, опитах временно постелка за баня, но това беше за 2-3 дни и не ми хареса хич, освен че Рози я изяде, после бях на хартиена постелка, която много ми хареса, но започна да ми натежава на бюджета, и накрая стигнах до многократни поларени постелки. Имам си изработен метод на лесно почистване, ок ми е.

На мен талаша не ми хареса, защото навсякъде имаше талаш из къщи. Като подскочи прасето и се вдига облак стърготини... Иначе гледах, че има някакви нови видове талаш на Чипси, по-меки и абзорбиращи уж, както и такива с хартиени парченца, които са по-меки. Не е лош вариант, особено за хора в къща, които могат да си ползват талаша за нещо (в англоговорящите форуми хората масово си ползват тия отпадъци за тор, компост, горят го в камините и прочее чудеса, които за мен в апартамента не са приложими).

Помислете наистина ли искате само едно прасенце. Ще страда Sad Разбирам, че не всеки може да поеме грижата за две свинчета, има други гризачи, които живеят по-успешно по единично.

Аз обмислях куп варианти за Малечка и Алиса, даже почти ги бях дала, ама... остават си при нас. Свикнаха с другите прасенца много, аз ги заобичах и така, стадото порасна. Доволна съм. Единствено при пътуванията ме тревожи как ще бъде, обаче early evening ми ги гледа понякога, има също и някакъв нов хотел за гризачи, от който хората са доволни, така че това ми е резервен вариант. Понеже разполагам с 1 брой Алиса вкъщи вече, която вече и си знае името, втората Алиса биде прекръстена на Али.


Виж целия пост
# 708
Здравейте,

преди няма и седмица ми подариха мъжко морско свинче и имам няколко въпроса.

Жизненоважно ли е за свинчетата да имат другарчета в клетката? Две са ми много сякаш, а се притеснявам да не е нещастен мъника сам.

Другото, което ме притеснява, е че наближава момента да сменяме талаша, а той малко лесно се стряска. Не знам дали всички свинчета са така или му трябва още време да ме свикне. Дава да го галя и стои кротко, като чат пат се стряска, но после пак се успокоява.

Не знам какво да очаквам ако посегна да го хвана, за да го извадя от клетката Grinning

Дайте някакви насоки, че ме е страх да не му направя нещо без да искам.
Виж целия пост
# 709
Не е препоръчително да се гледа само свинче и ако имате възможност му вземете другарче. Не е жизненоважно, но са много по-щастливи, когато не са сами.

За талаша - кротко го погалете и го хванете с две ръце отстрани. Не посягайте отгоре защото се стряска. Няма какво да му направите, нормално е да се стряска, ще се отпусне с времето.
Виж целия пост
# 710
Ще търсим другарче в такъв случай. А как стоят нещата с половете, когато са две? Друго мъжко ли е по-добре да му взема или женско?
Виж целия пост
# 711
Ще търсим другарче в такъв случай. А как стоят нещата с половете, когато са две? Друго мъжко ли е по-добре да му взема или женско?
Женско, освен ако не го кастрирате, очаквайте цяло стадо Simple Smile . Мъжко  - зависи от възрастта на свинчето ви и как ще подходите в адаптацията между двамата. Винаги един от двамата ще доминира и въпросът е как ще го прави. Мисля, че Макарон по-точно  би описала плюсовете и минусите.
Виж целия пост
# 712
На мен целта ми да е отглеждам щастливи свинчоци. Ако ще ми се бият и доминират тука няма смисъл. Винги ще ми се води акъла, че единия е мачкан по някакъв начин. Т.е. по-добрият вариант е женско в случая, понеже не разбирам нищо и едва ли ще подходя адекватно с двама мъжкари.

Мъжките и женските нямат проблеми помежду си, нали?

Последен въпрос. Кое свинче се кастрира, мъжкото или женското? И колко струва интервенцията горе-долу? Стадо не ми се гледа Grinning
Виж целия пост
# 713

Че защо, много е хубаво да си имаш стадо прасенца Grinning

Шегата настрана, двама мъжки могат да се гледат заедно, стига да имат достатъчно пространство. В чужите форуми и изобщо подзаконови норматвни актове регламентират за двама мъжки клетка от 140 на 60 см като абсолютен минимум, а препоръчват 160-200 на 60 см. Мъжките са териториални, идеята е, че всеки от тях трябва да си има свое пространство - своя къщичка, своя поилка, своя хранилка за сено.

Също е хубаво да не се събират, когато и двамата са в бурния тийнейджърски стадий. Противно на масовото мнение, двама братя не се разбират особено добре обикновено, защото по едно и също време ги хващат тийн хормоните. Добра комбинация е възрастен мъжки, над година и половина, с малко бебе.

При прасенцата понякога е въпрос на антипатия. Те са силно социални и имат изявени предпочитания към другарчетата си. Рядко ще се бият, но ще си общуват повече с подходящо по характер друго морско свинче.

Аз имам кастриран мъжки. Кастрацията на мъжко свинче не е сложна процедура, струваше ми грубо около 150-160 лв в ЦВК, като това включваше предоперативен преглед, самата интервенция с инхалационна анестезия и постоперативните медикаменти. Цената е от преди 4 години, може да звъннете да се поинтересувате. Д-р де Мул прави кастрацията, тя е кастрирала поне 4 мъжки свинчета от темата. Като цяло това е рядка процедура и не знам дали има друг ветеринар с опит.

Извън разходите за медицински грижи, бях купила еднократни памперси за кученца и някаква лечебна храна. Свинчето се възстанови изключително бързо, още същата вечер се изправяше на задни крака да си проси зеленчуци и аз умирах от страх, че ще си отвори шевовете Grinning Нищо такова не стана, разбира се. 6 седмици по-късно го събрахме с приятелката му.

Дори след кастрация, мъжките си запазват някои функции и, макар и по рядко, в присъствие на разгонена женска могат да си се... позабавляват. Нашият кастриран мъжки си има 5 другарки и да ви кажа, много е доволен от тоя факт. Особено сега напролет като дойдоха двете тийнейджърки Малечка и Али, имах усещането, че трябва да почукам на вратата, преди да вляза в стаята им Joy

Най-честото усложнение след кастрация на мъжко прасенце е абсцес, понеже тестисите са близо до ануса и трудно се поддържа чиста раната. Вече слагат логален антибиотик вътре под шевовете, което на практика прави абсцеса невъзможен. Обикновено си ползват разградими конци и лепило, та няма нужда и от сваляне на конци.

Имам и женско кастрирано морско свинче по медицински причини, там операцията е несравнимо по-тежка, рискова и скъпа - въпреки че при моето за щастие мина изключително леко. На самия ден платихме 560 лв, после на следващия като я изписаха дадохме още някакви пари, но то е нормално - това е много инвазивна, сложна и по-опасна интервенция, целия корем се отваря, прасенцето е хубаво да се интубира и през цялото време да е под контрол на анестезиолог, който разбира от морски свинчета. Пак д-р де Мул прави операцията, изклюително много съм доволна.
Виж целия пост
# 714
Макарон, ако ще поръчваш скоро сено, ще може ли да се включа? Хари много го хареса предишния път, но все пак ми идва големичка дозата да поръчвам само за него...
Или пък ако някои друг от съ-форумците иска да се кооперираме?
Виж целия пост
# 715
Allgauer са в лятна почивка и ще започнат да приемат поръчки на 15 юли. Ще поръчам една бала да видя тазгодишната реколта и тогава ще решавам.
Виж целия пост
# 716
Здравейте,
От малко повече от седмица сме собственици на едно сладко морско свинче. Моите дечица много искаха домашен любимец. Макар и да живеем в къща молбите им за котка или куче, нямаше как да бъдат изпълнени. Баща им не ги обича. Аз съвсем спонтанно, когато малкия ми син, се омъкна в зоомагазина в града, реших да им купя свинче. Звъннах на мъжо да го питам. Той само каза, че много миришели и ако това станело щял да го изхвърли. Аз разпитах продавача набързо и взехме решение да купим нашата сладурка на 2 месеца. Синът ми я избра от котилото. Тя беше най-дребничка,оранжевка късокосместа с бяло лизнато между очите, затова я кръстихме Лиса. Накупихме всичко необходимо и хайде към дома да изненадаме бате. Взе да свиква с нас. По-бавно с децата, защото не можах да я спася от опитите да я гушат и галят, а това я стряскаше. Обожават да и дават магданоз в устата. А от вчера като огладнее и на души магданоз и диня, започва да писука. Дано да успеем да я гледаме дълги години. Храня я с гранулките, които ни предложиха от магазина,но ги пробира. Давам сено от наша нива, овесени ядки обича. Моркова и цвеклото не ги яде още. Вчера по аромата на динята пощуря и си хапна бялото на кората. Мия и всичко. Не давам обелки. Дано ни е жива и здрава, защото много я заобичахме.
Виж целия пост
# 717
Честита ви Лиса, да ви е живичка и здравичка. Това че миришат изобщо не е верно. На 3 дни почиствам клетката на нашата сладурана и нямаме никаква миризма в стаята. Нашата вече така свикна с нас, че като се прибираме от работа и започва едно лудо тичане из клетката като ни чуе гласовете. Много са сладки. Направили сте добър избор.
Виж целия пост
# 718
Честито прасенце, да ви е живо и здраво Simple Smile

Обикновено тези спонтанни взимания на прасенце не са предшествани от проучване за нуждите на животинката. Не е късно, отделете час-два да попрочетете, ще е достатъчно. Не се ръководете по съветите на хората от зоомагазина, защото често те са твърде погрешни.

Не прекалявайте с динята, свежата храна трябва да е основно трева и листни зеленчуци. Докато е малка, може магданоз, копър, мента, джоджен, спанак, кейл, листа от моркови и цвекло. Като поотрасне повечето стопани минават на маруля с оглед на това, че в марулите има по-малко калций (а големите количества калций при прасенце не в активен растеж водят до камъни в бъбреци/пикочен мехур). Основната храна трябва да е сеното, винаги в неограничени количества, хубаво, зелено, меко сено.

По-добре, че не яде предложените ви смески в зоомагазина. Те като цяло са, с извинение, боклук. Някои стопани си гледат прасенцата без гранули, другият вариант е да давате по малко гранули, но качествени. На българския пазар лесно достъпни са Cavia Complete Versele Laga, Beaphare Nature Cavia, Bunny Guinea pig dream. Като цяло търсите не смески, в които има семки, ядки, хляб, пуканки, шарени екструдирани парчета с неизвестен произход, ами гранулирана храна, т.е. еднородни гранули/пелети, които основно са съставени от трева/сено. Семена, ядки и зърнени храни не би трябвало да присъстват в менюто им, те са преди всичко тревопасни и имат коренно различни хранителни нужди от мишките/хамстерите/плъхчетата. Нарядко може да се дават овесени ядки, но по-добре без тях.

Щом имате девойка, горещо препоръчвам да й вземете другарка, за да не е самичка. Свинчетата са стадни животни, хич не им е добре да се гледат по сами. На нас може да ни изглежда, че те са ужким щастливи, но разликата се вижда едва когато прасенцето си има другарче. Това последното го казвам от личен опит, уви.

Иначе дали прасенцата миришат, или не, зависи от хигиената им, но има моменти, в които има миризма от тях, например при разгонване или след като са яли определени храни. Искрено се надявам онова за изхвърлянето да е било неуместна шега, а не сериозно изказване. Ако за едната миризма някой ще хвърли прасенцето, как ще реагира, когато ви поднесат 500 лв сметка от ветеринаря (не ви го пожелавам в никакъв случай, но реалността е, че повечето прасенца в един или друг момент се разболяват и ако искате да го излекуват, качествената ветеринарна грижа за гризачите надвишава многократно тяхната собствена пазарна стойност).
Виж целия пост
# 719
Много ви благодаря за милите пожелания,а на Макарон за съветите. Спонтанно го взех за децата, но честно казано съм искала да гледам морско свинче. В тийнейджърските години гледах хамстери, защото от малка си имам афинитет към мишлета. Хищните хамстери за мен се оказаха голямо разочарование и ужас. Бяха ме предупредили че се самоизяждат, но видях с очите си как братчета и сестричета, дори майката го прави. И храна и вода си имаха, но уви. Много ги обичах, но.....Мои познати тогава ми казаха, че е било по-добре морски свинчета да гледам. Те били дружелюбни. Но тогава не исках и да си помисля за ново мишле. А Лиса откакто я купих постоянно чета. По нощите стоя до никое време. И другарче отидохме да и купим, но бяха свършили. Тази седмица обещаха да има. Ще и взема мома другарка, макар моите човечета да искат мъжко, за да имаме бебета. Мъжо само е слушал, че миришат, но се убеди, че не е така. Даже проявява симпатии и я гледа като я пуснем в стаята и градината да обикаля. Редовно сменям дървениите. Свекъра има работилница и стърготини бол,но обмислям да и ушия постелки, които да пера. Сено имаме домашно от нивата и постоянно има в клетката. Обожава магданоз, като го изкарам от хладилника, но не и давам, докато не се стопли и започва да подсвирква, че е гладна. Умирам за тези звуци,децата също. Дано като и купим другарче се увеличат разговорите.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия