Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Как да се промени мисленето на хората?

  • 33 770
  • 518
# 180
Но определено емигриралите не могат да имат претенции, че са успели и не могат да дават акъл как да стават нещата.
Защо да не могат? Бандиера вече го написа. Зависи от личната дефиниция за успех, която до немалка степен се предопределя от произхода/какво си видял. И даде примера с външната тоалетна и постигнатата мин. заплата на запад. Ми, за този човек си е успех, изкачване, в неговите соц. среди защо да не дава акъл...

Позицията в обществото, по начина, по който предполагам, че имаш предвид, за мен лично не е критерий за успех, например, и ни най-малко не бих се стремила към такава. А ако се стремя към такава, ще е заради средата, която ми дава, не заради постигането на позиция сама по себе си, че някой да си каже: Лелеее, виж я тази колко е успешна!". Но двете мотивации нямат нищо общо.
Виж целия пост
# 181
Или го приемаш и се опитваш да градиш върху него ...

Нищо не може да градиш върху това положение. Нито култура, а скоро няма да може и бизнес. Без доверие и запазване на някои способности...нещата може само да се развалят. Може би нещата ще са такива, че всички хора ще са обикновенички и без способности, а един изкуствен интелект ще ни казва какво да правим, за да не оплескаме всичко.
може би, може би ... ето включи условностите ама на погрешното място. Така си убедена за едно пък уклончива за друго ... май ориентация ти липсва изцяло. А ако не можеш да се намериш себе си в днешната действиетлност можеш да идеш на психотерапевт. току ти помогне.
Виж целия пост
# 182
Чудя се дали не са могли да постигнат повече в БГ.
Могат да постигнат повече, да. И въпреки това са избрали да не са тук. Не е въпросът в свинското доволство, топлата соба и останалото, което ти смяташ, че за тях е цел. Какво развитие, какви нива и прочие в държава, в която детска кардиология е пред закриване заради липса на финанси и персонал, а в същото време тая липса на средства нещо я е хванала липсата, когато народните любимци са решили пак да си вдигнат възнагражденията с по няколко стотака? Ето такива неща дразнят повечето хора и затова се махат оттук, дори да могат да се реализират по-добре, отколкото навън.
Виж целия пост
# 183
Все си мисля, че тия, търсещи сами доволството чрез емиграция, не ги боли особено фарът за детската кардиология. Обикновено "гневното бягство" с дразнене от системата и политиката засяга главно "умни и красиви", които и тук имат реализация.

Реално се губи адски много време и енергия в това дразнене от всичко, което може и да не те засяга.
Виж целия пост
# 184
Ами ако ти смяташ, че всички търсят доволството чрез емиграция, това е твое разбиране.
Що се отнася до това, дали те засяга или не - ами точно защото се смята, че не ни засяга и не е важно, щом не е опряло до нашия задник, е такова дереджето тук. Нещо като свий се в хралупата си, щом ти си добре, много важно какво става с останалия свят навън. А утре нещо подобно може и да те засегне лично, тогава друга песен ще пееш.
Виж целия пост
# 185
Мисля, че над 90% търсят доволство. Още 9.99% търсят по-интересен живот, малко космополитност, нещата да се случват по-бързо и гладко. И 0.01% търсят и постигат истинска реализация.

Иначе проблеми винаги ще имаш, въпросът е кои проблеми предпочиташ. Реално може да се окаже, че е нелоша стратегия да си имаш балонче на доволство и да не ти пука за някои неща. Защото и в чужбина ще трябва да имаш балонче и да си затвориш очите за доста неща.
Виж целия пост
# 186
Какво развитие, какви нива и прочие в държава, в която детска кардиология е пред закриване заради липса на финанси и персонал ...

Вече не сме социализъм. Финанси наготово никой няма да даде.
Събират се колкото ги има. Намират читав администратор. Съставят план и кандидатстват за финансиране. Било по европейски програми, било по договори със здравно-осигурителни фондове, било заеми от банки. Наемат подходящо помещение и го постягат (благо празни сгради от фалирали държавни болници - бол). Предлагат по-евтино лечение и привличат пациенти от чужбина (както правят турци и хървати в момента). И работят.
След 20 години ще са в нова сграда и няма да си знаят парите. Но те са СПЕЦИАЛИСТИ! И вселената им дължи условия за работа. Организационната и стопанската работи - ами те са над тези неща! Затова - при зелената трева. Бееееее!
А сега и типичния резултат от търсенето на мекото в хляба: денонощни смени за трупане на пари за вноска за жилище, наеми и т.н. Специализации, квалификации и "кариерен растеж". От който растеж се събуждат на 40+ години, тъкмо купили жилище на изплащане и постигнали някакъв статут криво-ляво. За да установят: женените - че децата им не знаят български, имат посредствен ниво на образование и възпитание и се третират от обществото, както бежанците в България; неженените - че в текущата им среда могат да намерят половинка с две класи надолу, а в Българско избора им е сведен до млади златотърсачки с посредствен интелект, разведени жени с деца или мухлясали стари моми (ако са мъже, щото за жените опциите са далеч по-зле).
Следващата  изненада е, че вече са преминали пика на работоспособността си и вече не са толкова търсени и платени, а ипотеката има още много дълго да се плаща. Избора е между:
- бавно, но сигурно смъкване по социалната стълбица в чужбина, гледайки как децата им стават медицински сестри и болнични администратори в най-добрия случай;
- гаснене в старческа самота;
- връщане в България и реинтегриране в среда, в която учителите са избягали, щото няма лекари, но за това е виновна "държавата" нали? Sad
Издоени, остригани и хвърлени на кучетата. Бееееееее!

А бедна България отново е финансирала немското здравеопазване, предоставяйки обучени за наша сметка специалисти. Това, докато още се намират преподавателски кадри в медицинските училища, останали от соц време.

Примера може да се модифицира за всякакви професии и социални групи.
Виж целия пост
# 187
The Siren of Titan не знам как може да ти се обясни, че надпреварата с теб не е във визията на абс. никой и че хората си вървят по пътя без да се занимават да ти показват и доказват каквото и било.
Виж целия пост
# 188
Въобще не става въпрос някой на мен да ми показва и доказва. Въпросът е, че това е индикатор за превръщането на държава в територия. Ти представяш ли си японците да кажат, че им е тясно, стресово и да почнат да се разбягват по света? много ясно, че имат яки спирачки и ще си отвисят като Гюро Михайлов да бачкат до смърт. Обаче имат национална идея и затова са държава и цивилизация, а не територия. А ние вече сме си територия.

Проблемът е, че правиш пари, като имаш цивилизация. Като имаш само територия, от теб правят пари. И като тръгнеш по света, излизаш с имиджа на "човек от територията", който също е общо взето за експлоатация, защото вече е доказал, че не може да гради цивилизация, а само да служи на чужди цивилизации.
Виж целия пост
# 189
...
Проблемът е, че правиш пари, като имаш цивилизация. ...

Казваш чела си книги, учила си, образована си, специализирана си ... ама нещо не ми се връзва с писанията ти.
Правиш пари, когато цивилизацията се руши. Нали за това се правят войни? За пари. Всяка война е за пари.

А държавата е превърната в територия в момента в който престава да може да планира собствените си работи самостоятелно и има нужда да е част от съюзи. Един съюз, втори съюз, трети съюз ... територия в рамките на някакъв съюз , е , да народната ни носия е сукман , престилка , цървули и пендари .. .а не дриндл или дървено сабо и престилка, но ... това е само естетика и цвят, за да е по-интересно и цветно в съза.
Не виждам какво целиш? Нова световна политика? За това трябва да идеш да си поприказваш с Доналд, тук не можем да ти бъдем от полза.
Виж целия пост
# 190
Какво развитие, какви нива и прочие в държава, в която детска кардиология е пред закриване заради липса на финанси и персонал ...

Вече не сме социализъм. Финанси наготово никой няма да даде.

Така ли? И как тогава се наливат наготово по социалистически в частни болници за сметка на държавните? Или в частни училища? И как се дават наготово на любимците? Я дай един план и на тях, че нали за всяка професия, казваш, нещата стават така, а не по социалистически с финанси наготово.
Колкото и да блееш и да се опитваш да омаловажиш по някакъв начин това, което хората са решили да правят за себе си, това няма да намали изтичането на специалисти навън. Резултатите се виждат - персонал липсва на важно място, а скоро и на други важни места. А защо липсва? Защото е отишъл другаде, където държавата е една идея по-уредена и трудът му се цени повече. Да, това обогатява другите държави, защото нашата си седи неуредена и нарочно се поддържа в това състояние. Само в тоя форум ще откриеш доста хора, които отдавна са се установили навън и много се съмнявам, че се чувстват и живеят, както ти описваш според своите си разбирания. И надали им дреме как ги виждаш ти, в момента или в бъдеще. В крайна сметка не е зле да приемете, че хората имат различни разбирания от вас и вашите схващания за тях не са правилни.
Виж целия пост
# 191
Да, обаче има само определен брой десетилетия, в които може да печелиш от разпада, да се губи ноу-хау, да се гонят само парите. В един момент ако няма хора с идеи, ако хората буквално деградират на биологично ниво и спрат да се раждат умници...за какво точно са ти тия пари? Идеята е да имаш "дълбока цивилизация", а не просто система от правила и дресирани маймуни. Само че май това ще има, тотална неосъзнатост плюс правила и следене, като в Китай.

Та така, пари- пари, ама парите са най-евтиното нещо. Хубавият живот обаче е скъп. Хубав, а не ерзац и пластмасов, не разграфен през 15 минути, не водещ до болести. Може да се въртят много пари и да живееш буквално в ад.
Виж целия пост
# 192
А бедна България отново е финансирала немското здравеопазване, предоставяйки обучени за наша сметка специалисти.
Пиши в тефтера 1,7 милиарда евро годишно, които влизат в страната от емигранти.
Виж целия пост
# 193
Да, обаче има само определен брой десетилетия, в които може да печелиш от разпада, да се губи ноу-хау, да се гонят само парите. В един момент ако няма хора с идеи, ако хората буквално деградират на биологично ниво и спрат да се раждат умници...за какво точно са ти тия пари? Идеята е да имаш "дълбока цивилизация", а не просто система от правила и дресирани маймуни. Само че май това ще има, тотална неосъзнатост плюс правила и следене, като в Китай.

Та така, пари- пари, ама парите са най-евтиното нещо. Хубавият живот обаче е скъп. Хубав, а не ерзац и пластмасов, не разграфен през 15 минути, не водещ до болести. Може да се въртят много пари и да живееш буквално в ад.

Много зле. Много. Според мен времето прекарано във форума можеш да го ползваш за самообразование .
След като имаш толквоа много хъс да даваш мнения поне не ставай смешна с тях. Вземи попрочети това онова.

Пари се правят при разпада на цивилизация. Няма ни една древна цивилизация, която да е оцеляла . Силата е в ръцете на простака, не на цивилизования. Докато единия се пита как да разрешим проблема с преговори, другия бум с боздугана и хоп каквото ценно намери прибира в торбата ...
Ти не само не си чела , ами и задължителното обучение в училище май си проспала. Аз на история няма да те уча.
Виж целия пост
# 194
Да бе, но пак питам : каква ти е файдата от направените пари? Защото не че не е имало силни, дето да прибират парите, ама поне са имали акъл после с тях да плащат на Микеланджело да им направи гробниците. Оцелели цивилизации няма, но има такива, които са се трансформирали и такива, които са се саморазрушили от глупост.

Освен това наличието на простаци също не е константна величина. Ти вземи попрочети теорията за "ястребите и гълъбите" и как се постига равновесие.

Щото добре, ще се напечелят хората с пари, ама като е всеобщо затъпяването, наистина нищо хубаво няма да направиш след това. Даже може да си навредиш, ако харчиш за пороци.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия