Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Тибетска гъба/кефир/кефирена гъба 4

  • 44 425
  • 453
# 450
Да си отговоря на въпроса за лигавия кефир - оказа се, че това е нещо положително.Поразрових се из западните форуми и се оказа, че въпросното нещо се нарича kefiran и представлява съвкупност от полизахариди, които не са нищо необичайно и даже са добър признак, че кефира е в добро състояние и се развива. Най-често се наблюдава през лятото, когато температурите са по-високи.
Подобни полизахариди се срещат при нишестето, целулозата, гликогена (животинския аналог на нишестето), сока/гела на алоето и т.н.

Относно изплакването с вода - на доста места срещнах, че въобще не е препоръчително, даже е противопоказно, защото по този начин се отмивали част от полезните бактерии и се разваляла микрофлората на кефирените зърна.

В този сайт има събрана страшно много информация (на английски) и доста подробно е отговорено на над 40 често задавани въпроса.
Виж целия пост
# 451
И аз така прочетох за лигавото, че било полезно. По ваши препоръки държа кефира в хладилника и пак има лига. Имам и друга чуденка, сега раздавам на съседи и роднини , и странното е,че тяхната гъба е на цели главички, като карфиолче, а моята е на отделни оризчета
Виж целия пост
# 452
Имам и друга чуденка, сега раздавам на съседи и роднини , и странното е,че тяхната гъба е на цели главички, като карфиолче, а моята е на отделни оризчета

Това не би трябвало да ви притеснява, защото малките са най-работливи и потентни понеже имат по-голяма контактна повърхност с млякото. Това ме навежда на мисълта дали е добра идея да се разделят по-големите групи на няколко по-малки, но никъде не ми попадна информация за това.
Виж целия пост
# 453
Здравейте, някой има ли гъба за даване във Варна? Ако не намеря от града съм съгласна и по Еконт или Спиди.
Благодаря предварително!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия