Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Сексуални проблеми след раждане

  • 9 388
  • 42
Здравейте. Искам да повдигна една тема, която, необяснимо за мен, не се коментира – за сексуалните проблеми след раждане както вагинално, така и секцио. Имате ли трайни такива? Нямам предвид болка при първите сексуални контакти скоро след раждането, което е нормално, а нервни увреждания, загуба на чувствителност на половите органи, липса на оргазъм?

Моя позната роди преди година и разкъса клитора си. Дотогава дори не знаех, че това е възможно да се случи. После потърсих информация в интернет и се оказа, че има доста такива случаи. Интересно, че на български не намерих почти никаква информация и в този форум има много малко писано по въпроса. Доколкото разбрах за щастие се случва много рядко, но все пак ми е странно, че тук никой не е споделял за това.
Ако на някого се е случвало имало ли е трайни последствия и как е сексуалния ви живот след това?

За секцио – попаднах на много случаи с трайни нервни увреджания, които предизвикват изтърпване и загуба на чувствителност на цялата генитална зона, включително влагалището и клитора и съответно никакво усещане по време на секс. В американските форуми някои от жените споделяха, че след време се е върнало усещането или поне част от него, но други от години бяха така. Тук във форма попаднах на информация, че това може да се случи ако се реже много ниско...Мои приятелки са ми казвали, че чувстват мястото на разреза от секциото изтръпнало, но нищо за половите органи, просто не се говори за това. А много жени смятат, че секциото им гарантира безпроблемен сексуален живот...и никой лекар не говори за тези рискове.

За себе си да кажа, че имам едно вагинално раждане преди 2 години с разкъсвания и епизиотомия, за щастие нямам сексуални проблеми, освен болката през първите месеци, но тогава дори не знаех, че такива неща се случват и не съм го мислила, а сега си признавам, че ме е страх от това как още едно раждане може да се отрази на сексуалния ми живот.

Та – има ли някой, който е преживял увреждане на нервите и проблеми със сексуалния живот след секцио или вагинално раждане? Чували ли сте за такива случаи?
Просто ми е чудно колко често се случва това и кой е все пак по – безопасният начин на раждане по отношение на сексуалния живот?
Виж целия пост
# 1
Има отделна тема за всички проблеми след раждането ... за реконструкцията и т.н.
Виж целия пост
# 2
Има отделна тема за всички проблеми след раждането ... за реконструкцията и т.н.

Ако е тази - http://www.bg-mamma.com/?topic=971148, съм я чела, но тя е различна от въпросите, които мен ме интересуват. Ако е друга, може ли линк, защото не открих?

Освен това мен ме вълнува и при цезарово сечение как стои въпроса, а не само при вагинално раждане.
Виж целия пост
# 3
Да, тази имах предвид.

Защо не поговориш с лекар, ако си в България? Сигурна съм, че гинекологът ти може да те насочи в най-правилната посока.
Виж целия пост
# 4
Да, тази имах предвид.

Защо не поговориш с лекар, ако си в България? Сигурна съм, че гинеколът ти може да те насочи в най-правилната посока.

Ами, аз както казах, за щастие, в момента нямам конкретен проблем, който да се опитвам да разреша за да се обърна към лекар. Притесненията ми са за бъдещо раждане, но в момента дори не съм бременна за да търся консултация за това как да родя. Темата е по - скоро информативна, чудно ми е тези проблеми голямо изключение ли са, че няма никаква информация например в този форум или просто е тема табу да се говори за това?

За вагиналното раждане наистина се е писало доста по въпроса за разкъсвания и т.н. но никой не е написал как са му се отразили в дългосрочен план и то в този аспект. А за секциото пък изобщо няма нищо въпроса. Твърди се, че това е по - щадящия начин на раждане защото си запазваш половите органи непокътнати, а излиза, че истината е друга. Самата аз ако не бях попаднала на една тема тук преди година дори нямаше да подозирам, че ЦС може да доведе до такава загуба на чувствителност. Надявам се, че щом не се коментира наистина се случва много рядко, а не че просто жените се притесняват да говорят затова.
Виж целия пост
# 5
Епизиотомия при първо вагинално раждане. Не ми се отрази по никакъв начин. Дори не мога да кажа, че имах някакви болки при първите сексуални актове след раждането.
Не са ме тревожили въпросите, които ти поставяш и за пръв път сега прочитам за възможност да се разкъса клитора и за другите последици.
След, като прочетох написаното тук пак не се тревожа, защото характера ми е такъв имам в себе си една наивна вяра, че аз ще мина между капките и че конкретно лошо нещо няма да ме сполети точно мен. Не, че не са ме сполетявали неприятности, но не се притеснявам за тях предварително.
Виж целия пост
# 6
Естествено, че жените не се притесняват да говорят за това. Най-вероятно се случва изключително рядко, секциото не се практикува от вчера и днес. Аз също съм родил секцио и в началото наистина имаше един период в който чувствителността (особено около операцията) беше притъпена, ако мога така да се изразя. В последствие нещата си дойдоха на мястото, чувствителността се възвърна с пълна сила. Вече си усещам всичко, дори и там където е разреза вече е чувствителна зона и не стои изтръпнало, както беше след самата операция и може би първите два три месеца след нея.
Виж целия пост
# 7
След като нямаш проблеми от минало раждане, а друго такова скоро не предстои - не разбирам интереса ти.
Възможни проблеми при раждането много - дори и смърт, но каква е това садистично желание да се коментират травми и увреждания просто така, в свободното време?!
Виж целия пост
# 8
И аз това се зачудих!?!
Виж целия пост
# 9
След като нямаш проблеми от минало раждане, а друго такова скоро не предстои - не разбирам интереса ти.
Възможни проблеми при раждането много - дори и смърт, но каква е това садистично желание да се коментират травми и увреждания просто така, в свободното време?!

Написах, че не съм бременна, но имам желание за второ дете, така че не виждам защо следващо раждане да не ми предстои?! Къде съм писала, че нямам намерение да раждам пак? Напротив, точно за това ми е  интереса, защото страхът ми от раждане е твърде голям и искам да си отговоря на въпроса колко често се случват тези неща, знам, че тук няма как да получа точна статистика, но все пак...
При първата си бременност не съм ги мислила тези неща, но след случая с моята приятелка ми се породи този страх. После прочетох това за секциото и съответно и то не ми се вижда безопасен вариант.

Освен това ми е странно защо не се обсъждат тези неща, а в американски форуми е пълно с подобни истории и като чета там оставам с впечатление, че не се случва тоооолкова рядко...

Както казах просто искам да си отговоря на въпроса кой е по - безопасният начин на раждане, кое му е странното? Или не е нормално човек да се притеснява за тези неща?
Виж целия пост
# 10
И като прочетеш статистиката какво? Ще родиш по някакъв невиждан начин ли? Дори не си бременна, а си тръгнала да мислиш за секса след раждане?!
Не дали ще заченеш, дали ще е здраво, а дали ще се инвалидизираш от раждането?
Добре ли си???
Виж целия пост
# 11
И като прочетеш статистиката какво? Ще родиш по някакъв невиждан начин ли? Дори не си бременна, а си тръгнала да мислиш за секса след раждане?!
Не дали ще заченеш, дали ще е здраво, а дали ще се инвалидизираш от раждането?
Добре ли си???

А теб не те вълнува сексуалният ти живот след раждането така ли? И всеки, който това го притеснява не е добре? Интересно мислене. Да ти напомня, че не си длъжна да пишеш по темата?
Виж целия пост
# 12
Дори и да те интересува - какво? Ти не отваряш тема как да мине раждането леко, а питаш за осакатени след раждане жени.
Не си длъжна да раждаш, щом така задаваш тона.
Виж целия пост
# 13
Дори и те интересува - какво? Ти не отваряш тема как да мине раждането леко, а питаш за осакатени след раждане жени.
Не си длъжна да раждаш, щом така задаваш тона.

Разбира се, че не съм длъжна да раждам, това ми е ясно. Не питам как раждането да протече леко защото от опит ми е ясно, че това зависи главно от лекарския екип и до голяма степен късмет. Иначе съм чела достатъчно по темата как  да избегнем разкъсвания примерно, ама не раждам вкъщи за да приложа всички техники, които прочета...

Да, питам има ли осакатени от раждането, жени? От кой тип раждане и дали тези последствия са останали трайни или са били временни. Какво толкова ти е странно и защо скачаш не мога да разбера?
Естествено, че отговорите са важни защото едно е подобни проблеми да се случват 1 на 10 000 раждания, друго е всяко пето секцио да води до подобни щети, нали? И също така е важен и въпросът дали проблемите са трайни или са се оправили след няколко месеца, години?

Осъзнавам, че темата не е приятна, но моля без обидни квалификации, на който не му се нрави - да не пише!
Виж целия пост
# 14
Не е въпроса кой пише, ами кой чете. Защото те ударил хормона на тема секс след раждане, което НЕ ТИ ПРЕДСТОИ скоро, дай да пълниш главите на всички, които наистина ще раждат с кошмари. Що за извращение?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия