Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Филми за Холокоста в час на класа пред 10 годишни деца

  • 22 811
  • 308
# 15
Не. Детето съвсем не е нарисувало свастиката като символ от древна култура, а като нещо, което е видяло от някой келеш скинар. И не е коректно да се обвинява учителката, че не ѝ се е занимавало да обяснява. Обяснила е точно какъв е смисълът на свастиката днес и какви са последиците от нейните ценности. Обяснила го е достатъчно нагледно и въздействащо. Точно както трябва да бъде. С галене с перце по главиците, сакън да не се повреди крехката им душевност, до никъде няма да се стигне. Все пак са на 10 години, предполага се че отдавна са свалили памперса и са отказали биберона. Няма нужда да ги третираме като бебета и да им спестяваме какъвто и да било дискомфорт.
Виж целия пост
# 16
Ако питаме 10 случайни минувачи на улицата, какво символизира свастиката - колко от тях ще я свържат с древните култури? Защото ми се струва, че масовата първа асоциация е нацисткото движение. Разбирам, че подходът на учителя ви е създал дискомфорт, но пък свастиката на Хитлер е създала дискомфорт на милиони. И когато говорим за трагедии в такъв мащаб, деликатността не винаги е най-удачният избор.
Виж целия пост
# 17
Аз съм ЗА родителят да избере какво и кога да представи на детето си. Като ги гледам 10 годишните около мен какви са бебета дълбоко се съмнявам, че биха гледали *правилно* подобен филм. Преди години пуснах трейспотинг на 12 год. си тогава син. Много познати родители ме изгледаха странно, но имах мотив и реших, че момента е подходящ. И беше. Нямам против в училище да се обсъждат подобни теми, но представянето им би трябвало да е доста премерено, особено при по-малки деца.
Виж целия пост
# 18
Не е нормално 10-годишни да са бебета. Ако са такива, трябва хубаво да се замислим защо се е стигнало до там.
Виж целия пост
# 19
Ами нормално или не - това е положението. 6 год. ми дъщеря играе в парка с три 10 год. момчета. като залепени са. тя не може да се *качи* на техният акъл, защото е много инфантилна, явно те *слизат* на нейният. от доста време ги наблюдавам и намирам огромна разлика със синът ми когато беше на тяхната възраст. други времена ли бяха, средата ли беше различна или просто разлика в културите - но ... бебета са.
Виж целия пост
# 20
На 7 години по време на едно пътуване го заведохме в църквата в Батак, с разказване на историята, четене, снимковия материал, дупките от куршуми, кладенеца на майките, следите от кръв, остана впечатлен. Въобще не става въпрос за "галене с перце", а за критично мислене и правилен подход към историята- четене на факти от различни източници и на различни, достъпни за дадения човек езици, анализиране, ОСМИСЛЯНЕ, не единствено шокиращи снимки, щото на  "другарката" не и се обяснява. За спасяването на българските евреи също е можела да разкаже. Добре, че споменатата е по заместване, иначе нашата класна би подходила по доста по- смислен начин, именно децата да разберат и да знаят.
N.B. От някои  коментари излиза, че за да не били "бебета и цветя в саксия" , в следващия час на класния например, вместо да им обясни правилата за движение и безопасност и т.н., направо отново да им пусне ШОКиращи снимки на размазани пешеходци със всички подробности. Може и е видео. не ги разбирам аз така нещата. Живи и здарви и хубав ден от мен!
Виж целия пост
# 21
Т.е. госпожата, без дума да каже е пуснала кадри от Холокоста? В такъв случай, как децата са разбрали, че се отнасят за Холокоста тези кадри? Нека да повторя накратко, ако на "другарката" не ѝ се занимаваше, нямаше изобщо да си направи труда да реагира на свастиката, нарисувана от хлапето. Очевидно ѝ се е занимавало да попълни пропуските на родителите, търсейки, намирайки и пускайки видео, което да покаже на децата докъде водят ценностите на почитателите на свастиката. А ако родителите бяха информирали и възпитали поне малко от малко отрочето си, то нямаше да нарисува въпросната картинка и цялата история с травмиращото детската психика филмче щеше да се избегне.

Интересно обаче, bagira, ти нито веднъж не отбеляза като проблем нито рисуването на свастика от деца, нито ценностите, които ще придобие и развие дете, копиращо свастики, които е видяло най-вероятно от келеши скинари. Не те притесни, че детето ти може да гледа свастиките, рисувани от съученика си, даже и да ги хареса евентуално, но за сметка на това се фокусира върху травмите от видео, информиращо за последиците от ценностите на свастиката. Интересно. И показателно.
Виж целия пост
# 22
Да, по принцип свастиката е древен символ на слънцето. Нацистите са я превърнали в символ на нещо съвсем друго. И повечето хора се сещат именно за второто. След като учителката е пуснала филм, най-вероятно той не се е състоял само от снимков материал, а е имало и текст, върху който може да се разсъждава. Не намирам нищо осъдително в реакцията на учителката. Трябва да се знаят тези неща, защото децата несъзнателно копират и после изведнъж се чудим как някакво дете се оказало пребито от съучениците си. Такива филми съм гледала по телевизията като дете. Напълно съгласна съм с Уиш, че ако децата на 10 години са още бебета, трябва да има някаква причина да е така.
Виж целия пост
# 23
Не виждам кой знае какво престъпление да е направила учителката, онагледявайки нещата с филмче. Ако просто беше обяснила с думи едва ли щяха да разберат и запомнят. Филмчето им е направило впечатление, ще го запомнят.
Виж целия пост
# 24
Правилно е.
Виж целия пост
# 25
bagira_s, а твоето дете, как реагира на този филмов материал, какво ти е споделил, как се е почувствал,? Предизвикало ли е някакви въпроси това в него и в съучениците му?  Права си, че не може да се пусне каквото и да е на децата, защо не разговаряш с учителката каква е била точно ситуацията. Може да има нещо, което не знаеш и не отчиташ в момента.
Виж целия пост
# 26
  Правилно е постъпила.

Нищо няма да им стане на децата, това е история и е добре да се знае.
 В моето детство имаше много документални поредици за втората световна война, за ВОСР, за войната във Виетнам и др. исторически събития, а имаше и стойностни игрални филми на историческа тематика, вкл. и такива, при които мъката те сграбчва за сърцето. То не може всичко да е само песни и танци

Предполагам, във филма е имало обяснения, кадрите не са били самоцел.

Виж целия пост
# 27
Не. Детето съвсем не е нарисувало свастиката като символ от древна култура, а като нещо, което е видяло от някой келеш скинар. И не е коректно да се обвинява учителката, че не ѝ се е занимавало да обяснява. Обяснила е точно какъв е смисълът на свастиката днес и какви са последиците от нейните ценности. Обяснила го е достатъчно нагледно и въздействащо. Точно както трябва да бъде. С галене с перце по главиците, сакън да не се повреди крехката им душевност, до никъде няма да се стигне. Все пак са на 10 години, предполага се че отдавна са свалили памперса и са отказали биберона. Няма нужда да ги третираме като бебета и да им спестяваме какъвто и да било дискомфорт.
Подкрепям на 100% като майка на 10 годишна.
За мен е изключително безотговорно и опасно за тях да ги пазим от уроците на живота.
Скрит текст:
Преди 10-тина дни видяхме как една кола помете и подхвърли  на няколко метра едно младо момиче пресичащо на пешеходна пътека на зелено .Светофара и пътеката се падат след завой и въпреки ограничителните табели явно ''шофьора'' не е намалил .Случи се пред нас. Бяхме трета кола на светофара в другата посока с детето на предната седалка до мен. Видя всичко .Беше разтърсващо дори за мен .
Ами такива неща се случват .Това е живота. Трябва ли да я лъжа че е било на ужким?!!
Виж целия пост
# 28
И е така, и не е съвсем така. Свастиката се свързва с Хитлер, нацистите, коннцлагерите и войната, независимо какъв символ е. Още малко време ще мине и няма да останат живи свидетели, а с времето има опасност младите все повече да бъдат запленени от тази идея, именно защотонямат никаква идея какво е било. В този смисъл трябва да знаят какво се е случило.
От друга страна на 10 да им се показват документални кадри трябва да е дозирано, защото на тази възраст няма как да понесат всичко, дори ние като възрастни не можем да го понесем. Тук някои сме от поколението, което израсна с филмите за войната, включително сме виждали и такива кадри и пак не са ни показвали всичко, макар пропагандата да беше много силна. Затова е възможно учителката да е прекалила, да не е съобразила какво да покаже. Не е гледка за деца на тази възраст нахвърляни тела от концлагерите.
Виж целия пост
# 29
А, учителката ще е виновна и ако е с шапка, и ако е без шапка. Ако не реагира, виновна е, че Маминото Злато е облъчвано с нацистка пропаганда, а тя не е взела мерки. Ако реагира, виновна е, че взетите мерки ще повредят крехката душевност на Златото. А бе, виновна е.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия