Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Постоянен адрес в чужбина!?

  • 2 503
  • 2
Здравейте,

искам да попитам, променяли ли сте си постоянния адрес, така че той да отговаря на новата ви локация в чужбина? Дори честно казано не знам дали това е възможно.

Примерно ако държавата или някой иска нещо от вас и още се водите на българският си адрес, но отдавна не живеете там то няма как да бъдете информирани ако дъжлите някакви данъци, някой заведе дело срещу вас или каквото и ситуация се сетите. Как решихте този проблем в случай, че нямате вече роднини и близки в БГ?

Мерси много на всички.
Виж целия пост
# 1
Постоянен адрес е адресът , чрез който едно лице избира да бъде вписано в регистрите на населението на държавата, чийто гражданин е. За български гражданин, живеещ в чужбина, постоянният адрес е винаги на територията на Република България.

Всяко лице може да има само един постоянен адрес.

Това означава, че ако живеете в Германия от 15 години, примерно, но продължавате да сте български гражданин, вашият постоянен адрес ще бъде в България.

 

Настоящ адрес
Настоящ адрес е адресът, на който пребивавате в момента.
Всяко лице има само един настоящ адрес. Настоящият адрес на българските граждани, на които мястото на пребиваване е в чужбина, се отразява в автоматизираните информационни фондове у нас само с името на държавата, в която пребивават.
Съгласно Закона за гражданската регистрация, всяко лице, подлежащо на гражданска регистрация, е задължено да заяви писмено своя постоянен и настоящ адрес.

Постоянният и настоящият адрес на новороденото дете са тези на родителите му. Когато родителите имат различни постоянни адреси, те избират един от тях за детето си. Когато родителите имат различни настоящи адреси, настоящият адрес на майката е настоящ адрес и за детето.

 

Български граждани, живеещи предимно в чужбина, но невписани в регистрите на населението или не можещи да посочат постоянен адрес в Република България, се вписват служебно в регистрите на населението на район „Средец“ на град София. Което означава, че ако нямате заявен постоянен адрес в България по причина, че нямате жилище, нямате близки или поради др. причини, трябва регулярно да проверявате в общинската служба на район „Средец“ за важни известия от държавни или общински органи до вас.

За заявяване на постоянен адрес се подава Заявление по образец до органите на общинската администрация (кмета).

В по-специфични случаи това се прави до органите по чл. 1, ал. 2 от Закона за българските документи за самоличност – Министерството на вътрешните работи, Министерството на външните работи, Министерството на транспорта, Министерството на отбраната и Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет.
Заявяването се извършва лично, а по изключение – от упълномощено лице след представяне на нотариално заверено изрично пълномощно.

Настоящият адрес се заявява чрез подаване на адресна карта от лицето до общинската администрация. Това се отнася за българските граждани, живеещи в България. Живеещите в чужбина българи не подават адресна карта у нас при смяна на настоящ адрес в чужбина. Това те правят в страната, в която живеят, но според нейното законодателства.

Български гражданин, живеещ предимно в чужбина, може да заяви постоянния и настоящия си адрес и чрез заявление за издаване на български документ за самоличност, подадено чрез дипломатическите или консулските представителства на Република България.

Всяко лице, живеещо в България, е длъжно в срок 30 дни от промяната на местоживеенето си, да заяви промяната на настоящия си адрес. Адресната карта за промяна на настоящ адрес се подава в общината или кметството, където лицето пребивава.

Дано ти е от полза!
Виж целия пост
# 2
нещата не са толкова прости, това е така от българска гледна точка, но дали живеещият 15 години в Германия, германците ще го оставят с временен адрес, защото постоянният му е в България? Много страни от ЕС дават постоянен адрес на членовете на ЕС и тогава става една 'боза' от адреси...
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия