Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Разходите като процент от приходите

  • 15 854
  • 67
# 60
Т.е. ако месечният ти доход е 3000лв, колата ти струва 1000лв. Не е ли малко крайно?
Малеее, грешка, 30% от годишния. Лапсус.
Виж целия пост
# 61
Така и предположих. Grinning Значи си идеална с процентите за колата и за жилището.
Аз да питам в сметките за жилището слагате ли евентуален ремонт и обзавеждане? Питам защото при нас самото жилище ни излезе 36 месечни заплати, но ако добавим ремонт и обзавеждане стават към 55 заплати.
Виж целия пост
# 62
месечните/годишни доходи нето или бруто ги взимате за сметката?
Виж целия пост
# 63
Аз ги взимам нето. Не знам как е прравилно.
Виж целия пост
# 64
Преди няколко години прочетох една статия как всеки лесно да си сметне какво може да си позволи в зависимост от доходите. Така например съветваха при закупуване на жилище цената му да не надвишава семейния бюджет за повече от 5 години. Или с други думи да се умножи месечния бюджет по 60 и това да е максимумът, който да се даде. Интересно ми е вие правите ли си подобни сметки за по-големите разходи. Примерно при закупуване на кола, електроуреди, екскурзии и т.н.?
Отговаряла съм на поставения в темата въпрос.
1. Така например съветваха при закупуване на жилище цената му да не надвишава семейния бюджет за повече от 5 години.
В моят случай - не надвишава, а е 75 % от 5-годишния семеен бюджет.
2. В някои от следващите постове пишеше, че цената на колата не трябва да надвишава годишния семеен бюджет. В моят случай е 30% от годишния семеен бюджет /тогавашния/. Даже точно като го сметнах, 26%.

Бубата, не, само жилището. С ремонта не съм го смятала, още повече, че 2 години преди това правихме друг ремонт на другото жилище, който знам колко излезе, но на втория ремонт вече така ми беше писнало, че още /3 години по-късно/ не съм сметнала колко е излязъл. Но за второто жилище махнах много глезотии и ми излезе доста по-тънко. За сметка на това има за дооправяне обаче.

Годишните доходи - нето.
Виж целия пост
# 65
Ние сме правили стъпково тези неща. Първо бе жилището. Направихме така, че да не е ипотека и да няма вноски, подпомогнато от продажба на друго жилище. Нямам носталгични пориви и лесно сменяме жилище, ако се налага, т.е. гоним удобство-транспорт, училища и т.н. Когато набавихме жилище и нямахме големи харчове, обърнахме поглед към колите. Те са нови, на изплащане, като вноската реално е най-малкото перо по самата кола. Тук се гледа и каско, което е по-крупна сума и т.н. Общо обаче всички харчове по моята кола са 10% от дохода ми, така че е съвсем поносимо. Тройно повече отива за учебници и учебни помагала, такси, спорт и курсове за децата. Даже повече от тройно.
Виж целия пост
# 66
Колата ни струва нетната ми заплата и половина. Това е 12.5% от годишния МИ доход. Петгодишна, семейна кола. Върши ни работа и това ми е достатъчно.

Жилище не сме купували - ремонтирахме една стара, полуразпаднала се вила само от текущите доходи. Малко беше тегаво, но вече приключи. Да кажем, че сумата е била между 10 и 20% от дохода за около 5 години. Тоест, сумарно жилището ни е излязло 15% от 5 годишния ни доход.

Телефони сменяме веднъж на 5 години.

Изобщо, при повечето показатели харчим в пъти по-малко от приетата за разумна горна граница, но сме скромни хора, а и така се чувстваме по-спокойни.

Виж целия пост
# 67
Асос, възхищавам ти се! bouquet
Ти си пример за перфектно управление на финасите без залитания към лукс, въпреки, че си с много добри доходи.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия