Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Здравни осигуровки.

  • 4 466
  • 5
Здравейте! Тъй като живея в Лондон от както завърших и не съм си плащала осигуровките, сега като искам да се върна и да започна работа веднага възможно ли е или първо трябва да платя. Ако е възможно, след това мога ли да платя на вноски, как стоят нещта. Благодаря!
Виж целия пост
# 1
Ще трябва да си платиш здравните за периода, през който не си се осигурявала тук. Работодателят ще ти начислява неговите си по ТД. Отиваш в НАп и искаш справка по егн какви осигуровки и за какъв период дължиш, ако не си ги знаеш. Трябва със сигурност да платиш за период, в който можеш вече да се ползваш от правата на здравноосигурен.  Не зная какво имаш предвид под "на вноски", но няма да ти разсрочат осигуровките - просто трябва да си внесеш дължимото. Ти си започваш работа тук, работодателят си плаща каквото трябва от момента на назначаването ти, а ти отделно си погасяваш старите. Няма как да го избегнеш, няма врътка.
Виж целия пост
# 2
Най-добре питай в НАП. Може да не се налага да плащаш:
http://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/osigurov … rite-v-chuzhbina/
Виж целия пост
# 3
То затова се пита в НАп първо - каквото струва като усилие да се пита във форум, същото усилие е и да се пита в НАП - интернетът е измислен и там, може да се напише писмо и да се обясни случая. Авторката не е написала ясно за какво става въпрос - ни знаем дали там се е осигурявала, ни колко време, ни нищо.
Виж целия пост
# 4
Предполагам, че си се осигурявала там. В такъв случай не би трябвало да дължиш осигуровки в България за минал период.
Виж целия пост
# 5
Здравейте.
Плащам си сам здравните осигуровки, но не мога да разбера как да ги плащам дистанционно. През сайта на НАП успях да пратя по сметката си за здравно осигуряване два пъти по 50 лева в началото на тази година. Не видях тези пари да се вземат от системата и спрях. В края на годината вече имах прекъсното здравно осигуряване. Отидох да си платя на място в НАП. Минах първо през гишетата защото трябваше да ми издадът някакъв талон за задълженията. След това отидох на касата и тогава от парите които дължах ми извадиха тези 100 лева които бях привел по сметка в началото на годината. Въпроса ми е защо тези пари не се вземат всеки месец. Така ще мога да плащам дистанционно здравното си осигуряване.

Има ли начин здравните да се плащат дистанционно по този или по друг начин или как да реша проблема с прехвърлянето. Защо ми е необходим талон от НАП за задълженията след като тези сметки през системата на НАП ги привеждам точно за здравно осигуряване и би трябвало да се плащат автоматично?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия