Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отношения наемател-наемодател

  • 14 625
  • 247
# 225
Веднъж казваш
Ако се чувстваш така, търсиш си нова квартира. Peace

Втори път казваш
А депозит се губи най-лесно - намира се за какво да се заяде.

Един от въпросите в драмата е що за човек е хазяинът. Щото окей, тя ще даде предизвестие 3 седмици след нанасянето (примерен срок), но гаранция няма, че ще си получи парите. Ситуацията в цялост не предполага момичето да излезе безпроблемно. Поотделно детайлите още малко ще се изтълкуват и все едно хазяинът й е направил услуга с тази смяна.
Виж целия пост
# 226
Казвам, че със скандали и "рогата напред" няма да постигне нищо. Ако се чувства прецакана от ситуацията, си търси нова квартира, като спазва добрия тон, за да си получи всичко, което трябва, т.е. депозит и да не я изгонят на улицата.....понеже историята познава и такива случаи.
И, да, като цяло ситуацията не предполага тя да е силната страна, просто защото не е. Хазяинът спокойно може следващия път да каже на потенциалния наемател, че имотът се отдава без пералня.

Поотделно детайлите още малко ще се изтълкуват и все едно хазяинът й е направил услуга с тази смяна.

Това пък къде го видя? Нито аз, нито някой друг го твърди.

Все ми е тая дали авторката ще ме послуша, ако иска да се кара, да пуска сигнали до НАП или където реши, но съм убедена, че нещата ще се влошат, ако го направи.
Виж целия пост
# 227
Аха, и съветът ми за НАП беше, ако с добро и коректност от нейна страна не стане, каквито случаи при други наематели историята също познава много. 
Виж целия пост
# 228
И какво ще стане, ако се обади в НАП?  Сега, в момента, как точно това ще й помогне да има бързо читава пералня?
Авансовото плащане на данък за третото тримесечие, което тече в момента, е до края на октомври. Ще чака ли тя началото на ноември, за да пусне сигнала в НАП?
Останах с впечатлението, че тя се е нанесла съвсем скоро.
Виж целия пост
# 229
И защо изобщо разрешихте на хазаина си да влезе и да ви смени пералнята? Влязъл с Ваше позволение и с ваше позволение я е подменил. Не сте били недоволни от пералнята , така че не е трябвало да се съгласявате! Пропуск!
Виж целия пост
# 230
Савото е 100% най-обикновена белина.

Е, чак пък 100% ...... и най-обикновена. Това, че и двата продукта имат избелващо действие не ги прави еднакви. Все едно да се каже, че бензина и нафтата са едно и също, защото горят.
Всъщност в избелващите продукти се играе със съотношението на 4 киселини (от перхлорна до хипохлориста), в зависимост какво целим: агресивно действие и убиване на микроби или меко избелване на тъкани без увреждането им. Иначе, да всичките 4 киселини изглеждат външно еднакво и отделят хлор (миришат еднакво).
А най-обикновената белина е амоняк или някои негови съединения. Използвана е от дълбока древност: ...... Биляна платно белеше ......... Как се прави? Вземат се изпражнения от преживни животни с високо съдържание на амоняк, най-често волове и крави, разбъркват се добре във вода и там се потапя платното, като съответната мома бърка сместа, за да засили ефекта.
Е, сега ще знаете какво всъщност е правила Биляна, докато си пеете юнашки песента в компания Simple Smile.
Виж целия пост
# 231
Хм, бях чувала само, че римляните са избелвали тогите си в човешка урина. У нас е била още по-напредничава технология 😁
Виж целия пост
# 232
Мистери,
За Саво, Доместос и  белината дават като състав натриев хипохлорит в концентрация от 4,5% до 5%, Саво и Доместос имат и някакви парфюмни добавки.


Гал, а чувала ли си с какво най-лесно се дезинфекцира рана в "полеви" условия? С един "натурален" разтвор...


Виж целия пост
# 233
Първото изречение от линка ще даде отговор на въпроса ти. Част от тези 4 киселини са доста нестабилни и се разпадат на атмосферни условия. За да не изгубим голяма част от хлора в тях, който на практика избелва, използваме техни по-стабилни соли. В състава на тези продукти има и няколко комплексни съединения, които не се споменават. Не предположих, че така прецизно ще провериш казаното от мен, иначе щях да поясня. Simple Smile Последното с добри чувства.
 
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0% … D1%80%D0%B8%D1%82
Виж целия пост
# 234
Мистери, не съм те проверявала, но пък аз първоначално се изказах много категорично, защото съм чела етикетите на доместос и белината (и някои други избелващи), а не въз основа на мнения от типа ЕЖК. Затова реших да видя къде ми е грешката.
Вероятно етикетите съдържат "опростена" информация за потребителите като мен (непрофесионалисти), откъдето идва и грешката ми.
Виж целия пост
# 235
А най-обикновената белина е амоняк или някои негови съединения.
Смесете белината(не е на амонячна основа), напр. с Amonikal (препарат на амонячна основа) и може да станете абонат на токсикологията.
Използвана е от дълбока древност: ...... Биляна платно белеше ......... Как се прави? Вземат се изпражнения от преживни животни с високо съдържание на амоняк, най-често волове и крави, разбъркват се добре във вода и там се потапя платното, като съответната мома бърка сместа, за да засили ефекта.
Е, сега ще знаете какво всъщност е правила Биляна, докато си пеете юнашки песента в компания Simple Smile.
Относно "беленето на платно", използвали са се гръсти.
Скрит текст:
"Гръстите са едногодишно влакнодайно растение, което се е отглеждало във всеки дом. Гръстите са наричани и коноп. Имало е бели и черни. При достигане  на определена зрялост, растението се отрязва и накисва в топила, като се притиска и с камъни, за да омекне по-бързо. След това се разстила върху камъни и се удря продължително време със специални бухалки. Това удряне продължава,  докато  ликото се отдели от паздера. Отделеното лико отново се удря, после се разчепква на дарак, преде се на хурка. Получената нишка се усуква или сплита за въжета. Основно гръстите са използвани за тъкане на платно-и за основа, и за предкав. Тъкането се е извършвало на обикновен разбой. Полученото платно се  отнася отново на реката, пак се накисва, удря се, суши се на слънце, после пак се намокря, удря и т.н. Това е прочутото белене на платно."
ПП Беленето на платно не е свързано с бЯло, а с разнищване (разделяне).
Белене на лук.
Виж целия пост
# 236
Добре е, че "PAV1" е чела трудовете на г-жа Дичева. В родния край на "Биляна" думата за обелване (разнищване) е съвсем друга. Всеки има право да избере на какво да вярва.
Написаното от "PAV1" за белината няма да коментирам изобщо. Simple Smile
А за конопът също има нещо интересно, което почти не се знае:
В едни части на България гроздовия сок за вино преди се е получавал като гроздето се е поставяло в големи съдове и се е тъпчело с крака, другаде ... може би по друг начин, но на 2-3 места в страната ни сокът се е получавал чрез мачкане на малки дози (20-25 кг) грозде в конопени чували, в които накрая оставал почти сух остатък от люспи и твърдата част на гроздата, наречен "джибри". Човекът, който "тъпчел" гроздето се е намирал в дървено корито "шарапана", в края на която имало чучур, под който се намирала кофа, в която се събирал сока.
И така виното било известно с това, че ставало много "силно", а хората били много весели ..... и много пеели .... и играели.
Виното вече не е същото откакто изчезнаха конопените чували, а и описаната технология Simple Smile .

Виж целия пост
# 237
В родния край на "Биляна" думата за обелване (разнищване) е съвсем друга. Всеки има право да избере на какво да вярва.
Билянини извори в Охрид, легенда за любовта на цар Самуил и Биляна,
относно 970 – 973 г.?
Mysteri, дайте някакъв източник за "белене на платно" (значение), в Охридско.
Моите източници са не само трудовете на г-жа Дичева.
Скрит текст:
Бабите ми, родени около 1910 са ми разказвали за този вид дейност.
И биволици са отглеждали, и буби(коприна).
Чепкали и са предяли. Тъкали и везали са платна, които са ми наличен спомен от тях.
Да, едната е от Врачанския край, а другата е от Добруджанския.
Водели са ме на барата (река), където са белили.
За никакви л@йна не са споменавали.
И все пак съм на 50+
Скрит текст:
Относно конопените чували - има производство и продажба на такива и към момента.
Обаче, за това, което намеквате (вино) няма как да се "получи",
понеже гръстите не са били  "облагородени"...
Hug
Виж целия пост
# 238
Оф четох до 9-та страница и взе да ми прилушава.  Какви са тези казуси толкоз сложни?!  От 16 години съм наемател и никога такива въпроси не са стояли пред мен. Сегашната квартира например, която обитавам вече 2 години си имаше пералня, ама веднъж изпрах с нея... не ми хареса нещо и помолих хазяина да я маха, пък аз си купих моя. Тя онази старичка си беше.. Но, ако се развали бойлер, съдомиялна, климатик хич не бих го занимавала. Че аз ги ползвам тези уреди вече 2 години, ще си плащам ремонта и друго през ум няма да ми мине. Пък, ако нещо много скъпо ми идва, ще се мисли какво и как. Например скоро изгърмя лампата в банята. Тръгнах да сменям ама тя пък се оказа някаква вери спешъл, трябваше цялото тяло да се смени и то доста скъпо сядаше тая прословута лампа. Пък нещо много да е красива или много яко да свети... тц, но пък може би, даже определено дълго си посвети. Та като разбрах каква е работата и понеже не ми се даваха толкова парички за една лампа си взех обикновенна с едно кълбо от онези дето се завъртат. Цялата работа ми излезе 10 лв. А неговата прилежно си я опаковах в пликче и прибрах в шкафче, като се махам ако иска и за 200 лева лампи да слага, благодаря съм аз. И за 2 лв ми върши работа. На квартира съм все пак. Боядисвам си, мажа си за моя сметка, ремонт на брави, кранчета и такива дреболии изобщо никой не закачам. Че аз всичко за мое си го имам и си го пазя, а като се развали се чувствам длъжна да си го ремонтирам. Само скоро ми се развали гаражната врата, автоматична е, но от по-стари технологии някакви и не можех да намеря майстор, та попитах хазяина, нали той я е слагал... Та настоя той за негова сметка да си я прави. Е чакам си още Simple Smile , но важно е желанието, а аз майстор продължавам да търся. Та странно ми идва това с тези договори, закони, бля, бля. То си е вътрешно усещане, може ли пък за всичко да занимаваме наемодателя. Правиш си го и точка.
Виж целия пост
# 239
В родния край на "Биляна" думата за обелване (разнищване) е съвсем друга. Всеки има право да избере на какво да вярва.
Билянини извори в Охрид, легенда за любовта на цар Самуил и Биляна,
относно 970 – 973 г.?
Mysteri, дайте някакъв източник за "белене на платно" (значение), в Охридско.
................................
Скрит текст:
Относно конопените чували - има производство и продажба на такива и към момента.
Обаче, за това, което намеквате (вино) няма как да се "получи",
понеже гръстите не са били  "облагородени"...
Hug

Мисля, че се отклоняваме от основната тема, но все пак да отговоря накратко, като започна отзад напред:
Виното все още се произвежда, но много ограничено, защото местните хора почти изчезнаха. Това за "облагородени" гръсти го остави и отиди в Странджа планина, където потърси вино "алжирка", произведено по начина, който описах. Опитай го и после ми пиши какво е чувството Simple Smile.
За Биляна има още неща, които не знаеш. Песента продължава "...... отдолу идат белограгяни ....". Тези хора не са от Белград, а от Белоград. Охридското езеро не е само в днешна Северна Македония, а и в още една държава. Биляна е от другата държава. А, откъде са източниците ми ...... ами да речем, че баба ми е била оттам Simple Smile.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия