Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Работа, CV-та, HR-и, съвети - 62 -ра тема

  • 50 987
  • 758
# 15
Здравейте! Имам предложение за работа от солидна утвърдена фирма, което обаче е под сегашната ми заплата с около 300 лв месечно. Не могат да ми предложат повече, но има възможности за развитие и сигурност. Не харесвам настоящата си работа и много искам да я сменя, обаче се чувствам демотивирана от разликата. Какво мислите вие за една такава промяна? Какви са актуалните заплати на личен асистент с опит и езици в София?
Много е важно, ти какво точно искаш. Не за всички хора винаги и във всеки етап от живота, водещия мотиватор са парите. Ако фирмата е солидна и възможностите за развитие са реални, важно е да помислиш, тази разлика в заплащнето може ли да се компенсира от семейния бюджет, зависите ли от тези пари, или пък ако съпругът ти има стабилн работа, може да си позволите известно време ти да имаш по-ниски доходи. Или, можете ли да свиете настоящи разходи в името на бъдещо кариерно развитие и по-добри доходи след някоя и друга година. Помисли например, че ако сега решиш да инвестираш в себе си и запишеш някакво допълнително умение, образование, курс, пак би давала тези пари (вместо да ги харчиш/спестяваш) и те пак биха имали възвръщаемост в по-добро кариерно развитие след време. Ако обаче бюджета ви зависи от тези пари, важно е да помислите, какви други пера можете да свиете, за да си позволите тази разлика. Аз бих те посъветвала да рискуваш, но добре да обмислиш финансово. През 2011, аз се върнах назад с 500 лева именно поради по-добри възможности за развитие. От тогава отдавна наваксах и при мен развитието беше положително. Желая ти късмет! Simple Smile много често обаче късмета е и следствие от нашия собствен избор Simple Smile
Извинявам се, ако не си семейна, разбирай ме в единствено число Simple Smile

Speedqueen, благодаря за отговора! Разликата се отразява единствено на самочувствието ми, толкова е приятно да знаеш, че печелиш добра заплата и се чувстваш много независим. Сегашната ми заплата е висока спрямо пазарните нива и много трудно се намира някой, който да предложи същото Sad А наистина не ми допада средата там, културата и т.н. И понеже супер много искам да се махна, се чудя дали да приема офертата.

Дори обмислям да напусна работа, лятото да се презаредя, защото чувствам умора, и наесен с нови сили и желание да търся. Според вас вярно ли е, че на човек без работа в момента винаги му се предлага по-ниска заплата отколкото ако работи някъде?
Виж целия пост
# 16
Не знам дали по принцип се предлагано-ниска заплата, но аз по-трудно се доверявам на кандидати, които имат големи паузи в трудовия стаж, без основателна причина. Основателно според мен би било заболяване, грижа за близък роднина, майчинство, стаж в чужбина и подобни. Не го казвам с лошо, но ако някой ми каже, че е искал просто да си почива например 3 месеца, ще ми е малко под въпрос. Ще мисля върху мотивацията за постоянна заетост и доколко бих могла да разчитам на човека дългосрочно. Поне аз гледам на хората дългосрочно и бих искала и те да имат подобна мотивация, ако ще се включват в екипа. Особено в началото, ще очаквам (лично за моето рабиране говоря), човека да се включи активно и поне на 100% и да покаже ясно желание и амбиция. Естествено, ако това се случи, с изтичането на изпитателния срок, следва и прераглеждане на заплатата.
Виж целия пост
# 17
Понякога човек се изчерпва. Ако не е неразумен с финансите и има поддръжка от партньора, защо да не "презареди" за няколко месеца? При мен се случи веднъж и след това амбицията беше по две Blush
Виж целия пост
# 18
Speed Queen, благодаря за мнението! Мисля, че ако се съчетаят няколко месечна почивка и онлайн курсове за повишаване на уменията, каквито например предлагат Lynda и Coursera, може да бъде дори доста ползотворно. Защото с една натоварваща и изморителна работа, каквато е моята сега, все се каня да изкарам курс по дигитален маркетинг например, и все не намирам свободно време.

Виж целия пост
# 19
Кристи, според мен, човек с добър професионален опит и изградени трудови навици е стигнал до момента, или поне е близо до него, в който си осигурява добър баланс работа-личен живот. Когато този баланс е налице, човекът има (и сам си определя) възможности за почивка, без това да спира работния му процес и/или кариерното развитие за дълги периоди. Имам предвид, че почива регулярно през седмицата, прави си понякога дълги уикенда и разбира се нормални отпуски. Това му помага да не "прегори", съответно и няма нужда да презарежда батериите с месеци.
Пак казвам, не е упрек, а просто моето виждане по въпроса.
Също така, при нас работата е стресова и напрегната, но от друга страна проблеми с почивки, отпуски, болнични, няма. Т.е. как да наема някой за тази стресова работа, като знам че има риска да прегори и да поиска дълга почивка. Обучавам ги дълго време хората (2-3-6 месеца) и затова са ми много ценни и не искам да ги губя. Затова и ако видя, че има предпоставки, това да се случи, гледам да ги избегна.

Рестлес, инвестициите в личното развитие са безценни и се възвръщат многократно с годините. Уважаем всяко такова решение и винаги бих го насърчила.
Виж целия пост
# 20
Speed Queen, Cristi, благодаря ви за мненията!
При себе си наистина усещам прегряване и моя е грешката, че не успях да намеря по-добър баланс работа-личен живот... Работя във FMCG компания с много динамично темпо, много високи очаквания, средата я намирам за състезателна и конкурентна, защото всеки иска да се себедокаже и поема още и още. Въпреки доброто възнаграждение, аз се чувствам изнервена, изморена, забелязват го и близките ми, уикендите преди ги прекарвах в пътувания, срещи с приятели, а сега повече ми се почива и нямам настроение за излизания. Burnout ли е това?
Виж целия пост
# 21
Рестлес, "намирането на баланса" не е толкова лесно, особено, когато се опитваш да се докажеш, ясно е че личния живот страда. Това обаче не трябва да продължава прекалено дълго, хем от здравословна хем от социална гледна точка. Аз преди няколко години имах системни подвизи с по 70-80 часа работа на седмица. Млада бях, не ми пречеше. Имах седмици, в които системно спях по 3-4 часа. Слава Богу не си докарах здравословни проблеми, но се осъзнах, че ако не престана и това ще се случи. Отидох при товашния ми Шеф и му казах, че или ще се разболея или ще се разведа, а най-вероятно и двете. Той беше много свестен човек и взехме мерки. Ако обаче не беше подходил адекватно, вероятно щях да си потърся друга работа. Не съм имала бърнаут, поне аз така си мисля, но бях близо. Виждала съм го при колежки, при две от тях се получава за втори, трети път. За съжаление с много неприятни последици за здравето. Ако се усещаш, че си на ръба, че си прекалено изнервена, лесно се палиш, не можеш да спиш добре, имаш проблеми с концентрацията и пр., трябва да вземеш мерки.

Рестлес, сега се сетих. Не винаги доброто представяне следва да се измерва в обем работа (явно зависи и от самата работа). Прекалено голямото натоварване води до грешки и поправки, а оттам спада и ефективността. Аз не меря обем, меря ефективност. Например, хора от които се очаква да "продават" ги насърчавам да продадат веднъж за 5000, вместо десет пъти за по 500. Така са много по-концентрирани и възможността за грешки и някой да поправя след тях (което обикновено ще съм аз) намалява. Старая се да ги уча, как да са концентрирани и да направят едно нещо по най-добрия възможен начин, вместо десет неща в бързане и "през пръсти". Също така меря проактивността и насърчавам промени в процесите, на базата на предложения на хората, които изпълняват тези процеси. За да могат да дадат предложение, им е необходимо време за анализ и размисъл, затова и те трябва да имат такова време, а не да скачат от задача в задача или да вършат няколко едновременно. Мултитаскинга, колкото и да го пише в разни обяви, аз лично съм го "забранила". Simple Smile
Виж целия пост
# 22
Моля ви, дайте ми съвет. Каква снимка да приложа към СV то си и по точно как да се снимам. Нямам никакъв опит в това, а съм и нефотогенична...
Не съм лоша иначе, но не излизам добре и на една снимка, никакъв шанс нямам ако не приложа свяста снимка... Sad
Виж целия пост
# 23
Сложи си едни хубави обеци, малко гланц за устни и спирала за очи. Един хубав шал, който да придава цвят и елегантност. Накарай някой да те снима права до стената (светла едноцветна стена, в неутрални тонове). Снимката е добре да обхваща само част от раменете, много малко. Също не заставай като за документи. Леко се усмихни, леко в профил. Опитайте със светкавица и без светкавица. Ако слагаш пудра за лице, внимавай как тя отразява светлината - може да сложиш леко матираща. Всжно е да си изправена - вдигаш рамената силно нагоре към ушите и след това ги отпускаш - това е изправена стойка. Личи си, въпреки че не е снимано тялото, ако не си изправена.

И след всичко казано - ако не ти искат снимка - не е нужно да слагаш, след като не се чувстваш добре.
Виж целия пост
# 24
Много е странно как на обяви за позиции, за които външния вид на човек няма никакво значение, пишат изрично че искат и снимка. И не, не става дума за огромни компании дето ще имат много кандидати и ако не са снимките, хората от ЧР ще ги изпозабравят кой кой е, нито пък за обяви от агенции, където наистина работят с много кандидати... но пък е масово.
Обяви за работници в производство, шофьори и какво ли не... и пише изрично да има и снимка Grinning
Има ли някаква логична причина за това, дето да ми е убягнала някакси?
Виж целия пост
# 25
Според мен винаги е добре да има снимка, дори и да не е упоменато, като изискване.  Peace
Виж целия пост
# 26
Според мен снимките са по-скоро да придобиеш представа за човека,не е нещо чак толкова стряскащо и кои знае какво...
Виж целия пост
# 27
Възможно е, но ми става странно. Дори в тази тема тук срещах доста коментари преди време  CV-тата да са без снимка, освен ако не се изисква, едва ли не като нещо негативно беше споменато слагане на непоискана снимка. Явно всеки си има различна гледна точка. За мен лично е странно от една такава снимка в CV каква толкова представа би могло да се придобие. Е, ако някой си сложи снимка от плаж/кръчма/с вечерен грим и прочие неуместни неща, тогава наистина се улеснява решението, много бързо отпада Grinning
Наскоро и обява за чистачка видях, в която изрично пишеше че без снимки нямало да разглеждат документи... иди разбери.
Виж целия пост
# 28
Преекспонирани са снимките от плаж и маса, не са толкова несъобразителни хората
В сектора, в който работя, специалистите са малко, познаваме се, но ако не се сещаш за името, снимката помага за идентификация
Виж целия пост
# 29
Със сигурност не са нещо често срещано такива снимки, за щастие. Но и не го казах като виц, знам за повече от един такъв случай около мен, а дори не съм в голям град.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия