Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Трудно проговаряне - тема 24

  • 71 799
  • 800
# 195
Всъщност развитието на фонемния гнозис е ключово при езиковата и/или артикулационната терапия.
Специалистите винаги го работят като най-елементарен пример за развитие на този гнозис е "Плесни с ръце когато чуеш звук В". Казвате на детето изолирано различни звуци (ввввв, ааааааа, ввввввв, ооооо) и то трябва да плесне, когато чуе целевия звук. Правите същото и сред други съгласни (вввв, сссссс, шшшшш, ввввв), след това сред различни срички и накрая детето пляска с ръце когато чуе конкретния звук в думата. (ваза, маса, куче, Вики и др.)
Когато даден звук се заменя с друг, да кажем Д с Г може да поставите условието така: Когато чуеш звук Д плесни с ръце, а когато чуеш звук Г подскочи. По този начин детето се учи да диференцира двата звука.
Обърнете внимание дали детето бърка дадения звук на ниво дума или го бърка и на ниво сричка. Ако дори в срички го произнася грешно и/или го заменя с друг звук е добро повтренията да започнат от това ниво.
Когато детето напредне може да играете играта "Как е правилно да кажа: вода или дода; вилица или дилица и т.н."
От детето изисквате да повтори правилната думичка. Simple Smile
Виж целия пост
# 196
Такъв тип упражнения даваха и на моето дете. Тя обаче различаваше звуците, но не можеше да ги изговори.Irenadubai на вашата възраст , даже на 5 г., моето дете не можеше да изговори 13 съгласни звука. С помощ от логопед някои бързо научи, за други и трябваше повече време.  С -то особено го учи 6-7 месеца. На този етап и остана само р.
Виж целия пост
# 197
К и Г се мъчим от няколко месеца и не се получава. Р сам започна да го произнася преди година.
Виж целия пост
# 198
Благодаря ви ще опитаме предложенията. Друго което забравих да спомена първата му дума беше мама и очевидно няма проблем да каже м, но на приятелка която се казва мими, той и казва ‘нини’. На баба - вава. Също така сме само с три зъбчета, другите се развалиха и изпадаха..
Виж целия пост
# 199
К и Г се мъчим от няколко месеца и не се получава. Р сам започна да го произнася преди година.

На каква възраст е твоето дете, Йоко? Не виждам лентички. При моя син (4.3 г.) е същата работа.
Виж целия пост
# 200
На 6 г. е.
Виж целия пост
# 201
.
Виж целия пост
# 202
Здравейте група. Ще ви задам въпрос който не е по темата. Надявам се за помощ от вас.
Моя приятелка си осинови дете преди 1 година. Детето е на 5 години. Изглежда много мило, но опознаеш ли го е истински звяр. Подслушва родителите си като говорят по телефона, лъже постоянно, в градината кара децата да правят глупости, а отстрани се смее Посяга на баща си. Много е хитър. Наказват го, а на него не му пука.
Психически са сринати моята приятелка и мъжа й. Не могат да издържат. Днес са говорили със социалните, а те им казали такова дете сте си избрали, вие не ставате за родители. Нямате подход към него.
Готови са да го върнат в институциите, но не знаят към кой да се обърнат


Психолог , психиатър , а това , че искат да го върнат изобщо не желая да го коментирам ...
Виж целия пост
# 203
От самото начало посещават психолог. Детето въобще не се държи адекватно. Уж работи с психолога но няма никакъв напредък. Родителите вече не издържат, никой не се поставя на тяхно място.
Виж целия пост
# 204
Според мен първо родителите на детето да поработят с психолог ,за да имат силата и търпението да се справят с детето. В крайна сметка ,ако това дете беше наистина тяхно , къде щяха да го върнат ? Или щяха да го изоставят ? Децата в домовете биват отглеждани много лошо според мен и е съвсем нормално да има проблем. Както на тях така и на детето  му трябва време за да се промени. Това е видяло ,това е научило Simple Smile Дано всичко се оправи и ако наистина смятат да го върнат значи въобще не го искат.
Виж целия пост
# 205
Това ми звуци като малък социопат…., но в правилните ръце и с любов това би могло да се промени според мен. Децата са пластилин, както го обработиш, така ще е. Би било много жестоко заради социалните проблеми на това дете...., защото то ги има, да бъде върнато.  Все пак те не взимат бебе....на 4 години това дете има експириънс, който не е много лайт в тези институции. Научило е да оцелява, а то не става с добродушие по тези места. Аз не бих върнала детето...., ако го беше родила същата щеше ли да го върне, то няма къде де, ама да го остави да кажем?

За звуците моя дори и р....почна да казва с една идея по-добре. Останалите звуци май вече всички са налице в повечето случаи. Само в сложни думи се случва да има промяна на думата.....например прахосмукачка е пахачката, но като цяло говори вече отчетливо отсамосебе си.
Виж целия пост
# 206
Dizzy Face аз куче не бих върнала, та камо ли дете...това да не е магазин за дрехи. Естествено, че проблемът е в родителите, такова дете трябва да го разтопиш от любов, а не да го "връщаш"...
Виж целия пост
# 207
Мина изследването на слуха под упойка на моето дете. Чува. Точните думи на професорката - детето чува, ако не говори - проблемът му не е в слуха.

А сега накъде?

Препоръката е за среща с детски невролог. Звънях в клиниката на 4-ти километър - всеки ден, без записване на час, приемат деца до 13:30 ч. Само платен преглед. Доктор Томов, ако правилно разбрах. Говори ли веи нещо това име? Имате ли препоръка за по-добър специалист? Чета и не схващам - проф. Литвиненко педиатър-невролог ли е?

И как да ги подредя във времето - невролог, д-р Алил Кадъм, обследване в клиника св. Никола към Александровска? Или?

Засега детето (3 г и 6 м) ходи на детска градина до обяд - харесва му, отива с желание, прибира се супер спокоен. Но открих детска градина точно до нас, на 1 минута е, групата е сборна с 13-14 деца максимум. Учителките и лелите имат възможност и го гушкат през по-голяма част от времето. От известно време е станал много гушлив - и нас гушка, и любимия чичо, и баба, учителките. Отказва да обядва в детската, но стои около децата, наблюдава и вкъщи сам изявява желание да се храни с лъжица. С гърнето - имахме някакъв напредък, сега пак дава вид, че не знае за какво става въпрос. Често се буди нощем, плаче, иска да излизаме навън, до час-час и половина му минава. Сладко не яде - спрели сме всичко трета седмица и разви много добър апетит за останалата храна. Вчера и онзи ден изяде цяла зелена чушка и жълта, мека домашна круша (най-омразното му нещо са жълтите и меки плодове). Притеснява ме, че прави едни характерни движения с ръката отпред - пред главата, а един цял следобед навън вървеше за ръка до мен и си въртеше главата наляво-надясно. Издава и звуци, не говорене, а дълги и равни звуци, обикновено когато е доволен, радостен... Confused

Здравейте,

моят съвет е да се обърнете първо към детски психиатър, който да види детенце и да ви насочи за следващите стъпки. В Свети Никола е много натоварен графика(записват часове за следващата година) и вероятно ще Ви насочат към д-р Янева или д-р Трендафилова. http://detskopsihichnozdrave.org/wp/contact/  Иначе в детската неврология в Свети Наум преглеждат и платено и по каса, но часове се записват в последния работен ден от месеца за следващия месец. Професор В. Божинова работи там, тя е известен детски невролог. Др Литвиненко също е детски невролог.
Виж целия пост
# 208
Здравейте, на сина ми излязоха изследванията на коса от Детокс центъра. Цинка поне в моите очи е много нисък 38,945 при стойности от 110,000 до 227,000, алуминии 8,186 и олово 3,960, като стойността в норма трябва да е под 3,000.Сигурно е коментирана и преди темата за дефицит на цинк тук,но не помня, не мога и да намеря информация по темата. Като начало ще посетя педиатърката на сина ми, за да назначи доза за покриване на дефицита. Като я знам каква е сигурно ще каже, че няма проблем. Има ли майки с дефицит и излишък на тежките метали,които споменах..Ще съм благодарна да ми пишат, защото ми е притеснено, въобще не очаквах нещо да е извън норма.
Виж целия пост
# 209
Чела съм, че когато има дефицит на цинк в тялото, детето изпитва нужда да дъвче разни предмети. Дори се дава като добавка без изследвания при деца, които вечно лапат разни неща до много късна възраст /защото все пак до 2-2.6 годинки всички го правят/.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия