МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 64-та ТЕМА

  • 71 559
  • 756
# 405
И моя кекс става много вкусен по рецепта от книжката го правя но там пише 5 или 6 яйца (не помня) но аз слагам 2,че не обичам яйчен вкус да се усеща. Слагам локум. Единственото което не харесвам, че въпреки най-слабата функция за печене излиза една идея по препечен(по мое мнение ) семейството ми много го харесват и така.
Виж целия пост
# 406
За първи път правя безглутенов хкяб и се получи това образувание. На вкус е добре, обaче на форма... Мисля си, че може би количеството идва малко за моята машина. Питам тук, защото предполагам, че ще получа по-компетентни отговори относно рецептата, отколкото в темата за безглутенoвите храни. Машината е Горение за 2600 г. и за първи път правя в нея само с 500 г. брашно. Имам чувството, че тестото не е било достатъчно, за да изпълни равномерно съда. Програмата ми за безглутенов хляб е 3ч и 20 мин. Пуснах я и излязох, а когато се прибрах "хлебчето" беше готово. Четох, че се слага ксантанова гума за подобряване на текстурата, но предпочитам по-натурални съставки, а на мен текстурата ми харесва, както се получи. За разлика от формата.

Ето рецептата:

0,500кг. брашно /50 г. сусамено, 50 г, тиквено., 50 г. ленено, 150 г. ленено, 100 г. оризово и 100 г. от елда/
450мл. вода /хладка до леко топла/
1 м .л. сол/ малката мерителна лъжичка към машината/
1 г. л. захар /голямата мерителна лъжица/
2 м.л. оцет
2 г.л.  олио  
20 г.. прясна мая


Скрит текст:
Виж целия пост
# 407
Интересно звучи рецептата, в началото толкова ли беше високо хлебчето или е бухнало все пак в някаква степен? Тестата с мая по принцип на глутена разчитат, иначе безглутеновите са предимно със сода или бакпулвер, затова ми е любопитно. Нормален хляб се издува и запълва формата при втасване, дори и отначало да е застанала пак така сместа, но тук явно няма как да стане.
А че е малко количеството за машинката, това също го има. То не се е разпределило добре по цялото дъно на контейнера. Не би трябвало да е чак такъв проблем че е малко, освен отгоре да остане светла коричката понеже е много ниско и да има такава крива форма.
Аз бих пробвала същото, но с бакпулвер (и естествено не на програма за хляб с мая), може и да ви хареса. А пък щом казвате че ви харесва така, или правите малко по-голяма доза заради формата, или го печете във фурната, в нещо по-малко като съд. На мен ми изглежда като недопечен вътре, поне от снимките, но може и да подвеждат, а и казвате че на вас ви е допаднало как е станало. Те безглутеновите са си странни по принцип де.
(Между другото, в рецептата два пъти пише ленено брашно - веднъж 50г и после още 150г, вероятно едното трябва да е нещо друго?)
Виж целия пост
# 408
Колко време оставяте хляба да не се завива (овлажнява) и в какво го съхранявате? Аз по принцип в найлонов плик...
Виж целия пост
# 409
На безглутеновото хлебче ми се вижда много течността,и наистина изглежда вътре сурово!
Виж целия пост
# 410
Колко време оставяте хляба да не се завива (овлажнява) и в какво го съхранявате? Аз по принцип в найлонов плик...

Най-малко 40-50мин до час, ако го забравя и повече. Държа го найлонова торбичка /чисто нова де, да не си помисли някой, че е използвана за пазар преди това/. Пробвах в платнена, но изсъхва много и става кора.
Виж целия пост
# 411
На безглутеновото хлебче ми се вижда много течността,и наистина изглежда вътре сурово!
Лененото и другите ядкови "брашна" поемат водата съвсем различно от пшенично брашно, те са предимно фибри, та не се знае дали е много тая вода. Първо и аз си го помислих, обаче пък щом пише че е останала доволна от резултата, само без формата... би трябвало да е ок.
Виж целия пост
# 412
Да,така е,поемат повече течност,но понеже хлябът е вдлъбнат,от опит знам,че течността е в повече,трябва или да се намали или да се увеличи малко ядковото брашно,за да се стане равен отгоре!
Виж целия пост
# 413
Само аз ли изпитвам затрудения с елдово пълнозърнесто брашно, този път сложих 200г (от общо 750) и пак стана като тухла, но има надигане де. Ще пробвам и с повече мая (влагам минимално)
Виж целия пост
# 414
Благодаря на всички, които се включиха!

natka, извинявам се, но съм объркала рецептата и вместо 150 г. царевично брашно съм писала ленено. Вече не мога да поправя в оригиналния пост, така, че:

Цитат
Ето рецептата:

0,500кг. брашно /50 г. сусамено, 50 г, тиквено., 50 г. ленено, 150 г. царевично, 100 г. оризово и 100 г. от елда/
450мл. вода /хладка до леко топла/
1 м .л. сол/ малката мерителна лъжичка към машината/
1 г. л. захар /голямата мерителна лъжица/
2 м.л. оцет
2 г.л.  олио  
20 г.. прясна мая

Отгоре действително остана по-светло, най-вероятно, защото е далече от капака.

Dkoki, хлябът не е вдлъбнат, а тестото не е разпределено симетрично и не покрива равномерно цялото дъно. Където е по-дебело/високо си е със съвсем прилична  заоблена форма.
Водата не е много според мен. Добавях вода, докато започне да се събира на топка. Започнах от 300 мл, но тестото беше на трохи и добавях по-малко, докато се оформи топка. Даже и след 450 мл. топката не беше хубава, както при пшеничното брашно, но реших, че стига толкова вода. Предполагам, че не е успяло при втасването да заеме формата на съда.

Не зная как трябва да бъде на вкус. Стои леко влажно, но на мен ми харесва. Другите членове на семейството още като видяха какво изваждам от хлебопекарната го оприличиха на нещо, което се намира на изхода на храносмилателната система, а не на входа и бяха категорични, че няма да го опитат.Grin Чисто икономически, това не е толкова зле, защото пълнозърнестия хляб, който пека редовно е много по-изгоден финансовo. Simple Smile Нямам алергия към глутен, но съм решила да пробвам безглутеново хранене, за да видя ще има ли ефект върху здравословен проблем.

В темата за безглутеновите храни, ми обясниха, че като не сложа ксантанова гума, няма какво да спои тестото /това е за рецепта с мая/. Така, че ще опитам със сода. Даже се замислям за амонячна сода, защото тя е за по-тежки теста. Естествено със содата, трябва да бъде на по-кратка програма.Освен това мисля да пробвам и със сусамов тахан, защото педполагам, че ще подпомогне оформянето на тестото като топка.

Оставих "хлебчето" през нощта върху скарата, а на другия ден го прибрах в найлонов плик. Пшеничния хляб го завивам в памучна кърпа, то за този, реших, че може да изсъхне, а и ще си го ям сама /нищо, че не е голям/.

Не мога да кажа 100% дали има набухване. Оставих машината и излязох, а когато се върнах, хлябът беше опечен. Ако си бях у дома, поне щях да опитам да го оформя в прилична форма. Струва ми се, че все пак малко се е надигнало тестото, но не мога да се закълна, че е така. В случай, че не се надига, напълно се обезмисля голямото количество мая /20г. прясна, безглутенова на 500 г. брашно/.

Останах с впечатление, че готовите смеси съдържат добавки, така, че за сега няма да експериментирам с тях.

Виж целия пост
# 415
Вела, опитай с повече течност.
Всеки ден приготвям безглутенов хляб, но с готова смес.
За да се получи хубав хляб тестото не трябва да е на топка, а по-рядко.
Ето количествата за хляба, който аз приготвям: 450гр. безглутеново брашно Шер Микс Б, 450мл вода, сол, 1 пак. суха мая. Може и 500/500, 500/450 - пак ми се получава.
Виж целия пост
# 416
Около час държа хляба, а после го прибирам в дървена кутия за хляб. В найлонов плик много бързо мухлясва, защото вкъщи е топло.

Кекс не съм правила, но козунак - често. Даже тази седмица съм наумила да направя един, че у дома го обичаме не само по Великден.
Виж целия пост
# 417
buzanka, благодаря, за споделеното. Днес или утре се каня да правя отново безглутенов хляб. На програмата за безглутенов ли го правиш и каква е нейната продължителност?
Виж целия пост
# 418
Вела, на програмата за обикновен бял хляб го правя. При мен е 3 часа.
С готовите смеси на безглутенова програма не ми се получава много добре.
Виж целия пост
# 419
Ще го провам и аз задължително, правя всичко на стандартната програма за бял хляб. Ще се потърся и такава дървена кутия, че с тези пликове и аз имам проблем.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия