Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Не коректно плащане на издръжка

  • 4 640
  • 12
Здравейте, искам да попитам следното! Имам развод от 2015, бащата на децата ми е осъден за издръжка 200лв големият ми син беше на 15 години тогава. След развода той извади дебитна карта на непълнолетният ми син, и започна да превежда определената му сума по тази карта. Задължително ли е издръжката да е на името на майката и ако да мога ли да си търся правата?
Виж целия пост
# 1
Издръжката е вземане на детето, тоест никак не е задължително да е на името на майката. Превод по сметка на името на детето е ОК по принцип.*
Проблемът тук е, че се дава възможност на детето да харчи без контрол по своя преценка. Струва ми се, без да съм сигурна, че съм права, че отговорът дали става по този начин, или не, е свързан и с това, можеш ли ти да вземеш, да ограничиш, да блокираш и т.н. дебитната карта на сина си. Както и по отношение на досега платените суми - дали те са заминали по предназначение, или момчето, да речем, ги е профукало за глупости.


__________
*Да допълня, понеже стана дума на бележка с друг потребител - когато съм писала, че не виждам проблем да се превежда по сметка на детето, нямам предвид, разбира се, че то ще може да тегли сумите едва след като навърши пълнолетие. Майката като представител на детето - до 14 - или тя и детето заедно - след това - ще ги теглят с разрешение от съда.
Виж целия пост
# 2
Зависи как е упоменато в съдебното решение.В моето пише цитирам "издръжката се изплаща на детето чрез майката като негов законен представител".Съвсем логично е ти като настойник на детето си да разполагаш със сумата,защото ти полагаш грижите за него и разходите неможе да са само за твоя сметка затова е и тази издръжка
Виж целия пост
# 3
Не зависи - винаги се формулира по този начин (чрез майката като законен представител, ако детето е под 14 години, със съгласието на майката, ако е 14-18), но и по друг начин да е написано, не зависи от това.
Виж целия пост
# 4
Аз точно такива случаи не знам, но познавам едно момче на 15 г., което изгуби баща си и лично си получаваше пенсията от държавата, не я даваха на майка му.
Виж целия пост
# 5
Аз точно такива случаи не знам, но познавам едно момче на 15 г., което изгуби баща си и лично си получаваше пенсията от държавата, не я даваха на майка му.
те говорят за издръжка - ти за наследствена пенсия .... ама карай  Joy
Виж целия пост
# 6
Благодаря ви много! Но,.аз отнесох въпроса към адвокат и чакам неговият отговор!
Виж целия пост
# 7
Нещо не е така. От детски влог се тегли само със съдебно решение. Щом бащата е извадил дебитна карта на сина си, явно сметката е негова. Следователно издръжка не е плащана, давал си му е някакви джобни по този начин.
Виж целия пост
# 8
А ако извади дебитна карта на майката, пак ли "следователно" няма да е плащана? Wink

Иначе да, вероятно наистина сметката е на бащата, а само картата е на детето. Но според мен това не е решаващо.
Виж целия пост
# 9
Сметката трябва да е на нейно име, по една сметка карти много може да се извадят. И точно заради тегленето със съдебно решение от банките не вадят карти по сметки на непълнолетни.
Виж целия пост
# 10
И точно заради тегленето със съдебно решение от банките не вадят карти по сметки на непълнолетни.
Да, аз по-горе, в първите си мнения, не се сетих, че не би трябвало да има как към сметка на името на непълнолетен да има карта, точно по тази причина. Но това е без особено значение в случая.
Не е вярно, че сметката трябва непременно да е на майката. Спокойно може да е и на детето или дори на бащата с карта, с която майката да ги дърпа. Парите трябва да са достъпни на майката за издръжката на непълнолетния, друго изискване няма. Или фактически да са отишли за издръжката му.
Виж целия пост
# 11
Така е, само казах, че няма как сметката да е на детето.
Но пък, формално погледнато, ако сметката е на бащата и е дал карта на сина си, нека докаже, че тия пари отиват за издръжката. Grinning Да, всеки месец има превод и тегления, но от кого. Защото издръжката е за режийни разходи, не само за джобни на детето.
Виж целия пост
# 12
Но пък, формално погледнато, ако сметката е на бащата и е дал карта на сина си, нека докаже, че тия пари отиват за издръжката. Grinning
ще пише като основание за превода/захранване на сметката  "за издръжка..."   ето го доказателството.

над твоят пост е написано много ясно
Спокойно може да е и на детето или дори на бащата с карта, с която майката да ги дърпа. Парите трябва да са достъпни на майката за издръжката на непълнолетния, друго изискване няма. Или фактически да са отишли за издръжката му.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия