Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Да преместя ли детето си в друг клас ?

  • 2 701
  • 1
  Здравейте! Имам дъщеря трети за четвърти клас. Въпреки че е вече трета година с едни и същи деца няма приятелки / от момичетата / и това много `и тежи и се чувства самотна. Опита се да играе с една група момичета от класа, но едното `и казало " Няма да играеш с нас!" на въпрос от моята дъщеря "Защо? Какво съм направила?" се отговаря "Така !".После се опита да играе с други две момичета, но пак се върна разплакана, защото започнали да си шушукат пред нея  Sad. На екскурзиите стои сама или с някое момче. Като цяло дъщеря ми няма допирни точки с децата от класа - слуша се чалга и всяко междучасие се играе кючек, момичетата ходят гримирани в училище и носят скъпи парфюми, непрекъснато се плетат интриги м-у тях, обиждат се и се държат грубо. Сега когато е във ваканция момичетата пак се движат на групи и тя пак стои сама вкъщи.
Дъщеря ми е доста интровертна , честолюбива и лесно се обижда. В същото време е доста контактна, но сякаш умишлено избягва определени деца и не контактува с тях. Допускам, че и тя допринася с поведението си по някакъв начин за това че няма приятели, но нямам наблюдение.
  Изглежда си физически съвсем нормално и се справя добре с ученето.
  Твърде вероятно класа ще се запази след 4 клас до 7 клас, освен ако масово родителите не пожелаем да бъдат смесени децата, но майките на децата от силните класове /а нашия не е такъв/обикновено са против, и рядко се случва.
  Относно извънкласните занимания при моята дъщеря важи "всяко чудо за три дни ". Пробвала е доста неща, но бързо се отказва.
   Предложих на дъщеря ми да я преместя в другия клас в същото училище, но тя се разплака и категорично отказа с довода че била свикнала с децата. От друга страна се притеснявам, че може да не успее да се адаптира в  новия клас. Как да постъпя? Да я преместя ли въпреки отказа от нейна страна ?
Виж целия пост
# 1
Здравейте,
Опитайте се първо да поговорите с дъщеря си, какво е онова, с което тя допринася за неслучването на комуникацията? Ниското и самочувствие? Невъзможността да се себеотстоява?
След това поговорете с класната. Тя е с тях през целия ден и има наблюдения. Плюс това има опит и "набито око".
След това решете какво да правите.
По принцип не е сигурно, че в новия клас дъщеря ви ще се адаптира. Най вероятно просто там ще занесе старите си проблеми в общуването. Освен това по този начин става зависима от средата. Също - да не възприеме оставането или напускането като наказание. Това трупа вина, а вината не е добър съветник. Естествено е, че деца машини , тоест такива, които да се адаптират към всичко и всеки НЯМА. Трябва добре да се притеглят плюсовете и минусите на едното и другото.
Има още нещо, с което трябва да се съобразите - в 5 клас някой деца сменят или избират насоката на образованието си и се местят в ново училище. Тоест 4 клас адаптация, учене, понякога изпити и в 5 клас наново, ще е предизвикателство и за дете, което е факир на комуникацията. От друга страна, "Като не ти се получава в този клас, учи през следващата година, подготви се и се примести".
Даниела Тахирова - психотерапевт
Виж целия пост

Препоръчани теми

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия