Като родители, често си задаваме въпроса дали правим най-доброто за децата си. А те имат най-голяма нужда от вниманието и обичта ни. В месеца на детето УНИЦЕФ в България стартира комуникационна кампания за ранно детско развитие под мотото „Грижа, любов, игра за всяко дете“, която дава полезни насоки как да поставим най-доброто начало в живота на своето дете. В допълнение кампанията цели да набере средства за програмата на УНИЦЕФ в подкрепа на семействата с малки деца в страната.На сайта roditel.unicef.bg може да намерите полезна информация, разработена с подкрепата на различни специалисти, за етапите на израстване на детето и съвети как да му помогнете да разгърне потенциала си. Научно доказано е, че човешкият мозък се развива най-интензивно в първите 1000 дни от живота и преживяванията в ранните години определят бъдещето на детето. В този динамичен период то се нуждае от качествена здравна грижа, любов, закрила и внимание, пълноценно хранене, емоционално и интелектуално стимулиране – всичко това полага основата за неговото развитие, умения за учене и успех през целия живот.Ето някои от най-важните съвети за първите 1 000 дни:
1.   Говорете на детето. То слуша и започва да разбира езика дълго преди само да започне да говори.
2.   Поощрявайте го и награждавайте неговите успехи и усилия. Това работи много по-добре, отколкото забележките и порицаването за неуспехите.
3.   Развивайте уменията му като показвате и насочвате неговите движения с ръцете си.
4.   Окуражавайте го да достигне само това, което иска. Така то развива двигателните и езиковите си умения.
5. Давайте му възможност да бъде самостоятелно. Отрано започнете да развивате уменията му да се храни и облича. Колкото по-дълго е практикувало дадено умение, толкова по-уверено ще бъде детето и по-подготвено за следващия етап от живота си.
6.  Играйте заедно с детето. Чрез играта то учи и усвоява нови умения.

Посланици на кампанията „Грижа, любов, игра за всяко дете“ са Мария Илиева, Влади Ампов – Графа, Славена Вътова, Владо Николов. Те се обединиха в призива, че не са нужни супер сили на родителите, а грижа, внимание и любов за всяко дете, за да расте то уверено и пълноценно.

Ето и видеообръщението на Мария Илиева.

Като част от своята дългосрочна програма за подкрепа на семействата с малки деца, от 2013 г. УНИЦЕФ и партньори реализират пилотен проект за патронажна грижа в областите Шумен и Сливен. Обучени медицински сестри и акушерки вече са подкрепили над 11 000 семейства с практически съвети за отглеждането на децата в първите 3 години.Ето какво разказва Галина от Сливен, майка на близнаците Ели и Дани, за срещата си с патронажната сестра Нина Димова: „Добротворец е думата, с която мога да опиша моята Нина. Помогнала е на толкова жени като мен. Благодарна съм на съдбата, че се появи в живота ми малко преди да родя. Тя беше отговорът на нуждата ми от подкрепа.“

За Галина майчинството е еднопосочен билет към щастието, но докато стигне до този момент, тя преминава през страх и отчаяние заради преждевременното раждане на децата. Нейният „лъч надежда“ тогава е Нина, която ѝ помага да преодолее трудностите в живота си с много търпение и вяра в бъдещето.
„Синът ми тежеше 1450 г, а дъщеря ми 1300 г. И двамата бяха поставени в кувьози, налагаше се да останат в болницата. Прибрах се у дома без дори да съм ги докоснала.“

Следващите петдесет и пет дни са най-тежките в живота на Галя. „Обаждах се всеки ден в отделението в очакване на добри новини. Елена беше на командно дишане с опасност за живота. Страхувах се. Единственото, което ме крепеше, беше присъствието на Нина.“

Освен че ѝ вдъхва кураж, сестрата помага на Галина със съвети, за да я подготви за момента, когато ще е с бебетата си. „Никога няма да забравя деня на изписването. Протегнах ръце, за да ги прегърна, беше първият ми контакт с тях. Все едно сънувах най-красивия сън! За мен те бяха дар от Бога!”.

След като се връща у дома, Галя търси съвет и подкрепа от Нина, която следи отблизо развитието на крехките близнаци. „С времето научих толкова много от тази невероятна жена: как да храня децата си здравословно, как да стимулирам развитието им, как да общувам с тях пълноценно, колко са важни игрите и четенето. Не знам дали бих се справила без нея. Както те са чудо в живота ми, така и тя.”

Година по-късно Нина все още посещава Галя и помага в грижата за децата. „Винаги е добре дошла в нашия дом, както всеки скъп приятел. Без да пести сили и време, тя ми помогна да отворя тази толкова дълго чакана нова страница в моя живот.“

През 2019 г. Министерството на здравеопазването ще въведе патронажната грижа в цяла България, като използва опита от пилотните Центрове за майчино и детско здраве. УНИЦЕФ ще подкрепи отблизо процеса чрез техническа и експертна помощ и обучения. Организацията набира средства, за да продължи успешната работа на патронажните сестри в Шумен и Сливен, докато услугата стане достъпна за всички семейства в България.

Подкрепете УНИЦЕФ, за да може всяко дете в България да получи възможност за пълноценна грижа и развитие. Бъдете БЛАГОДЕТЕЛ с месечни дарения от 5 лв., като изпратите SMS с цифра 5 на 1021.*ДДС и други такси не се начисляват за абонати на всички мобилни оператори. Общи условия на www.unicef.bg.
Виж целия пост