Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Село за постоянно живеене в Южна България

  • 4 976
  • 31
# 15
Мерси за идеите!

То съвсем без (битова) престъпност няма да е, но някак не ни се ще да е като в Северозапада например, където цели села ги тероризират крадливи цигани.

Засега си харесахме Рупките, Михайлово, Плодовитово, Виноградец, Лесичево, Рогош, Землен, Скутаре и още няколко други.

В Лесичево цигани няма. Никога не е имало, още преди 50 години. Но къщи с 2 дка двор не знам дали ще намерите. Дворчетата са малки, нашето 350 кв.м като на повечето други. Проблеми с водата още отпреди 50 г. Преди години селото беше наводнено от скъсана язовирна стена, трудно се съвзеха хората. Иначе е разкошно място, много ми е мило там. Ще купите евтино.
Около Пловдив след Скутаре е Маноле. Има големи дворове, плодородно е, вода има бол. Само големи къщи. Има махала, но то е навсякъде. Около болницата е най-добре. По-скъпо е.
Виж целия пост
# 16
Благодарим за информацията от последните постове!

Спомената такава заедно с имената на местата вече е в нашата база данни. Simple Smile

С канализацията се примирихме и тя вече не е критерий.

Основното или по-точно най-ценната за нас информация в момента е за подредени, задружни и спокойни места.

Има ли някой информация за такива?

Смятаме след около две седмици да преминем в по-конкретна фаза, т.е. да си направим списък, на първо време с около пет до максимално десет села, в които да правим огледи.
Ми ся, мисля че бъркате с приоритетите. Първата ви грижа трябва да е количеството шведи. После идва демографията. Защото никак не е лесно за психиката да живееш сред изоставени старци.
Виж целия пост
# 17
Проверявайте за водоснабдяването и електроснабдяването. Има много села, в които това са "хронически" проблеми и не се решават с десетилетия.
Виж целия пост
# 18
Мога да кажа за Брестник, циганите са в две къщи под наем, други цигани няма.
Селото се намира на склон но има и равни части.
До колкото знам е доста скъпо обаче, тъй като е много близко до Пловдив.
Виж целия пост
# 19
С. Левски е типично равнинно село в Горно-Тракийската низина -на 18 км от Пазарджик, на 23 км от Панагюрище. Редовен автобусен транспорт. Има редовно медицинско обслужване. Къщите са с   дворове, вода, канализация. Има роми, но не са в отделна махала, а са в къщи из селото.  Българите са преобладаващи. Не съм чула за престъпност.  Минус е, че закриха училището и децата пътуват до близко средищно училище.
Виж целия пост
# 20
Цалапица
- на кръстопът, от една страна магистрала Тракия, от другата - пазарджишко шосе, свързващо Пловдив - Пазарджик,  артерия посока Родопите също
- около 4 хил.  жители официално,  с приходящи около 6 хил.
- детска ясла,  градина , основно училище
- транспорт посока Пловдив и обратно около 8-10 курса дневно
- сравнено с други населени места, като Съединение например, което е в ниското и при  повече дъжд се наводнява, то  Цалапица с изключение на периферията югоизток е на високо
- ако къщата е стара, по-добре без вкопано мазе
- последните десет години се изкупиха доста имоти, което вдигна цените. Доста и се строи
- ромите са малка общност, твърде заети да работят тяхно си стопанство, да упражняват занаят, че да крадат и се шляят. Имат по- уредени къщи от българите.
По- скоро е добре да се случи на комший.
-  минус - няма канализация - един голям двор ще даде възмжност за правилно изградена яма, без проблеми за години напред
- топло е да, лятото, но така е в низината
- село, в което има млади хора, има живот


п.п  от т. нар. родопска яка - Белащица харесвам. Скъпи имоти,  обаче.
Виж целия пост
# 21
Мога да предложа село Марица, преди 2 години бяхме харесали къща там (ние си търсихме за вила, в крайна сметка харесахме и купихме в района на Ботевград и сме мнооого доволни!). Та в с. Марица мисля, че имаше училище, хем е в планината, хем не по някакви чукари, недалече е от Боровец Wink и Самоков, също и от Пазарджик. Има готина и оправна кметица и живот и слънце в селото. Дворове имат, но не знам дали чак от 2 декара се намират.
Виж целия пост
# 22
Благодарим много за полезната информацията за селата Рогош и Црънча!

Леко, по-леко започваме да се ориентираме по-добре за селата, в който евентуално бихме търсили нещо за нас.

Надяваме се да получим още ценна информация за села или малки градчета от първо лице.

Ето и нашият актуализиран списък:

Пазарджишко: Варвара, Црънча, Лесичево, Виноградец

Пловдивско: Калояново, Скутаре,Строево, Калековец, Стряма, Войводиново, Царацово, Около Раковски, Садово, Родопската Яка

Старозагорско: Михайлово, Рупките, Землен, Гурково, Плодовитово

За Пловдив - Скутаре е добре, Войводиново също. Брестовица също е добре, само че и там като навсякъде имотите са с повишени цени. Рогош също е много подредено и има хубави отзиви и за там.
Виж целия пост
# 23
Привет,

кратък ъпдейт от нас.

В крайна сметка купихме къща в село Рупките, което е на около 6 километра от град Чирпан.

Селото ни привлече най-вече със следните неща:
- заспало селце и засега уж няма (крадливи) роми
- близост до две магистрали
- малък град в непосредствена близост (Чирпан)
- сравнително близо до три големи града (Пловдив, Стара Загора, Хасково)

Иначе самото село е малко, но има много големи имоти. Впоследствие се запознахме с млади хора, които живеят там от доста време и са доволни.

Ако някой се нуждае от по-конкретна информация, било то за селото или за опита ни от самото търсене, да пише. Simple Smile
Виж целия пост
# 24
Честито! Важното е, че сте намерили своето местенце! Simple Smile
Виж целия пост
# 25
Благодарим! Дано!
Виж целия пост
# 26
Здравейте, интересуваме се от имот в с. Рупките.Не става дума за постоянно живеене(поне засега). Идеята е почивка и отдих през уикендите. Бихте ли ни помогнали с повече информация? Какви са вашите впечатления? 🙂
Виж целия пост
# 27
Здравей! С удоволствие, само трябва да кажете какво ви интересува по-точно, защото вероятно вие търсите нещо различно от това, което ние търсехме.

Ние сме прекарали само няколко часа в селото досега и ни се стори много спокойно - чуваха се само птичките Simple Smile По информация от предишните собственици в къщата никога не е влизано, въпреки че е била практически необитаема няколко години. Пътят до селото е добре, улиците са нормални за българско село.

Ние търсихме в големите сайтове за обяви и в момента даже се намират няколко къщи - от много запазени/ремонтирани до евтини разпадащи се. Обикновено имотите са с големи дворове. Има, разбира се, и необявени имоти - ние се разходихме малко и видяхме няколко такива.
Виж целия пост
# 28
Честито, звучи супер!
Ако не те притеснява може да споделиш за каква цена взехте имота и какво представлява?
Успех и щастливо пребиваване там!
Виж целия пост
# 29
Мерси Simple Smile
Взехме го за 20 500 лева. Двуетажна къща с южно изложение, с доста пристройки и малко над два декара равно място. Къщата е строена през 60-те години и има нужда от доста сериозен ремонт, но е стабилна.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия