Доц. д-р Христо Мумджиев, началник на Неонатологичното отделение при УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, отговаря на най-често задаваните въпроси.


Първа част
Втора част

15. Кога се включват яйца в диетата на кърмачето?
Жълтъкът на яйцето съдържа мазнини и мастно-белтъчни комплекси с висока биологична стойност (фосфолипиди, сфингомиелин), участващи в изграждането на нервната и други тъкани. Съдържат се и мастноразтворимите витамини А, Д и К. Жълтъкът е важен източник и на желязо (1.5 –2.0 mg желязо в един жълтък). Практикува се към навършена 5 – 6- месечна възраст (след захранване с млечно-зеленчуково пюре, като към него да се добавя четвърт твърдо сварен жълтък от прясно яйце). На 9-месечна възраст количеството се увеличава на половин жълтък дневно. Белтъкът на яйцето също съдържа важни белтъчни съставки, но поради трудна смилаемост и висок риск от алергия не се препоръчва до навършване на 1-годишна възраст.

16. Кога се включват месо и риба в диетата и кои меса са подходящи за кърмачета?
Месото и рибата са източници на пълноценни белтъци, съдържащи незаменимите аминокиселини в балансирани количества. Те са основен източник и на мастноразтворими витамини и желязо. Рибата е основен източник на биологично ценните полиненаситени мастни киселини, изграждащи нервната тъкан и ретината. Приемът на Омега-3 мастни киселини намалява риска от сърдечносъдови заболявания в по-късна възраст и способства развитието на имунитета. В диетата на кърмачето месото (предимно пилешко и пуешко) се въвежда като добавка към зеленчуковото пюре към 7-месечна възраст и се консумира ежедневно на обед. Подходящи за кърмаческата възраст са и заешкото, телешкото и нетлъстото агнешко месо. След 8-месечна възраст поне веднъж седмично следва да се консумира риба.

17. Колко месо се добавя в месно-зеленчуковите пюрета?
Месото се предлага през ден до навършване на 1 година, като се редува със зеленчуково пюре с жълтък. Към зеленчуковото пюре се добавят 8 – 12 g (1 равна супена лъжица) месо през ден между 6-ти и 9-ти месец, а впоследствие по 18 g през ден.18. Може ли и трябва ли детето да се кърми, когато се захранва?
Захранването се съчетава с продължаващо кърмене. В ранния етап от захранването (5 – 7 месец) кърмата (млякото за кърмачета) остават основната храна за детето и се приемат в количество не по-малко от 500 – 600 мл.
Кърменето или млякото от биберон е след храната за захранване.
Всяко хранене на дете до 1-годишна възраст трябва под някаква форма да съдържа мляко или месо.
Първото и последното хранене до края на първата година са изцяло млечни;
След навършен 8-ми месец млякото не трябва да бъде повече от 500 мл дневно, включително това в захранващите храни – т.е. най-много 2 млечни хранения по 200 мл. До края на първата година детето трябва да се храни най-малко 5-кратно с три немлечни и две млечни хранения.

19. Кои са особеностите при захранване на недоносените деца?
Установява се, че тези деца имат по-големи потребности от енергия, белтък, полиненаситени мастни киселини, желязо, калций, селен и др. От друга страна, някои недоносени имат хронични заболявания (бронхопулмонална дисплазия и др.), съпроводени с невъзможност за усвояване на достатъчно количество храна. Важно е да се отбележи, че недоносените деца следва да се захранват съобразно т. нар. коригирана възраст – възрастта на детето, отчетена от деня на термина, а не от датата на раждане (ако детето е родено 1 месец преди термина, в 36 гестационна седмица, на календарна възраст 3 месеца отговаря 2 месеца коригирана възраст). След изписването вкъщи при липса на кърма се ползват специалните млека за недоносени деца. Те следва да се прилагат до 3-месечна коригирана възраст. Недоносените се повлияват добре от относително по-ранно захранване (17 – 18 седмица коригирана възраст), като се препоръчва то да се започне с безглутенова каша. Схемата за захранване на недоносените деца не се различава от тази при доносените, но се прилага коригираната възраст.

20. Каква следва да е консистенцията на храната за захранване?
Първите млечни каши и зеленчукови пюрета следва да са фино смлени, тъй като малкото кърмаче няма изработени умения за поглъщане на по-големи частици. Тези умения се постигат постепенно през следващите месеци. За целта фино смлените пюрета към 7-ия – 8-ия месец се заменят с по-едро смлени (домашно приготвеното пюре за 8-месечно дете трябва да се мачка с вилица, а не с пасатор). Детето на 9 – 10 месеца обикновено има зъбки, с които следва да се учи да гризе. Приучаването към по-едро смляна и разнообразна храна подготвя детето за т.нар. „преходно хранене” в края на първата година. Продължителното машинно пасиране на храната забавя този процес. Нараства броят на неправилно хранените деца над 1 година, които трудно приемат непасирана храна.

21. Кои храни не се препоръчват до 1-годишна възраст?
Допълнително добавените захари във фабрично приготвяните храни следва да са в минимално количество. Избягват се подсладените сокове. Пчелен мед и продукти, съдържащи мед, се предлагат след 1-годишна възраст. Морските дарове (миди, октоподи, раци и др.) спадат към храните с висок алергенен потенциал и не се включват в кърмаческата диета. Към домашно приготвяните храни за захранване не се добавя сол, а захар – само за корекция на киселинността.

22. Има ли място вегетарианството в кърмаческото хранене?
Месото, рибата и яйцата съдържат незаменими биологично активни хранителни съставки, които са абсолютно необходими за правилния растеж и развитие на кърмачето. В кърмаческа възраст те не могат да се набавят от други хранителни източници, поради което вегетарианството е противопоказнов тази ранима възраст.

23. Да се ползват ли микровълнови печки за приготвяне на храна за кърмачета?
При микровълновата обработка храната се затопля неравномерно, като течностите се нагряват по-бързо, а по-сухите храни по-бавно. Образуват се т.нар. „горещи джобове” – участъци от храната, които са прекомерно горещи. Ако се бърза с храненето и не се опитва и разбърква храната, е възможно тежко изгаряне на устата и хранопровода. Поради тази, а и други причини, микровълновите печки не следва да се ползват за приготвяне или претопляне на храна за кърмачета. По-подходящи са обичайните методи на готвене и претопляне на водна баня.