Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

IATA/UFTAA курс 2018

  • 3 671
  • 2
Здравейте, възнамерявам да изкарам курса и да придобия лиценз за IATA агент, защото съм решила да се развивам в туризъм сферата. Въпроса ми е заслужава ли си инвестицията тъй като сравних с минали години, сега курсът си е доста поскъпнал и изисква сериозен доход. Ако може някой, който е минал курса по рано преди или в момента му е послужил в работата или не, да сподели мнение. Веднага след това ли може да се реализираме с този сертификат, лесно ли става намирането на кадри в тази сфера и все още търсят ли се такива. Раздвоена съм и се колебая защото се допитах до доста хора в сферата и някои казват заслужава си други които работят пак в този бизнес казват, че на тях не им е влязъл в сила все още и не им е бил нужен, напразна инвестиция. Ако може да споделите мнение или някой, който е в подобна ситуация да каже какво мисли да прави ще съм благодарна! Smirk
Виж целия пост
# 1
IATA/UFTAA е необходим, за да може да изкараш АМАДЕУС/СЕЙБЪР/ГАЛИЛЕО курс за издаване на самолетни билети (изисква се, за да може да се запишеш на курса за АМАДЕУС.). Сам по себе си сертификатът в България няма да ти послужи и никоя фирма не го изисква само него, но в чужбина мисля, че го търсят и е добре дошъл. За да работиш като агент издаване на самолетни билети ти е необходим този сертификат, сертификата за някоя от системите за самолетни билети и в повечето случаи поне 1 година стаж в издаването на самолетни билети. Аз лично не съм го карала, но т.к. работя в тази сфера от години, от фирмата ме пращаха директно за сертификати за работа с резервационните системи АДАМЕУС/СЕЙБЪР/ГАЛИЛЕО (туристическите фирми имат квоти за обучения за АМАДЕУС/СЕЙБЪР/ГАЛИЛЕО и може и без ИАТА да те изпратят по техните квоти/ и издавам самолетни билети в две от тези резервационни системи. На този етап не ми е липсвал сертификата. Имам колежка, която го беше изкарала преди да започне работа, не я избраха заради ИАТА, но пък в последствие беше първата, която изпратиха за АМАДЕУС, когато във фирмата им потрябваха допълнително хора за издаване на самолетни билети. Иначе квалифицираните кадри с ИАТА/УФТАА и Амадеус са постоянно търсени и заплатите им са значително над средните за туризма, а в тази сфера малко фирми могат да се похвалят с добро заплащане.
Виж целия пост
# 2
Работя от 16 г в бранша, точно с издаване на самолетни билети, и моят съвет е ако наистина ще се занимаваш с това, да го изкараш. Постоянно се търсят кадри, но добри! И задължително езици!
Не е напразна инвестиция, точно там ще влезеш в дебрите на тарифирането и ако един ден ти се наложи да преиздаваш билет ръчно, ще си с едни гърди пред другите, без този курс. Значително по-лесно ще ти е във всяко едно отношение!
Доколкото знам вече не е това, което беше, но топ агенциите  държат на този сертификат, тъй като при участие в търгове това е водещо изискване за обслужващия персонал.
Но само с него не можеш лесно да почнеш работа, трябва и стаж.
Разгледай в обявите какви са изискванията, но за самолетни билети е сложно. Всеки работодател иска  като те вземе да можеш да му носиш доходи веднага,  рядко има време някой да те обучава.

Ето една примерна обява през системата ни за резервации, която намирам:

    BALKAN HOLIDAYS IS CURRENTLY HIRING FOR ITS TRAVEL AGENCY IN                 
     SOFIA A DYNAMIC PROFESSIONAL SPECIALIZED IN AIRLINE                       
TICKETING.  IDEAL CANDIDATES MUST HAVE IATA LICENCE AND A                       
MINIMUM OF 3YEARS EXPOSURE ON SIMILAR ROLE.                                     
                                     IF YOU ARE INETERESTED,                   
PLEASE SEND YOUR CV AT:                                                         
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия