Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

***МИТНИЦА*** – информация, въпроси, отговори и споделяне на опит – 5

  • 35 137
  • 742
# 720
Mr. Smith,не знам какво отношение в случая има Агенция Митници, защото става въпрос за пощенската станция към Митниците. Агенция Митници се намира на ул. „Георги С. Раковски“ 47, не съм си имала взимане-даване с тях и не мога да коментирам какви документи изискват. На ул. „Челопешко шосе“ № 31,се намира  БРСЦ по новому, или РПС по старому- пощенската станция към Митниците, която отговаря за приемане и обработка на документите по пощенски пратки, подлежащи на митническо оформяне. Тъй като е пощенска станция важат всички документи и изисквания на „Български пощи“ ЕАД. Такъв документ е "Еднократно пълномощно за доставяне на пощенска пратка". То се попълва от получателя на пратката, с пълни негови данни, подпис и дата, чрез което упълномощава лицето Х (със съответните данни) да получи пратката от негово име. Същото това пълномощно присъства като текст на уведомителното писмо към дадената пратка. Това е стандартна процедура и не виждам какво толкова невъзможно видяхте. До преди преместването нееднократно съм освобождавала и получавала пратки на името на друг човек чрез пълномощно.
Виж целия пост
# 721
Не мога аз да отида в БРЦС на ул. Челопешко шосе по новому и да представя документи от името на Теменужко Чамов който е получател на пратката, ако нямам пълномощно.
За какво спорим? Че е невъзможно трето лице да освободи пратка без пълномощно като написа чревоугодник или аз не съм разбрал тезата ви?
Виж целия пост
# 722
И според Вас, аз мога да се появя в агенция митници и да представя документи за освобождаване на пратка с получател buldoka1?

No Comment
Човекът от мое име ще представи документ, че му давам право да я вземе, плюс копие от моята лична карта и документ за самата стока. Не виждам проблем за стока от 20 лв.
Виж целия пост
# 723
Не мога аз да отида в БРЦС на ул. Челопешко шосе по новому и да представя документи от името на Теменужко Чамов който е получател на пратката, ако нямам пълномощно.
За какво спорим? Че е невъзможно трето лице да освободи пратка без пълномощно като написа чревоугодник или аз не съм разбрал тезата ви?
buldoka1, на сайта на пощите има формуляр" еднократно пълномощно за доставяне на пощенска пратка". Попълвате го и с него на място с разпечатаните документи може да си освободите пакета. Не се заверява нотариално.
Не става.Става само с нотариално заверено пълномощно. Едно е някой да ти вземе пратката от пощата, а съвсем друго да ти я освободи от митницата.
Разбира се, че е невъзможно трето лице да освободи пратка без пълномощно и не се е коментирало дали е възможно. Последните десетина поста обсъждаме дали се изисква то да е  нотариално заверено. Sunglasses
Виж целия пост
# 724
Прочетете последния пост на питащата дама и отново помислете дали говорим за вземане на пратка от пощата или за освобождаване на пратка от АМ
Виж целия пост
# 725
Mr. Smith, явно сте си решили да поспорите Smirk
Въпросът беше:
Може ли друг човек да освободи моя пратка в митницата, тъй като не мога да отида до там? Стоката е под 30 лв и е от Китай.
Както предполагам знаете (или пък не?),физическите лица нямат никакъв досег с АМ , когато става въпрос за освобождаване на пратка подлежаща на митническо оформяне. АМ работят само с митнически посредници, а физ.лица подават декларацията по електронен път. Тоест логично е да се предположи, че под "митница" във въпроса се визира БРЦС на ул. Челопешко шосе (или еквивалента по другите градове), което е пощенска станция, предлагащи услугата Митническо обслужване (да не се бърка с митническо представителство), и която приема и обработва пощенските пратки, подлежащи на митническо оформяне.

От сайта на АМ: Уважаеми граждани, инфомация за пощенски пратки можете да получите от  Български пощи ЕАД  - вижте списъка на Пощенските станции, предлагащи услугата Митническо обслужване (в него е въпросния БРСЦ). Новият адрес за София за обработка на пощенски пратки, изискващи митническо оформяне, е Български разменно-сортировъчен център, ул. „Челопешко шосе“ №31. Можете да се свържете с БРСЦ на телефон  +359 2 892 26 66  и чрез електронна поща customs@bgpost.bg (контакти на Български пощи ЕАД)

Тоест, БРСЦ е пощенска станция (или както Вие го наричате -поща) и е единственото възможно място, където физическо лице- получател, лично или чрез пълномощник, може да отиде, за да освободи задържана пратка на стойност под 30лв, за която не се изисква подаване на митническа декларация.

Честно казано, не знам как по-подробно и детайлно да Ви го обясня за това няма и да пробвам повече, а и мисля, че питащия получи адекватен отговор.
Следващия път, когато имате задържана пратка под 30 лева на "митницата", Ви предлагам да отидете лично да си подадете документите за освобождаване в Агенция Митници (онази на ул. „Георги С. Раковски“ 47, а не Пощенската станция БРЦС) и да споделите после как Ви се е получило.
Виж целия пост
# 726
Ще опитам за последен път.
Въпросът е "Може ли друг човек да освободи моя пратка в митницата, тъй като не мога да отида до там? Стоката е под 30 лв и е от Китай.".
Отговорът е "Не! Освен ако другият човек не представи нотариално заверено пълномощно, в което изрично е посочено, че получателят на стоката е упълномощил другият човек да представлява получателя пред Агенция Митници"

Обяснението. Пратка поставена под митнически контрол се освобождава само след поставяне на един червен печат върху документ издаден от Агенция Митници. Независимо от стойността. Дали ще се мине като пратка с незначителна стойност ( АМ признава стойност по CN22 ) или ще се попълва декларация за внос се решава не от служител на БРСЦ на Челопешко шосе, а от митническото бюро на същия адрес.
Ако Теменужко Тачков Чамов се появи на въпросният адрес и предостави документи които удостоверяват, че булдока едно е заплатил определена сума за негова пратка, без да има пълномощно да бъде представляван, служителят на АМ който проверява документите дори няма да ги погледне. Всяко друго негово действие ще бъде грубо нарушаване на митническите разпоредби.

Когато попълвате онзи формуляр вие дефакто упълномощавате български пощи да Ви представляват пред АМ. Това въобще не е по темата на разговора.

Ако лично отидете на Челопешко шосе и представите документи които удостоверяват заплатената сума, на практика вие сам се представлявате пред АМ.

Ако Теменужко отиде и няма пълномощно от булдока1 той няма никакво право да представлява получателя пред АМ, нито да упълномощи БРЦС да го представляват пред АМ.

Лично мен не ме мислете какво ще правя ако ми спрат пратка под 30 лв. Имам попълнена празна декларация с искан режим Незначителна стойност, която дооформям от компютъра си. След което ми отнема малко над 40 Мин да си получа пакета от 9028.
Виж целия пост
# 727
Здравейте,
Имам въпрос. Към момента, ако имам пратка от САЩ до около 99$, какво точно ще платя на митницата, че имало нещо ново за представителството от БГ пощи? В София по този повод на Веслец ли се ходи?
Виж целия пост
# 728
Представителството на бг пощи е от няколко години и струва 12 лв + 4,80 лв митническа такса + 20% ДДС на сумата за пратката с транспорта. Представя се разпечатка от банката и от сайта.
Виж целия пост
# 729
Здравейте, може ли малко помощ ,имам поръчка от САЩ със следния статус от USPS:
Your item departed a transfer airport in VRAZHDEBNA, SOFIA, BULGARIA on November 3, 2019 at 11:46 pm. The item is currently in transit to the destination.
Звънях на кол центъра на бг пощи, но там ми обясниха, че нищо не могат да направят, за да проследя какво се случва с пратката ми и кога ще я получа, стойността й е 48$ така че зная за вероятността да отиде на митница, но и известие не получавам. Моля за съвети на кого да звъня и какво бих могла да направя, за да разбера какво се случва. Благодаря предварително!
Виж целия пост
# 730
radost08 Освен да пуснеш писмена жалба за забавяне до БГпощи, jalbi@BGPOST.BG, не виждам какъв друг полезен ход имаш. Бих изчакала до понеделник и ако няма движение... Бързо реагират, при пускане на жалба.

liliaaa Новият адрес за София за обработка на пощенски пратки, изискващи митническо оформяне, е Български разменно-сортировъчен център, ул. „Челопешко шосе“ №31
Виж целия пост
# 731
Тези от БГ пощи незнам на какъв принцип са ми отклонили пратката.700гр. декларирана като 8 долара/всъщност 39/ от Сингапур днес ми струваше 30лв отгоре Sad
Има ли конкретни критерии?За пръв път ми отива пратка от Aliexpress на митница
Виж целия пост
# 732
Всяка една пратка, пристигаща от страна извън ЕС, може да бъде спряна на митница. Хората са си свършили работата. Това не Ви дава право, да използвате такива думи!
Виж целия пост
# 733
Много се извинявам,ако лично съм ви обидила.Това се нарича афект
Виж целия пост
# 734
Интересно от какво се е появил този "афект" . Че не сте могли да минете държавата . После искаме да се оправим . Но това е друга тема . И аз се извинявам за моя "афект" .
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия