Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Проточни бойлери за кухня и баня = за или против

  • 7 400
  • 31
Здравейте,

От дълги години не живеем в страната, но напослетък носталгията надделява... Както и да е. Предстои ни голям ремонт в средата на Септември на апартамент (старо строителство - 1972, тухла, саниран миналата година) и разбира се, въпросите са толкова много...

Даже няма да засягам темата "Има го на уеб сайта, но го няма в наличност, а и няма да го има и в бъдеще..." Как ще ги стигнем, бе Simple Smile

Тази тема е специално за съвет относно практическото приложение на бойлери тип "Проточен". Тук (в щатите), такова животно нема (поне в магазина) - само специална поръчка... Както и да е.

Тъй като апартамента е стар (40+ години), ще се сменят тръбите за вода (старите са изгнили почти), ел-таблото и вероятно ел-инсталацията, като ще се пускат нови кръгове за мощни електоуреди, така че (апартамента ще е изтърбушен до "ново строителство със стари стени") тези две работи не са от значение.

В момента, разбира се, има стар обемен бойлер във банята който захранва и кухнята с топла вода. Плана е новата водоинсталация да докара само студена вода то кухнята, където да се монтира проточен бойлер за мивката и евентуално за миялната машина (не сме сигурни дали съдомиялните в България използват топла вода). Спряли сме се на "Проточен бойлер CLAGE MBH 6":

Марка    CLAGE
МОДЕЛ    MBH 6
ВИД    ЕЛЕКТРИЧЕСКИ
ВИСОЧИНА    13.00 см
ШИРИНА    19.00 см
ДЪЛБОЧИНА    8.00 см
НОМИНАЛНА МОЩНОСТ-KW    5.7 KW

За този (кухненски тип) нямаме специални тревоги (дебит например). Биме искали да чуем мнения на хора които са ги ползвали или ползват в момента - надеждност, дълголетие, сигурност... тия три работи.

Обаче за банята...

Първо, изглежда че ще е болка в задника да се пусне трифазен ток в апартамента (блока е захранен с трифазен, но апартаментите са с монифазен). Главоболията ще са толкова много че се отказахме от тази идея. Но проточните бойлери на трифазен ток разбира се доставят много по голям дебит на вода (или налягане - не сме сигурни в терминологията) но... тока си остава монофазен така ще избора е ограничен до 220V модели.

Проточен бойлер "CLAGE DEX 12" (на който сме се спряли) по спецификация "гарантира" "Капацитет до 6.6 литра на минута". Бойлера ще захранва само банята (душ, мивка и биде). Очевидно е че мивката и бидето не са проблем но... може ли човек да се изкъпе като... бял човек (тука може да си позволя този израз Simple Smile) със този "капацитет"?

Марка    CLAGE
МОДЕЛ    DEX 12
ВИД    ЕЛЕКТРИЧЕСКИ
ВИСОЧИНА    47.00 см
ШИРИНА    22.00 см
ДЪЛБОЧИНА    9.00 см
НОМИНАЛНА МОЩНОСТ-KW    11.5 KW

6 литра/минута са 1.58 галона/минута. Гледаме спецификацията на нашата пита на душа тук и е 1.75 галона/мин. (или 6.64 литра на минута) - почти, ама не точно.

Та... пак същите въпроси като по-горе плюс основният - ще капе, църцори или тече когато се къпем?
Виж целия пост
# 1
Аз не прочетох всичко, защото така или иначе не разбирам от тези бойлери и за марки не мога да говоря. Понеже никой друг не е казал каквото и да е, реших да кажа моето скромно мнение на човек, който ползва такъв бойлер 7 дни (тоест не разбирам много).
Докато бяхме на почивка бяхме на такъв бойлер. Включвахме го 15мин преди да се къпем. 4 човека се къпаха без абсолютно никакъв проблем и не забелязах абсолютно никаква разлика.
Виж целия пост
# 2
Защо точно тази марка? Много ли са скъпи моделите на по-популярни марки от типа на Теси, Горение и т.н.? Проточния бойлер за къпане ще гълта много ток, а не съм сигурна, че инсталацията на толкова стар блок може да го издържи. Много по-лесно би било с обикновен бойлер 80л, двама души спокойно могат да се изкъпят, а за стопляне се чака около час примерно.
За кухнята почти всяко проточно бойлерче ще свърши работа.
Виж целия пост
# 3
Размислете и се ориентирайте за кухнята към малко обемно бойлерче което стои под мивка, а за банята обикновен обемен бойлер с максимален капацитет който може да вместите на мястото. Сега ще се обоснова.
Първо за кухнята - съдомиялните работят със студена вода, не си струва да подгряваш първо водата на ток и после да я подаваш към съдомиялна след като тя пак ще си я нагрява на ток. Топла вода към съдомиялна се ползва само ако имате стоплена по друг начин вода напр. слънчеви панели и др. Щом ще ползвате съдомиялна за кухнята най-големия консуматор  на топла вода (миенето на чинии) отпада и от там нужда от проточен заради главния проблем с тях....мощността която трябва да осигурите.
Относно банята - отново мощността 11,5 киловата..... + че в същото време ще работят и други уреди.... сложете ги общо 15 киловата. Предпазителя в главното табло ще изключи.
Трябва да говорите с енергото, като им обясните и да заявите по-голяма необходима мощност за апартамента, това се плаща и се чака обследване и ако отговора е положителен чак тогава ще сложат по-мощен предпазител в главното табло....Ами ако е отговора е отрицателен..... А това е много вероятно щом става дума за стара сграда. Просто в такъв филм ще се вкарате че не си струва и за какво? На бойлера пише "до 6,6 литра топла вода" не е гарантирана а е ДО - това е при условие че пуснете бойлера на 11,5 киловата и отделно входящата студена вода не е под определена температура....Ами ако е под нея?
Всичко това не се отнася ако бяхте на трифазен ток - по отделни мощни трасета, с отделен електромер за трифазния, тогава проточните бойлери работят много добре но вие вече сте разбрали колко е трудно да си прекара човек трифазен в апартамент.
Моя опит с проточно бойлерче е едно Теси на 7 киловата закачено по отделен кабел, на отделен бушон но все пак на същия електромер на къщата (все пак това е една партида) Ставаше да се ползва лятото с компромиси, а за зимата когато входящата вода ставаше по-студена беше абсурд просто. Водата беше хладка. Независимо че ползвахме тази баня само лятото главния предпазител в таблото започна да пада - например аз се къпя, а майка ми пуснала фурната  + другите уреди които винаги са си включени и прас.....Трябваше да се съобразяваме че щом някой ползва да не се пипат фурна, ел.кана за вода, котлони и други мощни консуматори. С кеф го изхвърлихме и сложихме обемен. А и между другото не беше предвидена лесна възможност за почистване на котления камък отлагащ се по нагревателя, никой не знаеше трябва ли да се чисти или не но с времето ние забелязахме че когото го купихме бойлерчето работеше тихо, а с времето започна да "шушне" т.е. отлага се котлен камък.
Виж целия пост
# 4
Не бях погледнала, че дават 11,5 кв за бойлера Flushed Това е ужасно много. Повечето обемни бойлери харчат около 2,5 кв и не виждам смисъл да се ползва проточен за къпане.
Виж целия пост
# 5
А защо не ползвате обемен бойлер примерно 80литра за 200лв и пуснете една тръба до кухнята.
Виж целия пост
# 6
, ще се сменят тръбите за вода (старите са изгнили почти), ел-таблото и вероятно ел-инсталацията, като ще се пускат нови кръгове за мощни електоуреди, така че (апартамента ще е изтърбушен до "ново строителство със стари стени") тези две работи не са от значение.
НОМИНАЛНА МОЩНОСТ-KW    11.5 KW
11500/220=52,27А, предпазител 63А само за този бойлер. Главният е 63А
52,27/9=.. 6 квадрата кабел само за този бойлер от апартаментното таблото.
От централното таблото на входа до апартамента Ви кабела е 6 квадрата!!!
Т.е. този бойлер е необходимо да го захранвате от централното табло,
прокарвайки нов кабел само за него.
 
Виж целия пост
# 7
Не бях погледнала, че дават 11,5 кв за бойлера Flushed Това е ужасно много. Повечето обемни бойлери харчат около 2,5 кв и не виждам смисъл да се ползва проточен за къпане.
смисълът е, че можеш да се къпеш денонощно и винаги ще имаш топла вода!
Виж целия пост
# 8
Ако жилището е газифицирано проточен газов бойлер за банята е добър избор.А и да не е газифицирано, сега доставката на газ по домовете не е проблем.
Виж целия пост
# 9
SAPIR нагревател/смесител има два пъти по-силна струя от този на Delimano,и водата ми се струва по-гореща,сравнявам ги,понеже майка ми си взе втория.
Спокойно мога да препоръчам марката.
Гледам че и ELEKOM са пуснали същите като SAPIR,и са по 50 лева,има и за стенен монтаж.Допускам че са еднакви по сила на струята и тн.
Определено съм "ЗА" Simple Smile
Виж целия пост
# 10
Ние сме на проточен бойлер, без трифазен ток. Стибел Елтрон. 12 год без забележка. Вградено - казанче, над него бойлер. Супер ни е.
Виж целия пост
# 11
Ами то и с обемен можеш да се къпеш денонощно, стига да е загрял. Не знам, както казах, това е огромна мощност и високи сметки в сравнение с малък компромис. Погледнете сметките по-горе, може да сеокаже невъзможно връзването на такъв уред в инсталацията.
Виж целия пост
# 12
Какви огромни сметки? Аз говоря от личен опит, а вие? Съвсем нормални са ми сметките.
Виж целия пост
# 13
сметките са абсолютно нормални
Виж целия пост
# 14
С 14 квт разполагаш, а гледам този бойлер е 5.7 .., вярно, че натоварва само, когато работи, но все пак..
Ние взехме Сапир 3квт. от тези, които се монтират вместо кран. Изобщо не съм доволна. Не загрява повече от 38 градуса и то, ако струята е наистина скромна. Колкото да си измиеш ръцете, става. За нормално домакинство, не.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия