Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Той иска да се самоубие

  • 2 644
  • 1
Здравейте! Снощи вуйчото на най-добрата ми приятелка се е опитал да се самоубие.. Всичко е започнало, след като е работил в Австрия, като готвач.. Там са го тормозили много психически, като му пресолявали ястията, изключвали котлоните и тн, а в 5-звезден хотел е недопустимо клиентите да се оплачат.. Шефа му го глобявал, а колегите продължили да го тормозят. В крайна сметка се върнал в България, но не се е държал по-необичайно, като той попринцип е по-затворен и не споделя много, малко странен,но не повече от обикновено. След това е заминал за Слънчев бряг отново, като готвач и след като се е върнл от там е започнал да се страхува, че някой иска да го убие, че няой го преследва, не вярвал на никого дори и на сестра си.. Вчера се е опитал да се самоубие, като е изпил много таблетки амлодипин.. И почти е успял.. Дори не е повярвал на сестра си, че вика линейка, а е мислил, че вика полиция.. Едвам са го спасили, въпреки отказите да отиде в болница.. Все още е в болницата и казва, че иска да се самоубие, а лекарите казват, че нищо не могат да направят.. Знам, че говоря от трето лице, но искам някакво мнение познавам този човек, а най-добрата ми приятелка е съсипана..
Моето мнение е, че трябва да отиде на психиатър, но как да накараш някой да отиде на психиатър, след като не иска дори в болница да отиде..
Виж целия пост
# 1
Здравейте,
Тези ситуации са едни от най-трудните за разрешаване, защото става дума за контрол и отговорност.
Трябва човекът, който е в тази ситуация да поеме отговорност за действията си. Първо, ние не правим и не даваме абсолютно нищо, за да се появим на този свят, следователно не би трябвало и ние да решаваме, кога ще го напуснем. Освен това, никога не знам, какво ни чака зад ъгъла. "Лошите периоди", винаги са последвани от "добри".За съжаление и обратното е вярно. Всяко самоубийство е страхливо бягство от житейските проблеми, от търсенето на решения и подкрепа, вместо честно да признаем пред себе си, че не издържаме повече и трябва да направим нещо.
Трудността на ситуацията идва от това, че този човек извзема целият контрол, а оставя отговорността и вината на близките си. И понеже те го обичат, тоест намесени са чувства, е много трудно трите ключови компонента да се съберат заедно. Когато при мен дойде човек и сподели, че мисли да се самоубие, веднага му връщам отговорността, като казвам, че това си е негова работа, но наистина не знае какво го очаква в бъдещето, след което му предлагам да се справи с проблемите си, като идва на терапия в рамките на 6 месеца и тогава да се връща към първоначалното се решение. Винаги слагам конкретни срокове, за да може и отговорността да е измерима. Ако в края на сесията, стигнем до такъв терапевтичен договор нещата обикновено потръгват в една по жизнелюбива посока.
От всичко което изписах, моят съвет е да обясните на човека, че има нужда от психиатрична и психотерапевтична помощ, ако желае да не се стига до подобни състояния. Както е видно от написаното от вас, психичните му проблеми датират от отдавна. Той обаче трябва да реши, отговорността е негова. Както и вината, ако не предприеме нужните действия. Колкото повече го "дондуркате", толкова повече ще абдикира, така че намерете сили в себе си и бъдете категорични.
Даниела Тахирова - психотерапевт
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия