Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Дете на 5г. не иска да се храни само

  • 7 866
  • 37
# 30
моето дете е на подобна възраст и мога да твърдя, че вече имат разсъдък и с обясняване доста се постига.
с моления и подобни неща нищо не става - едно време ги прилагаха при мен и така въртях цялата рода на малкия си пръст с неяденето  Whistling
мисля, че и мен ме хранеха в устата и не схващаха, че просто храненето ми беше болезнено скучно.

вкарваш правила и не отстъпваш от тях. това не означава, че трябва драконовски да ги налагаш, но трябва и да ги отстояваш.
при нас правилата са малко, но държа да се спазват: ядем всички седнали на масата. чака се всички да седнат. яде се каквото е сготвено. ако не му харесва може и да не яде, но друго няма. в краен случай, ако въобще нищо на масата не му е вкусно, то позволявам кисело мляко.
десерт получава, ако е изял поне половината порция. слагам десерта след като всички сме се наяли, трябва да чака, ако е приключил бързо.
ако е изял много малко от порцията, то десертът е нещо солено (той предпочита сладко и се напъва да изяде малко повече).
всеки си отсервира.

моето дете обича крем супи и там успявам да вкарам някакви зеленчуци. яде ги с крутони (правя ги със зехтин в тигана, за да засищат повече) или има едни топченца, продават ги по магазините.
болонезе също яде, правя една голяма тенджера, после порционирам и замразявам. яде със спагети или варени картофи.

има една книга, мисля, че беше на Йеспер Юул, където той разказва как са го извикали в едно семейство, в което детето не се е хранело прилично на масата.
той отишъл за обед и започнал да се държи като зле възпитано дете - да си играе с храната, да изпуска вилицата и да твърди, че не знае как се ползва ножа. тогава детето започнало да го "учи" как става и да му показва, та така направили пробив при детето.
може да пробвате да поканете някой върастен и да разиграете сценката - възрастния да държи да го хранят в устата... Crazy

детето ти не ходи ли на градина?
так ядат повечето. моето също. в ДГ изяждало по 3-4 порции  Shocked
забелязах, че яде по-добре, ако има приятелче поканено вкъщи.
може и това да пробваш.
Виж целия пост
# 31
Не съм разведена. ММ много ми помага с децата, но детето има нужда от мен като майка явно. Полагам усилия да се чувства добре- четем заедно книжки, ходим само двете на кино и театър. Но явно това не стига.
Разбрах,че от бабите никаква полза няма. Те угаждат за часовете, в които я гледат, за да им е спокойно на душата. А аз бера последиците от това угаждане после.

Иначе не проявява агресия към бебето. Гушка го и му се радва. Но пусто тази ревност няма край....
Пробвай да оставяш не нея, а бебето на бабите.
Явно е хубаво да си бебе, щом мама го гушка през цялото време. Ако приемеш правото й да бъде бебе, но ако се налага да се откаже да е бебе, за да прави нещата, които са приятни и са само големи деца, може би ще преодолее тази пуста ревност.
Виж целия пост
# 32
На моя приятелка синът ѝ, връстник на големия, беше много злояд. Обаче като ни е гостувал в къщи, дали покрай нашите, че са ящни, си хапваше нормално.
Виж целия пост
# 33
Пратете каката на ДГ и се занимавайте само с малкото дете през деня.
И моя син обича да го храня, вече е почти на 6, особено като се гледа в таблета. Обаче оставям яденето на масата и подканям да се храни. Накрая казвам, че има още 5 минути и отиваме да правим еди какво си.
Виж целия пост
# 34
Дете на тази възраст,трябва да общува с други деца.Пратете го на градина там като гледа от другите ще се научи.Няма дете умряло от глад,постепенно само ще поиска храна.По всяка вероятност се касае за ревност от бебето и стремеж да получи внимание.
Виж целия пост
# 35
Не съм разведена. ММ много ми помага с децата, но детето има нужда от мен като майка явно. Полагам усилия да се чувства добре- четем заедно книжки, ходим само двете на кино и театър. Но явно това не стига.
Разбрах,че от бабите никаква полза няма. Те угаждат за часовете, в които я гледат, за да им е спокойно на душата. А аз бера последиците от това угаждане после.

Иначе не проявява агресия към бебето. Гушка го и му се радва. Но пусто тази ревност няма край....
При нас беше така в началото,обаче бързо й намерих цаката. Започнах да я включвам в абсолютно всичко свързано с бебето,в началото не искаше много,ноооо го изграех клоун "аууу виж как бебчо се радва,че ти му донесе памперса",примерно. Преобличахме бебето заедно,носеше памперси,крем за дупе,лигавник,давах й да му слага от бебешката пудра,къпехме го заедно,пееше му песнички за да заспи. Вярно,става в пъти по-бавно и в началото може и да се дразниш,но...стискаш зъби. Определено мога да твърдя,че помогна на 10000% . Ревността спря,не беше малко,направо спря! Започна да се храни сама,защото трябвало да е силна за да може да се грижим заедно за бебето. Просто се получи невероятна хармония,както в началото не искаше да помага особено,след това нямаше търпение. Нямат проблеми двамата,имат страхотна връзка. Може би съм имала и късмет,но мисля че ако не бях процедирала по този начин,нещата щяха да са коренно различни. И определено не по-добри.
Виж целия пост
# 36
При мен действа да готвим заедно. Вчера например почти сам направи баница и изяде сам 2 парчета, без да тъпча аз, без нерви, без въртене, че и айран си направи.
Grinning
Виж целия пост
# 37
Синът на наши приятели така разиграва родителите си, неядейки нищичко. При него не е от ревност, а явно начин да печели внимание. И не е от липсата му, просто капризи, а майка му угажда. Твърди, че иначе стоял бил гладен по 3 дена. То е едно вечно молене и увещаване какво точно му се яде на принца, а той после мисли и преценява ще го яде ли, няма ли.... Беше у нас един ден, питам го ще ядеш ли еди-какво си. Отговорът - не. Нищо не казах, сложих 2 порции на масата, дъщеря ми седна да яде, той погледа, почака, като видя че никой нищо повече няма да го пита и подканя - седна и си го изяде.
Виж целия пост

Препоръчани теми

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия