Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Секцио или нормално..?

  • 9 560
  • 133
# 105
За многото майки, които ги е страх от нормалното раждане, ще споделя, че както секциото се е развило, така и нормалното раждане.
Още щом ме приеха в родилното ми предложиха епидурална упойка, за която много бях чела. Аз я отказах, защото още не ме болеше толкова. Включиха апарат, с който следят тоновете на бебето и индикатора за болката при контракцията.  Беше ми  27, а при раждането трябвало да стигне числото до 100!! Това ме срина психически. Веднага  поисках епидуралната. Обаче се появи проблем, не можаха да ми я поставят. Не ме боля,  по-скоро е гадно по време на зачестили контракции да ти слагат епидурална. Трябваше да ги послушам и да  съм си я сложила още в началото... Още едно доказателство, че  лекарят знае повече от родилката.

По тази причина, ми донесоха един апарат, включиха ми го венозно и това беше мойта упойка. Казаха, че е сравнима по показатели с епидуралната. Упойката се казва  UTIVA.  Мога да кажа, че съм доволна. Тя се ползва  с натискане на едно бутонче, точно когато идва контракцията и има интервал, в който не може да се натиска отново, за да не се предозира веществото. Болките намаляват, не мога да кажа, че не усещаш нищо, но е тъпа болка, при зъболекар повече боли! След контракцията, ти става много хубаво, даже ти се доспива и така докато дойде следващата контракция. Всяка контракция допринася за разкритието на влагалището, но е индивидуално за колко време ще го получиш, зависи и от активността на бебето. 
Някои момичета се притесняват от напъването - ми то щом сте стигнали до там, бебето ви излиза всеки момент! Трябва да се радвате, че раждането ви скоро приключва.
 Щом излезе бебето - НЯМА БОЛКА вече!
За шиенето също има местна упойка, аз много се притеснявах, ако се наложи да ме шият, но не се усеща. Пък и като знаеш, че вече си родил, кой ти мисли за шиенето!

Виж целия пост
# 106
Звучи като да отидеш на почивка направо...
Виж целия пост
# 107
Звучи като да отидеш на почивка направо...
Забравих да кажа, че вече има и много добри таблетки за ускоряване на раждането, поставят се във влагалището.  И цялата 'почивка' става няколко часа.  Е, секциото засега печели по време. Simple Smile
Виж целия пост
# 108
Мисля (само излагам моята гледна точка и моите разбирания), че преди да вземе решение за едното или другото родоразрешение, жената трябва да е наясно от какво точно я е страх. Ако страхът е свързан само със състоянието на бебето без майката да се притеснява за себе си (или поне не толкова, колкото се притеснява за бебето), то тогава аз ако трябваше да взимам такова решение определено щях да избера секцио - бебето излиза за 5 минути, наистина не го мислиш с часове дали е добре, няма засядане в родовия канал, няма дърпане с форцепс или вакуум екстрактор и т.н. Тук виждам известна доза себеотрицание.
Ако жената я е страх от самия процес и е притеснена по-скоро как това ще се отрази на собственото й здраве, то тогава заслужава ли си един вид риск да го замениш с друг вид (евентуално по-голям) риск само заради единия страх? Не си ли заслужава поне да се пробва да се пребори с него? Както каза Happy_mommy, позитивното мислене е наистина много важно в този случай - примерно:
- избрала съм си добър опитен лекар, който е водил много раждания и знае какво да направи във всяка една (непредвидена) ситуация, следователно реакцията му ще е бърза и адекватна (в добри ръце съм);
- с нисък праг на болка съм, но какво от това, нали ще има упойка;
- тялото ми си знае работата, ще го оставя да си я свърши; ако му е трудно, лекарският екип е там за да му помогне (не съм сама), а аз съм решена да помагам на тялото си и на лекарския екип, което само ще улесни работата им; и в краен случай ако и на лекарският екип му е трудно ще се стигне до секцио за да не се мъча прекалено.
Това го написах/пиша специално за авторката - като за начало не мислете колко Ви е страх, а се опитайте да си намерите подобни причини да не Ви е страх.. Може да са всякакви, за всеки е индивидуално. До 9-тия месец би трябвало да сте малко по-наясно доколко вярвате на собственото си тяло и психика,  доколко на способностите на вашият АГ и на кое бихте предпочели да се доверите (на Вас + АГ или само и изцяло на АГ).

Но като цяло, мисля (мое лично мнение, не налагам нищо на никого) че този избор не е редно да бъде оставян на майката. Да, това си е нейното тяло, нейното бебе, но... тя не е лекар и не може да има чисто професионален поглед; не може да е обективна, защото това решение я засяга пряко (липсва хладнокръвие или пък е налична прекалена самоувереност в собствената преценка на непрофесионалист) и не на последно място страхът ни кара да мислим нерационално. Това е трудно решение, защото няма как да знаем дали е правилното преди да е минало самото раждане. И според мен трябва да оставим този избор на компетентните хора, които са водили стотици раждания, попадали са на всякакви ситуации и най- добре могат да преценят в конкретния случай, кой начин ще е най-подходящ.
Виж целия пост
# 109
Болката при естественото раждане е само една от причините да предпочета секциото в моя случай. Казах го сигурно към десет пъти до сега. Сигурността на бебето беше друга важна причина, но исках със сигурност да избегна всякакви епизиотомии, вагинални и анални разкъсвания и инконтиненция вследствие от тях. Знам, че такива усложнения не се случват винаги, но не исках въобще да рискувам, а това и най—, най—добрият лекар на света не може да ми го гарантира. Съжалявам, че влязох в спор по темата, защото изобщо нямам желание и интерес да надъхвам някой да ражда секцио. Напротив, ако една жена прецени, че плюсовете за нея са повече от минусите, нека си ражда вагинално. Трябваше да се огранича само с първия си пост, в който описах как е протекло секциото и възстановяването при мен. От там нататък, всяка да си решава за себе си. И в този ред на мисли, смятам че е чудесно, че жените имат избор (освен в животозастрашаващи случаи) и за раждането, и за много други неща, колкото и на някои да им е проблем това нещо.
Виж целия пост
# 110
Форцепсът и вакуума се използват в малка част от вагиналните раждания. Има и раждания без разкъсвания дори.
Някои бъдещи майки, си подготвят вагината  с  упражниения с този специален уред:
https://www.epino.de/epi-no.html


Има специални диети, упражнения, хомеопатия, дишане - все неща, чрез които бъдещата майка може да си помогне.
Виж целия пост
# 111
За мен нещата стоят така- дали да ме боли преди появата на бебето и после да съм в състояние да се грижа за него без проблем или да ме боли след раждането на бебето и да ми е трудно и болезнено когато го обгрижвам. Разбира се този въпрос не важи когато операцията е наложаща.

Точно и аз това се опитвах да обясна по-рано, че секциото е начин на раждане, само ако се наложи. Привърженичка съм на естественото раждане и дори се чудя дали да не опитам с водно раждане. Мисля да посетя отворените врати на болница Свети Лазар и да се запозная по-детайлно с начина по който протича то.
Виж целия пост
# 112
Аз също родих нормално. Живея в Швеция и тук само при усложнения се прави секцио. Контракциите ги усетих само в началото, защото родих с епидуриална упойка и нищо не съм усетила след това. При мен самото раждане беше доста болезнено, но да ти кажа лесно го забравяш като прегърнеш бебо.Simple Smile Колкото то до шевовете доса ме боляха но сега след почти три месеца почти не ме болят. Според мен си е до човек. Някои и след секцио се възстановяват бързо. Ако решиш да родиш нормално епидуриалната има голям ефект. Леко и безпроблемно раждане ти пожелавам още отсега! Скоро ще гушнеш едно прекрасно бебе и това е най- важното каквото и да решиш!:)
Виж целия пост
# 113
Аз също родих нормално. Живея в Швеция и тук само при усложнения се прави секцио. Контракциите ги усетих само в началото, защото родих с епидуриална упойка и нищо не съм усетила след това. При мен самото раждане беше доста болезнено, но да ти кажа лесно го забравяш като прегърнеш бебо.Simple Smile Колкото то до шевовете доса ме боляха но сега след почти три месеца почти не ме болят. Според мен си е до човек. Някои и след секцио се възстановяват бързо. Ако решиш да родиш нормално епидуриалната има голям ефект. Леко и безпроблемно раждане ти пожелавам още отсега! Скоро ще гушнеш едно прекрасно бебе и това е най- важното каквото и да решиш!:)

Прави впечатление, че в западните страни, колкото и да уважават избора на майката, все пак те насърчават естественото раждане. И секцио се прави само в извънредни случаи. Епидуралната упойка според мен облекчава действително болежките на майката, поне така и аз съм чувала от вече раждали жени. Но в България нещата не стоят така, тук водещ е наистина страхът на майката да роди естествено. По този повод ето и едно интервю на моя лекар.Той самия го казва.
https://svejo.net/stories/2445014-d-r-boyko-dimitrov-vse-po-goly … huvat-ot-razhdane
Виж целия пост
# 114
Според мен зависи, на кое слагаш приоритет. Говоря за случаи на избирателно секцио, баз медицинска причина.

Ако страха ви от неизвестното и болката е водещото при избора, то тогава е редно да се запознаете с всички възможни последващи ситуации, които секцио раждането може да причини. Аз лично се стреснах много повече от това и се върнах на идеята за нормално.
Ако предпочетете да си спестите няколко часа болка и със сигурност неприятно усещане, за сметка възможни следващи усложния със здравето на детето или вашето, то изборът е изцяло ваш.

Другото, което мен лично ме дразни в България е начинът, по който лекарите ти говорят, като на лаик и ти пускат мухите както на тях им е удобно. Любимите ми аргументи в подкрепа на секциото са висок диоптър и тесен таз Smile
Виж целия пост
# 115
По някои въпроси съм на мнение, че е до усет, ама тук съм малко крайна. Имам 4бр. коремни операции(три гинекологични), срастванията в корема ми са малък ужас. Не искам и не мога да си представя, че някой съзнателно ще си причини адхезионна болест на здрава глава. Минава моята представа за здрав разум отвсякъде. Освен по медицински причини.
Виж целия пост
# 116
Според мен трябва да се оформи политика, която да насърчава естественото раждане. Стига с тия доводи тесен таз и висок диоптър. При естественото раждане майката се възстановява много по-бързо, докато при секциото ти трябват поне две години, ако искаш и второ дете. Моят доктор в една от консултациите ми поднесе и това на дневен ред.
Виж целия пост
# 117
...година и половина трябва да е минала между двете секцио. А тесният таз е сериозна причина за секцио стига наистина да е тесен. Има си абсолютни причини за секцио, колкото и да се насърчава естественото раждане. Важното е обаче кога наистина тези причини съществуват и кога - не.
Виж целия пост
# 118
Във видеото, за което дадох линк по-горе, лекарят много добре коментира най-често срещаните причини, поради които много лекари препоръчват секцио. Оказва се, че при една голяма част от случаите, секциото не е необходимо. Тъй като видеото е дълго, ще напиша накратко коментарът му за най-често срещаните предпоставки за секцио:

1. Висок диоптър - секцио е нужно само, ако има проблеми с ретината. Установява се чрез специално изследване, с което се оглеждат очните дъна.
2. Тесен таз - никога не може на 100% да се каже дали главата на бебето ще премине през таза. Също така бебешките глави се конфигурират спрямо мястото, което имат. Ситуацията се преценява конкретно и ако жената има желание да роди нормално, може да я оставят за нормално раждане и ако в хода на раждането се прецени, че няма място, се преминава към секцио. Разбира се, тук би било много неприятно да си изтърпиш контракциите и накрая да те срежат. Но общо взето, лекарят каза, че патологично тесен таз имат много много ниските жени(джуджета).
3. Ин-витро зачеване - то е техника на зачеване, но самата бременност си е нормална бременност и не е необходимо секцио.
4. Близнаци - секцио е нужно само, ако първият близнак е седалищно разположен.
5. Увита пъпна връв около врата - секцио е нужно, само ако се установят ниски сърдечни тонове. Половината от бебетата се раждат с увита пъпна връв.

За тези се сещам в момента. Видеото е интересно и който има време може да го гледа.
Виж целия пост
# 119
А как ще коментирате избор секцио поради инфекция на шийката и пик.мехур която не се излекува цяла бременност?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия