Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Секцио или нормално..?

  • 9 528
  • 133
# 30
Първото го родих нормално без упойка за два часа и половина.Влязох в родилното ухилена до ушите, мислех само за срещата със сина си и нямах търпение да съм отново небременна.  Нямах шевове и нищо не ме болеше. Пръщях от енергия. Най-хубавото беше облекчението, което почувствах след като бебето излезе. Незабравимо! Нямах никакъв дискомфорт или каквото и да е неприятно усещане след раждането. Сега ми предстои второ раждане и се замислям за епидорална, но по-скоро ще се пробвам без. За нищо на света не бих си причинила секцио без да е наистина наложително.
Виж целия пост
# 31
За мен, секцио трябва да се прави само при медицински показания за такова. Бях чела статия по въпроса на лекарката, при която родих, и тя подробно беше описала за предпоставките да се роди секцио, които се делят на абсолютни и относителни. Няма нужда да обяснявам, че една част от лекарите си доукрасяват малко и предлагат секцио без реално да има нужда от такова. Затова аз бях избрала лекар, който е "за" нормалното раждане и бях сигурна, че ако препоръча секцио, наистина има нужда от такова.

Няма да лъжа авторката, нормалното раждане боли и то много, но започне ли родилния процес, няма време за страх, нито за кой знае колко мислене. Някак нещата си следват естествения ход. По време на бременността не ме беше страх от нормално раждане, а да не се наложи секцио. Просто ме е страх от операции, досега не съм била оперирана. Въпреки че раждането ми беше дълго и болезнено, се възстанових толкова бързо, че изобщо не можах да повярвам. Час след раждането бях на крака, настаниха ме в стаята и взех душ. Можех изцяло да се отдам на бебето си, защото почти нямах болки след раждането. Предпочитам да ме боли преди раждането, отколкото след. Разбира се, и при секциото някои се възстановяват бързо, други по-бавно, но съм говорила с няколко приятелки със секцио, които казват, че болките след операцията са били много силни.

Друго, за което е добре жените, бременни с първо дете, да помислят е това, че след секцио, се препоръчва следващото раждане пак да е секцио. Има и жени, родили нормално след секцио, но е по-трудно да намериш лекар, който да го подкрепи. Освен това, трябва да е минало повече време, за да е възстановено тялото след раждането. Някъде бях чела, че след секцио се препоръчва забременяване след минимум 2 години, а за нормално раждане след това - 5 години след първото раждане.

За ползите за бебето от нормалното раждане няма смисъл да се говори-ясно е, че това, което е създала природата е най-доброто.

Другото хубаво е, че съществува епидурална упойка, която изцяло притъпява болката и се усещат само контракциите. На мен ми сложиха такава последните 40 мин, хвана ме само от едната страна, но въпреки това толкова ме облекчи, че успях да си почина преди напъването.

Относно контрахирането на матката след раждане, това се случва без значение дали раждането е нормално или секцио. Всички казват, че след всяко следващо раждане, болките от контрахирането стават по-силни.
Виж целия пост
# 32
Да бе, то затова толкоз жени векове наред са умирали при раждане, че и барабар с детето, щото създаденото от природата е най-добро. Секциото е резултат от напредналата медицина, която спасява и майки и деца. Че се злоупотребява с операцията и се прави секцио за щяло и не щяло е съвсем друга тема.
Виж целия пост
# 33
Малко ми изкривяваш думите. Секциото е създадено от човека за да намали рискът за майката и/или бебето, когато наистина има такъв, но не е заместител на нормалното раждане . Мисля, че когато казах, че нормалното раждане е най-доброто за бебето, стана съвсем ясно, че говоря за случаите, когато секцио не е необходимо и няма медицински показания за такова. За съжаление, в България секциото се превръща в заместител на нормалното раждане и сме една от водещите страни в Европа по такъв вид раждане. Причината вероятно е, че лекарите не информират в достатъчна степен бременните по отношение на нормалното раждане, защото им е много по-лесно да планират секцио и да приключи за нула време, отколкото да водят нормално раждане, което може да се проточи с часове.

Както беше споменато по-горе, ползите за бебето са, че първо, се ражда, когато е готово за това(изключвам случаите на преждевременно раждане, когато някакви други фактори са довели до него). Второ, адаптацията на бебето е по-лесна, тъй като то постепенно се придвижва към родовия канал. Постепенно свиква към стайната температура, която за него е много ниска, тъй като температурата в утробата е 37 градуса. Трето, получава полезни бактерии, минавайки през родовия канал. Друг плюс за него е, че може веднага да бъде сложено на гърда. Колкото по-бързо се сложи да суче, толкова по-голям шанс има кърменето да бъде успешно. Веднага след раждането, сукателния рефлекс е най-силен и, ако, например се сложи чак на следващия ден на гърда, има опасност да не успее да засуче добре. Също така, коластрата, която се отделя в началото преди да слезе зрялото мляко, е мощен имуностимулант, който е добре да бъде даден на бебето. Предполагам, че при секцио, първия ден в реанимация, майката може да се изцежда и да се дава на бебето. Лошото е, че в болниците гледат на тях да им е удобно и слабо се вълнуват дали кърменето ще тръгне успешно или не.

Изводът е, че нормалното раждане дава добри предпоставки за здравословен старт на бебето и затова, ако няма предпоставки за секцио или стане усложнение по време на раждането и се наложи секцио, е добре раждането да бъде нормално. Ако има предпостаки за секцио, тогава най-доброто е да се направи секцио. Но ако жената може да роди нормално, за мен, страхът от болката не е достатъчен аргумент за да се направи секцио.
Виж целия пост
# 34
Аз лично се радвам, че живея във време, в което секциото дава алтернатива на страхливи жени или такива като мен, на който се е наложило по ред причини.  Дори и страхливите ги разбирам и никога не бих се месила в избора им. Само ще кажа, че най-близката ми приятелка роди нормално и кърми до над две години, а детето й се скъса да боледува, че и по болници лежаха. Аз минах секцио и после на АМ, а детето ми е доста по-здраво от повечето около мен, даже и жълтеницата не мина в болницата. Така че не виждам някакви липси от "предимствата" на естественото раждане, бактерии и други ала бала. Светът върви напред, това не можем да го спрем и ми се струва, че нещата все повече ще вървят към бързо и лесно раждане за сметка на многочасовото естествено. О, привърженици на традиционното ще има винаги, но лично моето мнение е, че на тях все повече ще се гледа като на отживелица. Хората станахме консуматори, станахме до голяма степен егоисти, интересуващи се твърде много от личното си удобство и това проличава в най-различни сфери. Също и тук, точно това, което правят докторите. Секциото им е бързо, лесно и удобно и нямат особени проблеми да убедят пациентките си, че и за тях ще е така. Е, в някаква част, не всичките. Вече мярках в някои теми момичета, които споделят, че им е трудно да намерят доктор, който е фен на нормалното. Има лекари, които директно си заявяват, че не поемат пациентки за нормално, а само за оперативно. Тази тенденция ще се засилва.
Виж целия пост
# 35
Happy mommy, а какво е мнението ти за преносването? Пак ли трябва да чакаме бебето да стане готово? Защото моя приятелка преноси 10 дни след термин и й предизвикаха раждане без никакви признаци, че ще се ражда. Ако бяха чакали още, ехееее...Така че природата далеч не е перфектна и има много примери за това. Най-малкото нямаше да има болници и лекари, ако природата беше така перфектна. Явно не си имала това предвид, но аргументът че природата е най- най- звучи точно така.

А пък това, че кърменето правело децата по-здрави според мен е мит.  Разбира се научни изследвания не съм правила, но ако съдя по примери около мен някои деца боледуват много дори и да са кърмени до 2 г. Не съм против кърменето, но дори и на някоя жена да не й се получи или пък да не желае, изобщо не е фатално. Аз никога не съм била кърмена например. Аз също като high speed се радвам, че живеем във време, когато имаме избор и различни възможности. Не всяка жена може чисто времево да си позволи да кърми, особено ако например има и друго малко дете, за което да се грижи.

Сега се обръщам към авторката: всеки един от двата начина за раждане си има предимства и недостатъци. Колкото и разкази да чуеш, никога няма да знаеш как точно ще протече при теб и как ти би го възприела. Личен избор е дали нормално раждане или секцио. И при двата типа раждане има жени, които са доволни, както и такива които са разочаровани, уплашени и т.н. Аз лично избрах секциото и не съжалявам. Бях със спинална упойка, дъщеря ми се роди за 20-30 минути. Болката беше след това, но най-вече при ставане и първите 2-3 дни. Беше съвсем поносимо макар, че разбира се не си във форма. Ходех прегърбена първите дни, защото ми опъваше операцията. На изписването (четвърти ден) ходех изправена и имаше съвсем лека болка, ходех малко по-бавно от обикновено. Селд седмица вече нямах никакви оплаквания. А контракции след операцията не съм усетила. Нямах и по време на бременността, така че въобще незнам какво е контракция. В момента препоръчват минимален период между две секцио година и половина, което изобщо не е много. Имам приятелка с две деца родени секцио с година разлика. И така, ти си прецени какво да избереш - възможно е да имаш и леко естествено раждане, което пък е по-добре от секцио. Това е до късмет обаче. Избери това, което те кара да си по-спокойна.
Виж целия пост
# 36
Това е вечният въпрос и е нормално. Все повече млади майки се страхуват да родят естествено. Аз също съм бременна и засега категорично съм решила, че искам естествено да родя. Разбира се притеснявам се, но това е нормално- страхувам се от контракциите от това, че трябва да се напъва и въобще не мога да си представя, че от мен трябва да излезе човек. Но природата го е измислила. Наскоро една позната ми казва, че трябвало жената да се радва като имала котракции и разкритие и, че това е най-болезнената част при раждането. Иначе самите напъни не са чак толкова страшни, благодарение на тях бебето излиза. Като за първо раждане е нормално да се притесняваме, ще ти пратя на лични да прочетеш една статия. Simple Smile
Виж целия пост
# 37
Да бе, то затова толкоз жени векове наред са умирали при раждане, че и барабар с детето, щото създаденото от природата е най-добро. Секциото е резултат от напредналата медицина, която спасява и майки и деца. Че се злоупотребява с операцията и се прави секцио за щяло и не щяло е съвсем друга тема.
В ерата на напредналата медицина обаче, жените се връщат към нормално раждане, даже към раждане в къщи.
Виж целия пост
# 38
Тия дето раждат вкъщи са абсолютно малцинство, даже май нещо ми се мержелее, че законът не го позволява (не съм на 100% сигурна, просто смътен спомен). Не мога да кажа какъв е делът на нормалните раждания спрямо този на оперативните, защото никак не ме вълнува. Както споменах, аз избор нямах. Написах просто накъде вървят нещата, то и за слепия е ясно.
Виж целия пост
# 39
Аз се радвам, че имам възможност да избегна моя личен страх и стрес наречен нормално раждане.
Бактерии и пр. аргументи не намирам за особено сериозни, за да ми променят решенията.
Всеки да ражда както иска, стига да е законно.
Виж целия пост
# 40
Процентът на оперативните раждания в БГ е много висок, по спомен около 40%. Но, тук ще започне да се води политика за ограничаване на това явление. Дали чрез поскъпване на секциото или чрез затягане на контрола, няма значение. Секциото е 10 пъти по-рисковано за майката и детето от нормалното раждане, ако няма истински предпоставки за него. Освен, че детето се стресира повече, това си е коремна операция, от която вероятността да последват усложнения е много по-висока. Сраствания, тромби, увреда на органи, рискове има за големи кръвозагуби, загуба на матката, усложнения при анестезия и т.н
Виж целия пост
# 41
Янна, права си за възможните рискове, но нека все пак сме честни и признаем, че това са редки случаи. Срастванията -да, често срещано явление са, но всичко останало са много малък процент. Естественото раждане също носи рискове. Не казвам, че секциото трябва са се предпочита, просто смятам че лошата му слава е силно преувеличена. В днешно време си е доста сигурен начин на раждане при условие, че е изпълнено от добър професионалист. Стана ми обаче интересно за усложненията от анестезия. Нали нямаш предвид анестезия приложена от некадърник? Защото ако е така, това няма нищо общо с рисковете при секцио. Мои познати в България искаха да си подстрижат котката при “ветеринар”. Онзи упоил котката и тя повече не се събудила.Това не означава, че подстригването на котка крие рискове. Освен това анестезия се ползва доста често и при “естественото” раждане.
Виж целия пост
# 42
Истината е,че и двата начина(нормално и секцио)имат плюсове и минуси.Бъдещата майка трябва да "претегли" и двете и така да реши.Все повече майки,родили секцио,казват колко бързо са се възстановили,как на следващия ден са ходели почти свободно,което на мен,честно да си кажа не ми се вярва.
Виж целия пост
# 43
Точно в това е проблемът, че майките започват да избират между нормално раждане и секцио. Съзнанието на обществото е достигнало дотам, че се смята че секциото е заместител на нормалното раждане, а от медицинска гледна точка то е създадено за случаите, когато естественото раждане крие рискове за майката и/или бебето. Така че спорът е безсмислен при положение, че ако няма предпоставки за секцио, всеки лекар би ви казал, че нормалното раждане е по-добрия вариант. Има и достатъчно информация по въпроса. Никой няма нищо против родилите секцио, но това че някой го е предпочел без медицински показания, не означава, че това е по-добрият вариант за раждане. А на тези, на които им се е наложило-разбира се, че в тези случаи са избегнати евентуални усложнения и е бил правилният избор.

Авторката, доколкото стана ясно, няма показания за секцио и се интересува от по-добрия вариант за нея. Затова няма как да не се споменат ползите от нормалното раждане, които е добре да вземе предвид при решението си. А дали на някой му се струват глупави и безсмислени, няма да промени фактът, че има такива.

Доколкото знам, в България няма секцио по желание, така че ако реши да ражда секцио, лекарят ще трябва да й измисли причина за такова.

Виж целия пост
# 44
О, причини, да де индикации за секцио лесно измислят - за тях е по-лесно (бързо е, спазват си някакъв график, по-скъпо е).

Аз още преди да родя бях чела, че секциото е с по-малък риск за бебето, естественото раждане е с по-малък риск за майката. Разбира се ако говорим за нормална бременност и раждане без усложнения.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия