Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Секцио или нормално..?

  • 10 028
  • 133
# 45
Абе ние в БГ,все знаем повече!Знам за Австралия и Испания,че лекарите предпочитат естественото раждане.Естествено че правят и секцио,но само по причини.Винаги настояват жените да раждат нормално,като правят опити това да стане до последно.След раждане бебето веднага се слага на гърда,кърменето е предпочитаният начин на хранене.В болницата имат консултанти на щат.В последствие от болницата организират курс по масажи на бебето,водени от акушерки.Майката през цялото време има връзка с консултант по кърмене,даже акушерките в консултациите всеки месец са такива консултанти.Но не!Ние в БГ все много знаем
Виж целия пост
# 46
Напротив, има секцио по желание. Доста разпространено е. Просто се изфабрикуват едни причини и готово.

А това, че ВСЕКИ лекар би казал, че нормалното е по-добрият вариант, е пълен смях. Лекарите го опровергават непрекъснато. И броят секциота, които се правят напоследък, го потвърждава. Всички те ли имат медицински причини? Не. Всички те ли са невежи и неинформирани? Пак не. Просто така са избрали, по ред причини. И го правят, подкрепени точно от същите лекари.

Оф, айде стига сме се сравнявали с другите. Като стигнем стандарта на Испания и Австралия, тогава може да сравняваме и това с тях. Ама засега само прахта им дишаме. И кърменето също се надценява прекалено. Единственото предимство на кърменето, което виждам аз, е спестяването на значителен разход за храна във вид на посуда и пари, за сметка на това е разхищение на време и повод на разни супер разкрепостени да веят голи цици навсякъде. Науката е достатъчно напреднала и АМ е чудесно за тези, които не могат или не искат да кърмят. Няма да умре бебето от него или от липсата на коластра.

Нещата вървят напред, колкото и на някои да не им се ще. Сурогатно майчинство, изкуствена утроба и т.н. Логично е и раждането да не остане в каменния век, а да претърпи промяна. Дали за хубаво или за лошо, всеки сам си преценява.

Е, сега чакам да се надигне вой до небесата.
Виж целия пост
# 47
Вой до небесата!
Тая природа за нищо я нямате...
Виж целия пост
# 48
Нещо,което не се ползва,закърнява!След време жените няма да имат гърди,защото нали технологиите се развиват и са измислени такива хубави АМ-та!Да не говорим,че и матки сигурно няма да имат бъдещите жени.Всеки да прави каквото знае,имате си глава на раменете.Аз от мъжа ми който е лекар знам едно:На здрава глава,аспирин не и трябва!Секциото,колкото и да го хвалите си е коремна операция.И всичко може да се обърка,така както при починалата родилка в Плевен!
Виж целия пост
# 49
Според статистика някаква (четох едно интервю с акушер гинеколог, ако трябва ще го търся) секциото е 10 пъти по-рисковано начин за раждане. Т.е ако една майка няма предпоставка за операция, но сама си избере така се излага на доста по-голяма опасност, вече изброихме някои от нещата, които могат да се случат. Ок. Нека има избор, но нека се знае. Секциото не е еволюиралият начин на раждане, това е начинът, за онези, които няма да могат да родят нормално все пак да не загинат. Например жени с тесен таз. Жени с високо кръвно. И т.н. И да... всеки нормален и добър лекар ще каже, че ако няма реални предпоставки за секцио, нормалното раждане по-добро. И кърменето, когато е възможно е по-добро. Да се твърди обратното е доста смешно. Има тонове изписано, практики, изследвания и пр., които го твърдят, излишно е някои да се напъват да твърдят обратното, за да си докарат комфорт в избора, който са направили. Simple Smile
Виж целия пост
# 50
Като гледам вие се напъвате повече Simple Smile
Виж целия пост
# 51
Изобщо не се напъвам да докарам комфорт за каквото и да е. По въпроса за кърменето изрично съм написала "единственото предимство, което виждам АЗ", т.е.написаното е лично мнение и никой не е длъжен да се съобрази с него.

По отношение на лекарите дебатът е дълъг, "нормален и добър лекар" напоследък е рядко срещано явление в България. От двайсетина години работя с бъдещи и настоящи лекари, няма да се опитам даже да опиша какво съм видяла и чула. Единици са читавите в гилдията.

По отношение на циците нека бъда адвокат на дявола - и какво като закърнеят? Има козметична хирургия, чудесен заместител 😁 То и сега има куп силиконови красавици ама не виждам някой да плюе по тях с мотото "естественото е за предпочитане, природата знае най-добре, така че си стойте без цици или с увиснали цици, но се чувствайте светици щото сте кърмили и си е заслужавало". Независимо, че не малка част жени отказват да кърмят за да не си развалят бюста или пък не искат да си рискуват силикона.
Виж целия пост
# 52
Гърдите претърпяват най-големите промени през бременността и се уголемяват, което може да доведе до разтягане на кожата и разваляне на предишния им вид. Тоест, с или без кърмене, има много голяма опасност това да се случи.

Темата така или иначе, не е за това.

Иначе, съм напълно съгласно с казаното от ЯННА, че без медицински показания, секциото е в пъти по-рисковано от нормалното раждане. Открих една статия от моята лекарка, за която споменах по-горе, във файловете ми, и там подробно са описани ползите и рисковете от двата вида раждане. Не знам дали мога да я кача, защото е под формата на презентация. Най-общо казано, когато няма медицински показания за секцио, ползите са свързани само с избягване на болката от нормална родова дейност, бързото приключване на раждането и гарантираното безпроблемно раждане на бебето(тук е важно да се отбележи, че се касае само за самото раждане/изваждане на бебето, а не за някои усложнения, които могат да възникнат вследствие на раждането, като затруднено дишане, хипотермия и др.) За разлика от ползите, рисковете са много повече и са свързани, както с усложнения след операцията, така и с усложнения при следваща бременност. Да, факт е, че в днешната напреднала медицина се използват възможно най-щадящи техники при секцио, но рисковете си остават и дори и най-перфектно изпълнената операция, не може да елиминира всички рискове. Затова, когато се говори по темата, е добре да се говори с факти и да се дава проверена информация, а не да се говори наизуст. Всеки има право на лично убеждение по темата, но фактите са си факти и не можем да ги отричаме.

Лично аз, преди да забременея смятах, че секциото е абсолютно безопасна операция и, че е безсмислено да се ражда нормално, щом има възможност за секцио. Започнах постепенно да се информирам и представата ми се преобърна на 100%. Така че бременните, на които им предстои първо раждане, е добре да се информират достатъчно, а не веднага да последват първосигналния си  инстинкт за страх от болка. Когато преценят, че са наясно с рисковете от секцио и могат да ги поемат, тогава ще са направили информиран избор.
Виж целия пост
# 53
С този пост съм абсолютно съгласна. Всяка трябва да се информира и да си носи последствията от избора, ако има такъв. Информация поне има много.

Мен лично ме дразни начукването на канчета на абсолютно всяка, споделила, че ИСКА секцио или на тези, които не искат да кърмят. Куцо и сакато се изрежда да им чете лекция как били страхливи, малодушни, едва ли не престъпници, че гледали себе си и кажи речи ще си уморят децата при операцията или те ще растат кекави, недохранени и злояди, ако пази боже не са кърмени. Затова лично аз се опитвам да дам и другата гледна точка, от моето секцио и моето дете, изцяло хранено на АМ.
Виж целия пост
# 54
Този въпрос определено възбужда голяма полемика. И при двата вида раждане си има риск, имат си и предимства, и недостатъци, но въпреки всичко за мен естественото раждане е нормалният начин да се случат нещата, особено когато няма предпоставка за секцио. Било то като спешна, извънредна мярка или да е констатирано по време на бременността, че се  налага такова. Според мен в основата на проблемът стои страхът. Вижте нещо интересно:
https://svejo.net/stories/2445014-d-r-boyko-dimitrov-vse-po-goly … huvat-ot-razhdane
Виж целия пост
# 55
Отговорът на въпроса е много, много относителен.
И в крайна сметка важното е резултатът от какъвто и да е вид раждане да е живо и здраво бебенце и бързото възстановяване на жената.
Има толкова изписана информация всяка една жена и майка сама за себе си ще прецени как би желала да роди.. Simple Smile) Успех на всички! Simple Smile
Виж целия пост
# 56
Разбирам, но защо ако няма медицински причини за секцио, да се ражда така? Защото сме станали глезли- да не ни боли, да не разкъсаме, да не се разпънем. Всяка така си го мисли  и винаги изхожда от някакви митове, че жената като роди естествено и едва ли не ще си прецака секса с половинката.
Виж целия пост
# 57
И какво пречи да сме глезли?
Виж целия пост
# 58
Да, не исках да се разкъсам. Не исках да раждам с часове.
Дали е глезотия не знам, но си спестих това, което исках.
Виж целия пост
# 59
В крайна сметка решението как да се роди си остава изцяло на жената. Лекарите просто са длъжни да се съгласят с искането на родилката. Със секциото става доста по-бързо, но и се изискват повечко грижи и за родилката след това.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия