Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Признават ли се български дипломи в чужбина ?

  • 1 522
  • 7
Здравейте, в момента съм приет педагогическа специалност, но след първата година мисля да се преместя в специалността "Русистика" във ВТУ. Там освен руски език, ще трябва да избера и втори език и мисля това да бъде или испански, или полски. Въпросът ми е, като завърша образованието си в България ще мога ли да работя в чужбина по специалността си ? Знам че дипломата трябва да е преведена и легализирана. Мисля да пробвам да живея в една от двете държави - Испания или Полша.
Виж целия пост
# 1
Дали дипломите се признават би трябвало да Ви вълнува на един по-късен етап, когато се ориентирате в:
1. Коя от двете държави ще изберете?
2. Какво точно смятате да работите в която и да е от посочените държави?
3. Какви предимства имате пред местните, които също владеят езика, но имат и специалност?
4. Имате ли други умения и таланти? и т.н.
Виж целия пост
# 2
Зависи за коя чужбина става въпрос. Педагогическите специалности не се признават изцяло, трябва да положиш допълнителни изпити, да направиш практика 1-2 години. Моите познати педагози си избраха други професионални пътища.
Виж целия пост
# 3
Дипломите се признават във всяка държава от ЕС. Но дали там нямат някакви допълнителни изисквания за упражняване на педагогическа специалност, за стаж, за педагогическа правоспособност не мога да кажа. Даже на някои места не е нужно да се превежда и легализира дипломата, ако имаш така нареченото европейско дипломно приложение, което при заявка ще ти издадат от университета тук.
Виж целия пост
# 4
Благодаря на всички за информацията.
Виж целия пост
# 5
трябва да се информирате според конкретната държава. Като цяло се признават дипломите, но има специалности, които в чужбина полагат допълнителни изпити, за да упражняват професията си, а има  и такива,  които могат да работят даже  и без диплома, стига да имат уменията. Трябва да направите запитвания в Министерството на образованието на съответната страна, ще разберете какъв е реда за съответната професия. 
Не ми стана много ясно, но ще завършите Русистика или Педагогика?  За педагогика - трудно ще станете педагог, като не говорите местния език. Ако мислите педагог по руски език, може и да намерите такава работа, но в тези страни руският се учи като втори език евентуално, и дали ще има желаещи, пък и както ви писаха по-горе, ще сте по-малко предпочитан от поляк/испанец с руски език.  А само с руски език трудно ще си намерите работа, или трябват още световни езици, или още някаква специалност друга, а езикът като бонус.
Виж целия пост
# 6
С гола русистика и без никакви допълнителни умения едва ли ще смаете някой в Испания или Полша, дори и да се признава дипломата. Ако трябва да се избира някой, говорещ руски или преподавател, винаги ще предпочетат носител на езика.
Ако съм в подобна ситуация, обмисляща да живея в чужда държава, бих избрала специалност и професия с по-голямо търсене.
Виж целия пост
# 7
Във ВТУ съм и специалността е най- "замряла" в целия факултет. Прием не е имало от повече от две години, за втория чужд - има ограничени варианти и може да не стане нито с двата езика, които си избрал.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия