Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Висше? Помощ!

  • 2 621
  • 6
Здравейте. Вече започнах да се насочвам към определени специалности в България и университетите тук. Ако някой има опит, мнение или съвет, може да го остави тук и ще ми е от огромна полза.
Насочила съм се главно към София (от малка ми е мечта да живея там..колко наивно, нали. Хората искат свят да видят, а аз-София Sweat Smile ), но ако има мнения и за други места, не бих ги отказала. Четох много коментари за специалностите Журналистика и Пиар. В общи линии "загуба на 4 години"..поне от форумите до този извод стигнах. Никъде не можах да намеря мнение за Комуникационен мениджмънт и изобщо малко повече инфо какво точно представлява това, защото аз не мога да си обясня какво аджеба мога да правя като го завърша. Филологиите също-българска и английска. Английската ми се струва тъпа идея. Уча в езикова гимназия с профил английски и немски, и да уча 10 години английски...ами сякаш може по-смислено да си инвестирам времето.
А, и не на последно място. Мечта ми е да работя в списание или медиа, но не знам какво точно трябва да завърша за бъдеще в подобна професия.
Съжалявам, ако прозвуча тъпо с някое изказване, но все пак няма как да знам всичко и затова пиша тук.
Моля Ви, споделете ми мнение и опит по тези въпроси:relaxed:
Виж целия пост
# 1
В списание или медиа можеш да работиш с всяка от изброените специалности.
Аз исках филология, учих филология, смятам, че беше най-голямата ми грешка. И не защото не ми харесва филологията, напротив, все още ми е изключително интересен езикът на научно ниво. Не ми харесваше отношението на преподавателите във ФКНФ. Мислех, че е само при нас (френска филология), но подобни отзиви имам и от английска. Надявам се, че за 10 години от както аз съм завършила, нещата са се променили, но изпитвам съмнения.Simple Smile Иначе филологията е много, много по-различно нещо от гимназията Grinning На съвсем друго ниво се учи езикът. Т.е. колкото и да мислиш, че го знаеш, можеш да научиш още много нови неща.
Иначе имам колежка, която пишеше в списание, докато бяхме студентки Simple Smile , така че става явно.
Виж целия пост
# 2
Комуникационен мениджмънт е нова специалност от тази година  и затова никъде няма информация за нея.
Виж целия пост
# 3
Откажи се от ПиАр-а. Журналистиката и тя не е много по-напред от него, но поне филолог винаги може да стане журналист, докато журналист филолог - не. ПиАр-а е реално най-безработната диплома. Даже не знам как все още я има тази специалност. Комуникационен мениджмънт не ми звучи никак .... добре. Настина.
Българска филология масово стават редактори и журналисти. Аз уча Лингвистика с източен език и при нас източния ни спасява, защото е рядък. Английска филология стават преводачи и копирайтъри. Работа си има, но ако си намериш и имаш желание.  Насочи се към някоя чужда филология - в СУ имат много.
Виж целия пост
# 4
Работа в списание е много общо понятие. Изясни си какво искаш да правиш там? Фотограф, автор на текстове, оформление и дизайн, маркетинг отдела?
Според мен трябва да запишеш нещо, което има различни реализации - с филологията например можеш да преподаваш, да превеждаш(ако е различна от българската), да работиш в издателство като редактор.
Особено ако обичаш да четеш според мен е идеалната специалност.
И ако ще учиш това няма по-добро място от СУ.
Каква матура и държала/ще държиш? С какви оценки се очаква да завършиш?
Виж целия пост
# 5
Филологията не е само четене, а много писане, което не е на интересни теми, а много блудкави. Поне според мен някаква филология да избере. Няма какво друго, ако реално иска да работи като копирайтър за списание или сайт.
Виж целия пост
# 6
Определено бих препоръчал Масови комуникации в НБУ. Докато учех там имах общи проекти с колежки от тази специалност и те бяха доста доволни от нея. В последствие се изпорелаизираха също, коя в телевизията - коя по списания.. Най-ярък пример ми е една колежка , която изкара и еразъм в ЮКей и после си остана там, в момента е мениджър по комуникациите за една фирма, която пише апликации за иОС и е много доволна. Който иска - може.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия