Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Практически ползи от брака

  • 23 333
  • 610
Провокиран от поредната статистика за увеличаващия се % двойки, съжителстващи без брак, ми хрумна да обсъдим един аспект от тая тема. А именно, практическите ползи от това да си/съответно да НЕ си в брак.

Нека в тази тема си поговорим за това какви са практическите ползи/вреди от брака и какви са практическите ползи/вреди от съжителството. Логично минусите на брака са плюсове на съжителството, а плюсовете на брака са минуси на съжителството.

Като практически плюс на брака, аз се сещам за наследяването на половинката (съжителстващите не наследяват половинката освен по завещание), получаването на застрахователно обезщетение при злополука (съжителстващата с Иван Иванка няма да получи и лев, ако той загине при паднае от петия етаж на сградата, в която работи като елтехник или го блъсне кола на зебрата пред Лидл), възможността за получаване на медицинска информация и свиждане (ако Иван оцелее след падането от петия етаж, но изпадне в кома, няма да пуснат Иванка в стаята му в Пирогов, щото не е роднина, а Иван няма как да обясни на лекарите, че всъщност много я обича и няма нищо против).

Ползите за децата идват отделно, макар че те сякаш са до голяма степен бяха минимизирани от новия Семеен кодекс, където децата в брак и извън брак са де юре изравнени в правата си.

Като практически минус, се сещам за един единствен основен. Ако реша да си ходя, трябва да се занимавам с адвокати и съд (дори и да е по взаимно съгласие) и трябва да плащам (дори и при взаимно съгласие), а не мога просто да си събера багажа и да отпътувам безгрижно.

Вие сте Simple Smile

Виж целия пост
# 1
Аз в момента виждам точно минуси на брака......уреждане на развода, споразумения, адвокати, дела и т.н.
Освен, че си събрах багажа и си тръгнах.....
Виж целия пост
# 2
Като не са в брак, няма да я пуснат на свиждане и в ... затвора?!  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 3
Като не са в брак, няма да я пуснат на свиждане и в ... затвора?!  Rolling Eyes
За затвора не знам как стоят нещата. Ако има запознати, да кажат. Напълно възможно е кръгът лица, допустими за свиждане със затворник да е роднини + адвокат. Така съжителстващата отпада от групичката. Но някой, който знае, да го потвърди. Аз не съм 100% сигурен.
Виж целия пост
# 4
Ползи от брака: в някои държави, данъчни облекчения.

Негативи: В други държави пък, голяма данъчна резачка в брак и по-изгодно облагане при съжителство.

Ползи: обществено приемане

Негативи: боли ме фара за обществото.

Ползи при наследяване: застраховки, пенсии, имоти.

Негативи в моя случай: искаме да избегнем някои потенциални схеми на наследяване, защото биха създали проблем за децата и разделяне на имоти на смешни дялове.

Иначе се съмнявам в БГ да не ме пуснат в болница или затвор. Пред затвора гледам един контингент, за който хич не съм сигурна, че имат официален брак. В болницата като отидох да раждам, поискаха телефон на майка ми. Обаче никой не е спирал на вратата таткото, въпреки че по документи в деня на раждането се падаше точно никой на бебето, не го беше припознал, нямаме брак.
Виж целия пост
# 5
Аз и повечето жени, които познавам са твърдо за това да има брак, но за съжаление мъжете не мислят точно така и не знам каква е причината. Авторът на темата може би ще ни каже като представител на силния пол - защо не предлагате брак, след като живеете с жената и доказано я обичате.


Минус за повечето хора според мен би било не само ходенето по адвокати при евентуален развод, а и претенциите на другия към имоти, коли и т.н. придобити по време на брака. Вече всеки пази своето. Познавам младо семейство, в което още преди да подпишат мъжът купи апартамент, който записа на името на майка си. Обясних му, че те още не са подписали и няма нужда да го записва на друго име, защото законът дава право на дял само е придобито след подписа, но мъжът каза - "абе, за всеки случай, да не стане нещо и да има права".... останах без думи и съжалих момичето, негова годеница към тогавашния момент, като видях колко е чиста любовта му към нея Grinning
Виж целия пост
# 6
Да, примерът със свижданията конкретно за България не е приложим. Тук правилата съществуват само на хартия. И все пак си мисля, че в някои по-модерни болници биха отказали свиждане с пациент в кома на НЕроднини.
Виж целия пост
# 7
За мен лично данъчните облекчения,общо име с евентуални деца,застраховка,пенсия и възможност за общо теглене на кредит.
Виж целия пост
# 8
Grinning Алабаланици общо взето.
Авторе, представи си, че ти висят най-големите рога на главата, тежат, глава не можеш вдигна и си представи плащане на ипотечен кредит за следващите двайсет години за общото ви, семейно жилище, плюс едно, двенки, бързо растящи диваненца,твои, лични и любими... Сещаш ли как ти олеква на главицата? Grinning
Усмихнат  ден на сите ви!
Виж целия пост
# 9
Да, вдовишката (вдовската) пенсия макар и в българската реалност, да е смешна сума, принципно си спада към плюсовете.
Виж целия пост
# 10
Пропуснах нещо - наследство.Поне в моята чужбина те одира жив държавата,ако са ти завещали нещо и нямате роднинска връзка или брак.
Виж целия пост
# 11
При наличие на необслужван кредит на единия, може би търсят и съпруга, а гаджето не? Не съм запозната с брака лично, но имам някакво усещане за недоверие към тази институция принципно, нищо, че от време на време ми се приисква булчинска рокля /която е първият плюс, за който се сещам - и хубавата церемония - и дотам/. Rolling Eyes
Виж целия пост
# 12
Авторе, представи си, че ти висят най-големите рога на главата, тежат, глава не можеш вдигна и си представи плащане на ипотечен кредит за следващите двайсет години за общото ви, семейно жилище, плюс едно, двенки, бързо растящи диваненца,твои, лични и любими... Сещаш ли как ти олеква на главицата?
Не те разбирам. В изложението ти има три факта:
1. жена изневерява на мъж
2. двамата имат общ ипотечен кредит
3. двамата имат едно, двенки общи деца

Къде е тук бракът/съжителството и каква е връзката с темата. И точка 1. и точка 2. и точка 3 са напълно възможни и СЪС и БЕЗ брак.
Виж целия пост
# 13
Добре ме разбра. Grinning
Можеш да продължиш с търсенето на още ползи.
Виж целия пост
# 14
При наличие на необслужван кредит на единия, може би търсят и съпруга, а гаджето не?
За всеки кредит важат условията по договора за кредита, подписан между кредитора и дрлъжника. Има кредити, по които съпругът е изрично съдлъжник, има такива, по които не е.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия