Шеф, мултиварка или както ние го наричаме КУКЪР - Тема 5

  • 55 355
  • 748
# 405
Какви купи ползвате? Тези керамичните за сервиране стават ли?
Виж целия пост
# 406
Карамелът го правя на газов котлон и го разливане в купичките. Изливам крема, затварям купичката със силиконов, плътно прилепващ капак, слагам 200мл вода в купата на кукъра и поставката и избирам програма "готвене на пара", налягане 3, 5 минути. Чакам 5-6 минути да заври водата в кукъра. Ако пусна програмата докато бия яйцата и крема тя е готова веднага след като налеят в купичките. Слагам купичките и хлопвам и заключвам капака. След 7 минути са готови и без шупли. С максимално налягане стават на шупли. Отварям, вадя, махам капаците и след половин час слагам в хладилника. Ако искате коричка може да ги запечете под грил. По същия начин правя пана кота с белтъци.

За тези, които имате микровълнова фурна - в нея става много по-бързо и лесно, буквално за секунди. Слагат се за 5-10 сек в зависимост от мощността, чака се няколко секунди, още 5-10 сек и са готови. Преди десетилетия така ги правех, но отдавна нямам микровълнова и място за такава. Даже и карамелът на дъното може да се направи направо в купичките в микровълновата.
Виж целия пост
# 407
Здравейте!
Обмислям покупка на мултикукър и от прочетеното в темата разбрах,  че препоръчате Инстант пот.
Този предполагам - https://www.amazon.co.uk/Instant-Pot-Electric-Pressure-Stainless/dp/B00OP26T4K
 Цената му в момента също ми се струва добра, освен ако първоначалната не е завишена.
Чудя се да го поръчам ли или да чакам по-голямо намаление.
Виж целия пост
# 408
Bianca, керамично е покритието, не купата. Иди в някой магазин и разгледай купата на Tefal Cook4me или Moulinex Cookeo! Такава е и моята, макар с по-малки дръжки и леко по-ниска. Не става за сервиране, но и не бих вадила и мъкнала пълна купа до масата. От плота, на който седи нашият кукър до масата има 10-15 метра. По лесно е да занеса целия кукър, че моя има и дръжка. Така и правя, но само ако имаме гости. На помощна количка или маса поставям кукъра, оризоварката и ги включвам в контакта. Оризоварката я оставям на дръж топло, но това, което готвя в нея не го готвя извън кухнята, защото от нея излиза много пара. Сервирам на място. Само защо нямам място за два кукъра?

Мария, добра ми се вижда цената, но нека хора, които я следят да се изкажат! Имай предвид, че Instant pot е с изключително качествена изработка и материали и ще ти служи дълго. Моят, който е със същите платки като електроника (мерси, мими, че ме светна за изключването на Дръж топло. Ще съм ти благодарна до живот ), го ползувам вече 8ма година и не е мръднал, а тенджерата под налягане на майка ми отдавна се развали и не става за нищо. Не мисля, че цената ще падне кой знае колко.

Можеш да изчакаш но!!!!!!! уредът е изключително икономичен и ако готвиш всеки ден в него, вместо на индукционен котлон, примерно, ще спестиш от електричество. Готвя на газ. Тук газта е евтина. Като ги няма децата и готвя малко за мъжа ми и за себе си и основно в кукъра сметката за газ пада драстично. Топлата вода и парното са ни централни. Понеже е изолиран добре мога да го изключа на някоя минута и яденето да се досготви докато пада налягането. Боб слагам, чакам 15 мин да се вдигне налягането и още 15 и изключвам, даже от контакта. Отиваме да тичаме в парка и като се върнем след 45-60мин ни чака врял, сготвен боб. Замисли се и за удобствата. Ако имаш миялна не пипваш тенджерата.
Виж целия пост
# 409
Какви купи ползвате? Тези керамичните за сервиране стават ли?
Аз ползвам купички за крем карамел на решетката на пота ги слагам и вадя с нея после. Голямата  купа е от йенско стъкло, пекла съм с нея във фурната  и смело я сложих в пота. Много трудно я извадих, няма място за дръжката на решетката отстрани да хвана и извадя. Търся  си друга купа , но не съм измерила колко е подходящия диаметър .
Виж целия пост
# 410
Невена, благодаря ти за изчерпателния отговор!  Едва ме нави! Grinning
Сега остава да убедя и мъжа ми, че ни е нужен ИП след двата Крок пота. 😁
Не знам къде ще ги прибирам вече.
Виж целия пост
# 411
Цената на Инстант пота си е такава, и аз го мисля от известно време, на първоначалната не съм го виждала. Около черния петък само беше 80 п. Бих почакала и повече време, евентуално пак да падне цената, но ме притеснява брекзита - ще има ли мита и превозвачи от ЮК.

Имам няколко въпроса - какво повече може да се готви в един мулкикукър, в сравнение с обикновена тенджера под налягане? Аз имам хубава и удобна тенджера под налягане и горе-долу всичко, което пишете тук, го готвя в нея за същото време /като изключим печенето/. Бобът, например, ми отнема точно толкова време, колкото пише  Nevena Virolan - 15 мин. да вдигне налягянето, 15 да ври и ако не го отворя - после може и 2 часа да стои топъл. Ястията с месо стават и за по-кратко.

И още - кои от допълнителните джаджи за Инстант пота е добре да се купят? Например, има ли нужда от тефлоновата купа - примерно като се запържва нещо, не загаря ли на стоманената, или по-добре е втора стоманена да се вземе, за да се готви в нея, ако другата е заета с храна? Гледам и някаква кошница има, тя за пържене в маслена баня ли е и необходима ли е?

Виж целия пост
# 412
Здравейте!
Обмислям покупка на мултикукър и от прочетеното в темата разбрах,  че препоръчате Инстант пот.
Този предполагам - https://www.amazon.co.uk/Instant-Pot-Electric-Pressure-Stainless/dp/B00OP26T4K
 Цената му в момента също ми се струва добра, освен ако първоначалната не е завишена.
Чудя се да го поръчам ли или да чакам по-голямо намаление.

Цената е добра, даже и да падне рискуваш да свърши, по едно време бяха изчезнали за около година поради голямото търсене! Heart Eyes Уредът е хубав, вземи го няма да сгрешиш!
Невена, моля, и аз до живот ще съм благодарна на мацката от фейса дето ме светна! Но при по старите модели не ставаше, или при по новите беше.... newsm78 Мерси за крем карамела, аз не го ям и не го обичам, но вкъщи понякога искат!
Виж целия пост
# 413
Мария, прави са Мими и ДжиДжиБиДжи. След Брексит мито едва ли ще има, но може и да изчезне кукърът. И да изчезне от UK Amazon, във френския и немския го има.

Имала съм Крок пот и вече седи в мазето, защото килърът прави всичко, дето го прави Крок Пот, но запържването става вътре. Ако имаш от овалните Крок потове и готвиш големи парчета месо, като цяла плешка или бут, кукърът това не го може, защото не е овален. За всичко друго слагам на дръж топло. Мими даже ме светна как да махам автоматичната опция дръж топло. Тикваш всичко и го запържваме, изключваш програмата и натискаш дръж топло. Това е. Даже температурата е по-ниска от Крок пита, в който доста неща ми стават на каша за 12 часа.

Крок пот също имат кукър под налягане и е по евтин от Инстант, 79£ в момента, ама не знам дали купата е хубава.

Моят е с по-проста електроника и пак върши работа и прави абсолютно всички рецепти за Инстант, Cookeo, OllaGM Итн, без карамел и пуканки. Всъщност ми казаха как да увелича температурата, обаче не ми се занимава.

GGBG, много готин Ник. Имам експрес тенджера, но ми омръзна да я загарям, тежка е, изисква нагласяване на котлона, заема ми половината миялня да я мия, загарям отдолу и не държи яденето топло толкова време, колкото го държи кукърът. От нея излиза толкова пара, че като готвя става конденз на прозорците и трябва да отварям прозорец. Кукърът мога да го сложа в спалнята и никой няма да усети нито миризма, нито пара. Той е абсолютен херметик и като извади първоначално парата докато вдига налягане и се затвори клапата отгоре нищо не излиза.

Прави идеални фарфали, пенне и други макарони, като като се сварят вода на дъното няма, но са сварени. Омазвам с ръце в зехтин, наливам студена вода, сол, разбърквам и избирам 5мин налягане 2-3 на програма кафяв ориз. След 15 мин имам готови макарони без да изливам тонове вода в цедка. Направо сервирам и добавям сос.

В кукъра има вграден термостат и нищо не загарям. Всичко ми се получава идеално, а в тенджерата под налягане не е така. Ако в тенджера под налягане сложа запържени месо с много зеленчуци, но без да добавя вода понякога ми загарям. В култура е винаги идеално и даже остава сос.

Кукърът замени успешно тенджерата под налягане и ползуване му е в пъти по-удобно от нея и отдавна не я ползувам. Ако се развали кукърът ще купя нов с налягане, без да се замислям и без да чакам разпродажба.

Не можа да замести оризоварката с кошницата. Ориз с толкова много зеленчуци моят кукър не побира.

Пече и тортили, торти, фланове, кексове, Тутманик, което в горещините ми пести включване на фурна.

Едно и също количество боб в кукър се готвят с 4-5 пъти по-малко енергия отколкото в експрес тенджера на индукционен котлон.

Добра изолация и липса на пара и миризма, лекота на ползуване и икономичност, лесно миене, при моя отваряне с една ръка (не е при всички) са предимствата на кукър с налягане спрямо експрес тенджера.

Лукът без налягане ми е безсмислен.
Виж целия пост
# 414
Джиджи биджи допълнително съм взела керамична купа, силиконов капак и уплътнение! Керамичната купа ползвам на програма Соте, т.е. като пържа! Херметика на Крок пот е хубав, но купата не е стомана!
Невена от слоукукъра на Силвър крес от Лидъл съм по доволна от този на Крок пота! А какво джоланче става вътрее!
!
Виж целия пост
# 415
Благодаря за подробната информация, момичета!
Изведнъж много спешно ми дотрябва кукъра .... Laughing
Виж целия пост
# 416
И на мен. 😁
Поръчах го аз. А малкия Крок пот ще пратим на вилата.
После ще ви тормозя с въпроси за експлоатацията ми, но нека да дойде първо.
Мими, ще дадеш ли линк към керамичнита купа, която си взела?
Все още не знам дали ми трябва, но да я знам поне какво представлява.
Виж целия пост
# 417
Благодаря за подробната информация, момичета!
Изведнъж много спешно ми дотрябва кукъра .... Laughing
Joy Hug Joy Hug Joy Hug Joy
Мария ето купата, качествена е, три години я имам не е мръднала!
https://www.amazon.co.uk/Instant-Pot-Ceramic-Electric-Pressure/d … 8XRN4PV1QYSMH48D8
Виж целия пост
# 418
Благодаря!
Ама тя доставката колкото купата. Ще я следя как се движи.
Виж целия пост
# 419
Благодаря за подробната информация, момичета!
Изведнъж много спешно ми дотрябва кукъра .... Laughing

Само да добавя, че в Instant pot, Cookeo, Cook4me няма програма за печене и не може да се пекат кексове, хляб и меса и риби. В кукърите с програма печене рибите и месата не стават както във фурна. Има допълнителни капаци за печене, които зачервяват ястията отгоре като грил. Нямам такъв и не ми трябва. Гореизброените модели са по-скоро добри тенджери под налягане, не точно мултикукъри.

За повече от двама души не може да се сготви печено в кукър, дори и да има такава функция, защото мястото е малко. В моя 2 средни пържоли едвам се побират, а сме 4 души у дома.

Не стават всякакви кексове добре в кукър, нито хляб. Добре стават фланове, ръжен хляб, творожни печени, обикновен кекс, но горната кора не се изпича. Има кора, не е като в оризоварката, където отгоре има само шупли, но е бледа. Понякога допичам на грила в газовата фурна. Някои хора вадят и обръщат, но аз нямам нерви. В повечето случаи просто обръщам в чиния, така че долната, бледа кора да не си личи. Ей с такъв обиран овациите, само, че увеличавам с 25% продуктите, че купата ми е с голям диаметър:

https://www.edimdoma.ru/retsepty/66320-shokoladno-tvorozhnyy-pirog-v-multivarke

https://m.patee.ru/recipes/pies/view/?id=171581

Другият е пак с цедено прясно сирене и малини. Има и с ябълки. Супер стават в кукър, а във фурна все не ги докарвам.

За желаещите малки количества сирене или кисело мляко, този уред се справя идеално, само количествата са малки. Слага се да заври вода, изключва се уреда и бурканчетата се слагат на поставката, далеч от водата за 6 часа.

Хубав мармалад от кайсии с много малко захар правя. Хвърлям обезкостени кайсии, ръся със захар и 5-10ми на максимално налягане. Отварям и с ръчен блендер смилане всичко. Наливам в извадени буркани, запечатване и обръщам надолу с капаците и увиване във вълнени одеала. Рецептата е унгарска. Става и от малини, къпини и каквото се сетите.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия