Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Постоянно живеене във вила в село до София -за и против?

  • 5 409
  • 45
Извинявам се, със сигурност друг е пускал подобна тема, но много се двоумя и имам нужда от съдействие от "препатили"Simple Smile
Живеем в панелка в София, работя като фри лансър ,(нямам работно време и място, мъжа ми също). Отдава ни се възможност да закупим страхотна вила на 1 ч от софия, винаги сме си мечтали за зеленина, планини, дървета.
Но, можем или да живеем във вилата , или в панелката(тоест трябва да продадем панелката за да живеем във вилата).

Минуси:
-Вилата е незавършена, не е живяно в нея, на замазка е, с тръби в нея, с септична яма, има ток , но е прекъснат не се ползва, с калденец  , със сигурност има хиляди проблеми, с ямата, с водата....
-целият двор е обрасъл в храсти, трънки, сигурно е много скъпо да се почисти(1800кв.м е) без дизайн на градината,само да се почисти...
-трябва да се прави цялостен ремонт , освен по горе описаните, боядисване, външна облицовка
-достъпът е труден, до нея се стига трудно, има някакъв измислен чакълест път от около 700м, трябва да се оправи пътя , да се насипе, наоколо са само бедни селски  къщи, без коли,едва ли ще се включат
-сигурността е под въпрос, има сот, селото е тихо, няма цигани, кражби, но все пак не е софийски сот


Плюсове:
-чист въздух, градина, двор, спокойствие-мечтата ни, без бетонния ад
-великолепна гледка
-без шумни съседи, без трафик по цял ден
-работата ни позволява да работим отдалечено
-има интернет
-ако ремонтът е по-евтин може и да ни останат пари след продажбата и ремонта. проблемът е че нямам идея колко би струвало, не познавам строители, никога не съм правила ремонт освен освежителен
-много по- ниски разходи на месец

(нямаме деца)

Какво мислите ? Може ли да споделите мнение на "препатили"/ щастливи на село?BowtieВиж целия пост
# 1
Прочетох Simple Smile Без деца сте. А планирате ли такива?
Виж целия пост
# 2
Защо сте се спряли точно на тази вила?

Кое е селото?

Виж целия пост
# 3
Аз не бих препоръчала продажбата на панелката. Особено предвид незавършената къща, както и неяснотите за зимното пребиваване там. Как ли ще е пътя през зимата, как ще се отоплявате?
Има ли магазини в селото? Има ли транспорт ако колата спре.
В къща на село има доста неща, за които в апартамент не се замисляш.

Ние живеем във вила до София ( 35 мин) плътно през лятото, но често и през другите сезони за по седмица-две. Определено е несравнимо с апартамента и стига да можех бих прекарвала повече време.

Двора изобщо не го мисли, лека полека ще го оправите, всички сами се научават да се справят и с тревата и с храсти и дървета. Това е част от кефа, все пак Simple Smile
Виж целия пост
# 4
Аз също бих Ви посъветвала да не продавате апартамента си. (Ние имаме къща в софийско село на 15 минути от центъра на града, но като забременях, си купихме голям апартамент почти в центъра). По всяко време живота в къщата може да не ви хареса, хубаво е да имате адекватна алтернатива.
Къщата изисква и доста повече разходи - нов покрив, например; ще ви струва най-малко 15000 лв., ако къщата е около 60-70 квадрата; отделно септичната яма е свързана с разходи (трябва да имате сключен договор за поддръжка); качването на строителни материали също е скъпо и вероятно майстори и строители ще искат допълнителна надценка заради липсата на асфалтов път; отоплението през зимата също е въпрос, който трябва да помислите.. Отделно липсата на магазини и аптека е доста голямо неудобство.
Чакълестият път вероятно ще си остане така, ако сами не се заемете с него (още разходи).
А дворът ви е най-малкият проблем, - ако живеете там постоянно, все нещо ще пипнете докато пиете кафе, или си почивате,..., и малко по малко ще се облагороди.
Иначе поздравления за желанието за спокоен живот; къщата предлага невероятни плюсове, които в града няма как да бъдат постигнати.
Каквото и да решите, пожелавам Ви да сте здрави и да следвате мечтите си Simple Smile
Виж целия пост
# 5
На един час път от София, недостроена вила без канализация, почти километър на чакъл, обезлюдено село: не, категорично не бих живяла.
Първо, за да приведете имота в нормален вид, ще изсипете едно малко състояние. Второ, имот, стоял с години недовършен, Господ знае в какво състояние е. Трето, един час път е през лятото, зимата ще е повече. Ако се появи дете, ще станете заложници на неговите транспортни нужди. Доколкото разбирам, това не е село с удобства. Четвърто, ще си продадете имота в града и ще вложите парите в имот, за който идея нямате дали след това е продаваем изобщо (не е село с активен пазар на недвижими имоти). Пето, гледайте нещата в перспектива. Дори и сега да ви върши работа, все някога ще планирате деца или някой от двама ви ще смени вида работа и т.н.
Виж целия пост
# 6
Здравейте!
Мернах случайно тази тема и мисля, че мога да бъда полезен.
Аз имах същия казус.
Градско чадо съм, не разбирам много от къщи. Финансово - прилично състояние.
Едно от най-приятните неща които ми се случиха беше да се хвана с една къща до София.
Много дреболии, недомислици, кусури.
Отнема време, нерви и пари, но човек се учи от патилата си и трупа опит, който заместват нуждата от пари до някаква степен.
Апартамента в града е добре да седи. Според мен поне.
Но живота в къща извън града е далеч по-добър. В интерес на истината, живял съм в чужбина прилична част от живота си. Бих казал, че в добре организирана къща в малко градче или село в България, живота е по-близък до нормалното.
Ако няма нахални малцинствени групи или неприятно нагли новобогаташчета - деца на прехода - ще си прекарате чудесно.
Става бавно и трудно. Иска се търпение и приемане на доста неуодбства. Понякога има и щети за хиляди. Покрива, както е спомената по-горе си е трудност. Но това са изключения от по-голямото правило.
Това което аз научих е:
Проблемите са свързани основно с транспорта и логистиката. За дреболия, трябва да палиш колата и няма магазин на ъгъла. Желателно е да имаш две коли. Мене ми се случва да ме остави на пътя дреболия, но като няма втора кола е ..леле-мале.
Аз имам проблеми с косенето на тревата /когато ме няма/ и с риенето на снега през зимата. Понякога нямаме вода. Лятото предимно. Но имаме кладенец.
Тока спира от време на време. При бури - почти задължително.
От друга страна обаче, съседите ми се усмихват и ме поздравяват, мога да си пия кафето на зелено само на цената на 5 стъпала.
Работната ръка в малкия град е евтина. На село - още повече. Особено млади хора без работа, помагат за дворове, местене и дори поливане.
Аз имах проблем с обличането на къщата и с почистването на двора, но веднъж като ми мина през главата и стана лесно. Е, по-лесно, за да бъден точни. С къща не е лесно никога. Но е забавно и е твое-си. Имаш независимост и особено чувство за собствен дом.
Аз бих рискувал ако съм на ваше място. Моят опит с къщата ми донесе доста главоболия, но и огромно удовлетворение. Иска ми се да бях опитал по-рано дори.
Виж целия пост
# 7
от панелака трябва да се отървете, според мен. Можете да купите къща с двор  и  в София, в по-отдалечени квартали има. Поне ще имате вода и ток, канализация.
Виж целия пост
# 8
За мен не е ок да продавате градското жилище.
Така, както представяте къщата, обаче, ще ви глътне цяло състояние. Един ден, като имате дете, как ще го возите насам натам, ще ви бъде трудно.  В малък град бива, но в селата няма никакви удобства.
Виж целия пост
# 9
Здравейте!
Мернах случайно тази тема и мисля, че мога да бъда полезен.
Аз имах същия казус.
Аз бих рискувал ако съм на ваше място. Моят опит с къщата ми донесе доста главоболия, но и огромно удовлетворение. Иска ми се да бях опитал по-рано дори.

Явно сте минали по тоиз път. А какви са били най големите ви неудобства и трудности? И по скоро откъде са били неочакваните разходи?

Много добре виждам и знам неудобствата - магазини, път, затова се и колебая. Но дали се свиква или са ужасни? .И какво да ме очаква?
За магазините -с  добра планировка и организация си купуваш за седмица напред и това е , според мен може?
За лекаря- е проблема , ако се наложи,
За децата -разбира се, че е сложно, но дотогава планираме апартамент в града. За апартамента няма как да го задържим сега, но живот и здраве, ще спестим за нов малък, едностаен,, просто сега е невъзможно.

Като цяло апартамента в София за панелка не повече от 100-120 хил лева ще се вземе, не е кой знае какво,стар е, и идеята ми е дали мога да вляза в ремонт от 40 хил на недовършена къща. (купуваме я супер евтино) и да ми останат и някакви спестени? Страхувам се да не свършат парите и ни напред, ни назад и да няма къде да живеем.
Зимата ясно, че ще е трудно, но колко ? аз и сега живея на улица, която никой не я чисти и сме блокирани. Имаме дачия дъстър, ще издържи на селките неволи Simple Smile))))

Просто незнам какво да очаквам. И затова се колебая.

Селото е до Годеч, Своге
Виж целия пост
# 10
И като планирате деца и апартамент, ще поддържате 2 жилища целогодишно? 
Ние взехме в Бистрица докто децата не отраснат изобщо няма да се преместим. И сега пътуването ми е по час сутрин и вечер.
Виж целия пост
# 11
Като цяло апартамента в София за панелка не повече от 100-120 хил лева ще се вземе, не е кой знае какво,стар е, и идеята ми е дали мога да вляза в ремонт от 40 хил на недовършена къща. (купуваме я супер евтино) и да ми останат и някакви спестени? Страхувам се да не свършат парите и ни напред, ни назад и да няма къде да живеем.

Ако правилно разбирам, искате с разликата от 60-80 хил.лв. да довършите къщата и да ви останат. Тъй като в момента правим ремонт на апартамент старо строителство, 100 кв.м., имам идея за разходите. Ако сумата включва и обзавеждане на къщата, мисля, че ще е много на ръба дали ще се вместите в бюджета.
Допускам, че къщата е 80-100 кв.м. Предпалагам, че като минимум трябват дограми, врати, инсталации, отопление/парно/газификация, да се пооправи покрива, да се направят шпакловка на стените и изравнителна замазка, вероятно и външна изолация, ако къщата е от едно време. Според мен само до тази фаза ще ви отидат поне 40-50 хил.лв.
Виж целия пост
# 12
Така написано,  някой просто се е отървал (или скоро ще се отърве) от един пасив. Казвам го като човек, скоро купил имот "без пари", като уж осъзнавах колко още трябва да се вложат, за да стане нормален. Сега, обаче, вече имайки го, хич не ми се дават, и най-вече - не ми се занимава, и време не ми се отделя.
При вас, доколкото разбирам, казусите са два, а не един. Т.е. дали да живеете постоянно на село и дали това е конкретната къща, в която да си вложите парите.
Дали пък да не помислите за временен вариант - да наемете къща в някое село и да дадете панелката под наем? Така ще видите дали животът всесезонно на село ви устройва, без да сте дали един куп пари за нещо, дето няма да може да го направите пригодно за живеене, а след това няма да има възможност да го продадете, избивайки си парите, които сте вложили.
Виж целия пост
# 13
Ако планирате деца, потърсете нещо по-близо до София с по-добра инфраструктура.
А ако имате опция да запазите панела и да ходите на вилата само в почивни дни - може и по-далече от София.
Виж целия пост
# 14
Това с къщите за постоянно живеене на майната си е само теоретична постановка. В реалност е пълно безумие, не ми се пише да го обяснявам. Ако не можете сами да го осмислите, си заслужавате дървото.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия