Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Лапане на пръсти от 5г дете

  • 1 384
  • 6
Здравейте, синът ми е на 5,5 г. и от скоро започна много често да си хапе пръстите, да ги смуче или пък да си хапе суитчъра. Като бебе не искаше залъгали, играчки хапеше по време на зъбоникненето. Но след това спря и със сигурност не му е останал навик от тогава. Чудя са дали нещо го тревожи. Щом го видя обяснявам, че така не се прави и т.н. И след 1 минута е забравил и пак или пръсти или е захапал дрехата си. Случвало ли ви с е? Дали е сигнал, че нещо го тревожи?
Виж целия пост
# 1
Здравейте. Да, най-вероятно нещо го тревожи. Разпитайте в детската градина дали са забелязали нещо, помислете и Вие дали този навик ни е свързан с нещо, което детето е преживяло или преживява в момента.
Виж целия пост
# 2
Подозирам, че има нещо общо това, че последно време много им се карам с малкия му брат. Но където и да отидем са най-шумните и най-дивите деца и както викат и играят започват да се карат, достааа често изобщо не слушат. Всяка вечер прекарват навън в тичане и игри. При брат му не съм забелязала подобни прояви( може и да има).
Виж целия пост
# 3
Горе-долу от същата възраст синът ми започна да си чупи ноктите - не да ги гризе, а да ги чупи. От месеци наред не сме рязали ноктите на ръцете. Според педиатърката на детето това се дължи на стрес и чупенето на ноктите е отдушникът. Мислих, мислих и не установих от какво може да се е стресирало детето - нищо ново не се беше случило по това време. Бях решила да го заведа на психолог, но педиатърката каза, че детето е малко за подобни терапии и вероятността да постигнем някакъв резултат, е минимална.

За да огранича чупенето поне докато сме заедно, му слагам ръкавици на ръцете (винаги когато е възможно, например у дома, докато гледа телевизия или докато се вози в колата). Бях пробвала с лепенки, но не е практично, тъй като трябва да се махат редовно, за да може кожата да диша. Друг начин е да държи някаква играчка или друг предмет в ръцете си. Редовно си чупи ноктите, докато му чета и тогава го гушвам така, че двете му длани да са разделени. Пробвала съм и със забележки, заплахи, удряне през ръцете - не помага и съответно престанах. Дори когато му шурва кръв от ноктите, не се впечатлява. Надявам се в един момент да му мине или поне да смени отдушника с нещо, което нанася по-малко вреди на тялото му.
Виж целия пост
# 4
Нединка, това че ти не забелязваш нещо, което да го стресира не означава, че няма такова. Може да е нещо, което е гледало, което са му казали в градината или докато е бил с детегледачка, баба и т.н
Виж целия пост
# 5
Когато го питам в такъв момент защо го прави, дали се притеснява от нещо казва- че го е страх да не дойде мечка, вълк и лисица. А не сме го плашили с по такъв начин. А и той си лапа и ближе пръстите дори когато е развълнуван и когато е тъжен, ядосан...и когато му се карам.
Виж целия пост
# 6
Когато го питам в такъв момент защо го прави, дали се притеснява от нещо казва- че го е страх да не дойде мечка, вълк и лисица. А не сме го плашили с по такъв начин. А и той си лапа и ближе пръстите дори когато е развълнуван и когато е тъжен, ядосан...и когато му се карам.

Може да е видял нещо в някое филмче и да се е стреснал - за изброените животни ми е мисълта. Дъщеря ми понякога пищи ужасено когато се уплаши от нещо по телевизията. Затова й забраних да гледа определени неща и тя вече си знае и ги избягва. Но по едно време много се беше наплашила от някакво филмче и постоянно говореше за това, не искаше да остава сама в стаята дори през деня. После отмина, но трябваха доста разговори под формата на ролеви игри с играчките й на тази тема.
Тя е на 5 г и никога не е губила бебешкия си навик да дъвче нещо. Спрях да й се карам вече, защото май така само я стресирам, но отделих една гумена играчка и й казах, че това е единственото нещо, освен храна което й позволявам да дъвче. В началото я дъвчеше, но вече все по-рядко се сеща за нея. На моменти отново започва да дъвче всичко, но отшумява след известно време и си мисля, че и тогава е на база стрес. Може би преди всичко детската градина, защото през ваканцията не дъвче нищо.
Виж целия пост

Препоръчани теми

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия