Заместител на доматите в кетчуп

  • 5 105
  • 54
Здравейте кулинарки,

Имам нужда от съвета и фантазията ви.
Оказа се, че дъщеря ми вече е алергична и към домати. Това вади доста рецепти от без това бедното и меню, но с липсата на кетчуп /с който замаскираше вкуса на подобията на пица, спагети и т.н. , които и готвим/  не може да се примири.

Моля за съвет как да направим нещо като кетчуп, с което да заменим доматения кетчуп?
За да стане задачката по-трудна не можем да използваме моркови и чушки - алергична е и към тях /да, знам че това е доста изненадващо, но е факт Sad /
Виж целия пост
# 1
Аз не съм от най- големите кулинарки, но нещо с цвекло и лека майонеза, например?
Виж целия пост
# 2
Тъкмо щях да предложа Nomato сос и прочетох, че е алергична към морков и чушка  Sad
Но все пак има различни версии на Nomato, ако искаш поразрови, може да изскочи нещо.
Виж целия пост
# 3
Тук намирам рецепта с моркови и цвекло
https://www.allrecipes.com/recipe/201097/no-tomato-pasta-sauce/
Виж целия пост
# 4
С ябълки дали няма да стане?
Също така става кетчуп и с томатило (физалис), но не знам дали можеш да намериш някъде.
Виж целия пост
# 5
Миличката!
Намерих една рецепта , можеш да махнеш моркова от нея.
https://janeshealthykitchen.com/no-tomato-ketchup/
Другото , за което се сещам е да правите бял сос, тип алфредо или нещо подобно . Стига да ѝ харесва.
https://
Виж целия пост
# 6
В нета има доста рецепти на английски - със сос от червени боровинки, сладък картоф за сгъстител и повечето са със сироп от царевица, но такова нещо идея нямам къде се продава...
Ето и още един вариант, със сливи и ябълки (последната рецепта):
http://www.wday.ru/cooking/recipe/podcherknut-vkus-blyuda-ketchup-iz-sliv/
Виж целия пост
# 7
пробвай някое чътни, като не слагаш лютото.
повечето са сладко-кисели като кетчупа. ти намали и оцета, да е по-скоро сладко.

незнам какви и дали яде плодове, но с манго става много вкусно.
правила съм и кетчуп с тиква. Peace
Виж целия пост
# 8
Безкрайно благодаря на всеки коментар! Благодаря за съпричастността, за отделеносто време да помислите за идеи и за линковете.  bouquet

Наистина ми дадохте идеи! Тъкмо се научих да правя кетчуп като този по магазините и се налага да почвам отначало, но вече съм обнадеждена /признавам, че бях поувесила нос/  Heart Eyes

Ще проуча непознатите растения /физалис/, ще пробвам със сливи, ябълки, тикви, боровинки, сладък картоф, цвекло, манго. От сърце благодаря!

Ако пък се сетите за бял сос тип Алфредо без млечни да я изненадам със спагети Карбонара ще съм отново благодарна. Сметаната мога да заменя с бадемова/оризова/, но пармезана, който е основна съставка нямам идея какво да занменя. 
Виж целия пост
# 9
незнам какви и дали яде плодове, но с манго става много вкусно.
правила съм и кетчуп с тиква. Peace

Би ли споделила рецептата си?
Виж целия пост
# 10
Безкрайно благодаря на всеки коментар! Благодаря за съпричастността, за отделеносто време да помислите за идеи и за линковете.  bouquet

Наистина ми дадохте идеи! Тъкмо се научих да правя кетчуп като този по магазините и се налага да почвам отначало, но вече съм обнадеждена /признавам, че бях поувесила нос/  Heart Eyes

Ще проуча непознатите растения /физалис/, ще пробвам със сливи, ябълки, тикви, боровинки, сладък картоф, цвекло, манго. От сърце благодаря!

Ако пък се сетите за бял сос тип Алфредо без млечни да я изненадам със спагети Карбонара ще съм отново благодарна. Сметаната мога да заменя с бадемова/оризова/, но пармезана, който е основна съставка нямам идея какво да занменя. 
В био магазините продават вегански сирена , може да има.
Виж целия пост
# 11
Дорис, хранителна мая на люспи се използва като заместител на пармезан. Хубава и вкусна е, лично изпробвано.
Виж целия пост
# 12

Би ли споделила рецептата си?

на кое?
на манго чътнито или на тиквения кетчуп?

по хран. стойност пармезана го заместват с бразилски орех, ако яде ядки  Peace знам, че веганите го стържат върху паста и пица.
иначе аз много обичам gomashio (сол и запечен сусам, всичко смляко като подправка). дава невероятен вкус.
Виж целия пост
# 13

Би ли споделила рецептата си?

на кое?
на манго чътнито или на тиквения кетчуп?

по хран. стойност пармезана го заместват с бразилски орех, ако яде ядки  Peace знам, че веганите го стържат върху паста и пица.
иначе аз много обичам gomashio (сол и запечен сусам, всичко смляко като подправка). дава невероятен вкус.


И за манго чънтито и за тиквения кетчуп ако ги помниш. Дори и ориентировъчно ако имаш спомен.
За съжаление ядки и сусам пак и правят алергии. Ядките е нова алергия и усилено търся нови рецепти за сладкиши. Лошото е, че отпадат мляко, ядки и сусам та се чудя какво да правя с калция, който от къде ще набавя?   Peace

Дорис, хранителна мая на люспи се използва като заместител на пармезан. Хубава и вкусна е, лично изпробвано.

За пръв път чувам - сега ще потърся  Hug

В био магазините продават вегански сирена , може да има.

За съжаление те са или ядкови или соеви. Ядковите отпаат, а със соята съм много - много внимателна. Тя е силен алерген. Дали би станало със сирене от семки?
Виж целия пост
# 14
https://www.zoya.bg/Хранителна-мая-Engevita-100-г.8823?filters=_D0_9C_D0_B0_D1_8F-s
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия