Сподели любимите си рецепти с „Градус“

  • 18 270
  • 229
# 210
Пиле с картофи с розмарин в плик

Необходими Съставки

пиле - 1 бр.
картофи - 1кг
розмарин
зехтин
подправки - за пиле
сол

Начин на приготвяне

Пилето се почиства и се нарязва на парчета. Поръсва се с подправки за пиле и 1 с.л. зехтин.
Картофите се нарязват и се поръсват с розмарин и 1 с.л. зехтин или повече.
В плик първо слагаме картофите и отгоре парчетата пиле. Дупчим плика на няколко места.
След като поставим плика в тавата, доливаме и 1 ч.ч. вода.
Печем на 180-200 градуса приблизително час.
Виж целия пост
# 211
Пилешка яхния

Необходими Съставки

пилешко месо - 1 кг бутчета, крилца
пилешки дробчета - 300 г
лук - 1 голяма глава
моркови - 1 настърган
домати - 1.5 кг
доматено пюре - 2 с.л.
сол
черен пипер
червен пипер - 1 с.л.
червено вино - 150 мл по желание
чубрица - ронена на вкус
олио - 80 мл
магданоз - 1 връзка

Начин на приготвяне

Поръсете пилешкото с малко черен пипер и го запържете от всички страни в голяма тенджера. Извадете запърженото месо и на негово място добавете дробчетата и запържете и тях.
Извадете дробчетата при пилето, долейте още мазнина при нужда и запържете накълцания ситно лук, настърганите моркови, няколко скилидки чесън по желание. Прибавете месото и долейте малко вино.
След като се изпари, добавете предварително смлените домати. Оставете ястието да къкри, докато сосът се редуцира и месото е напълно готово.
Посолете на вкус, добавете останалите подправки и доварете за още 10 минути. Ако сосът ви се струва твърде рядък, сгъстете с 1 с.л. брашно, размито в малко студена вода.
При поднасяне поръсете пилешката яхния със скълцан магданоз
Виж целия пост
# 212
Любимата ми селска празнична гозба   с пиле
Продукти
1 сварено пиле
2 едри моркова
3 едри глави стар кромид
3 едри домата
чаша измит  ориз
сол, магданоз и риган
С повечко зеленчук е по-вкусно.
Приготвяне  
В малко олио се задушават  чушките,   морковите и  кромида, всички нарязани на дребно. Като омекнат,  се добавя  червен пипер и се бърка. Долива се горещ бульон от вареното пиле и  гореща вода - общо 1, 5 - 2 литра. Ври   10 минути. Добавя се оризът и солта.  Пак ври 15 мин. Добавя се накъсаното пилешко месо и една купичка нарязани домати без кожата, може и от буркан. Хубаво е доматените парченца да се "усещат", т. е. да не са размити в чорбата.  Ври още 10 мин.    Ръсят се магданоз и риган. Чорбата  довира на изключен котлон.

С домашно пиле е ненадмината чорба, но и с пиле на Градус също е много вкусно.
Виж целия пост
# 213
Пилешки крилца/бутчета по китайски (с Pepsi)

половин килограм пилешки крилца или бутчета
250 мл Pepsi
1/3 чаена чаша соев сос

Пилешките крилца или бутчета се заливат с Pepsi (може и с Coca-Cola) като не трябва да се покриват напълно. Добавя се соевият сос. Варят се без капак на силен котлон около половин час (трябва да остане гъст сос).
Виж целия пост
# 214
Пил бутчета се овалват в смес от :сол,риган,черв.и черен пипер,лют черв.пипер,чесън на гранули.Подреждат се в тавичка,отгоре-филийки лимон,маслини между месото и внимателно се налива смес от 50мл.вино и 100мл.вода-да не се "измият "подправките.Пече се до готовност. (Може вместо вино,да се сложи бира и тогава е "Пилешки бутчета по гръцки "-"Храна за мойте канибали ")
Виж целия пост
# 215
Любима рецепта с пиле - Пиле по провансалски



За 3 порции:
* 500 г пилешки бон филенца
* 250 г гъби (нарязани на филийки)
* 1 средно голяма глава лук (нарязана на полумесеци
* 1 с.л. шарена сол
* 1/2 ч.л. черен пипер
* 1/2 ч.л. червен пипер
* сол на вкус
* 50 мл зехтин или олио
* 120 мл бяло сухо вино

* 2 домата/бланширани, обелени и нарязани на кубчета
* няколко стръка магданоз, нарязан на ситно

Пилешките бон филета се подправят с шарена сол, червен пипер, черен пипер и малко сол и се пържат в загрятата мазнина по 3-4 минути от всяка страна.
Изваждат се в отделен съд.
В същата мазнина се задушава лукът, добавят се гъбите и се задушават 3-4 минути. Връща се пилешкото в тигана, добавя се виното да кипне, намалява се силата на огъня, похлупва се ястието с капак и се готви около 10 минути.
Преди сервиране се поръсва с доматите и магданоз.

Сервира се по желание с паста.
В случая пастата за 3 порции е 150 грама, сварена в подсолена вода и отцедена.
В тигана в който приготвих ястието, без да го мия, добавих лъжица, две зехтин, запържих половината от нарязаните на кубчета домати за кратко, добавих пастата, разбърках, поръсих със сол, черен пипер и магданоз и сервирах като гарнитура към основното.
Пастата няма нужда от много подправки, тъй като месото е с чудесен и отличаващ се вкус заради шарената сол,а  и не само, и е достатъчно пастата да е само леко подчертана с основни подправки.

Картофена салата с пилешко и майонеза



* 500 г картофи
* 300 г пилешко филе
* 200 г майонеза
* 1/2 връзка магданоз
* сол
* черен пипер
* малко ябълков оцет

Картофите се сваряват с кората, обелват се и се нарязват на кубчета. Оставят се да се охладят.
Филето се нарязва на хапки и се изпича в тиган с незалепващо покритие, за около 4-5 минути, след което се нарязва на по-малки хапки.
Магданозът се нарязва на ситно.
Всички продукти се смесват в купа, овкусяват се със сол, пипер, малко ябълков оцет и се объркват с майонеза.
Салатата се охлажда преди сервиране.

Пилешки дробчета на фурна с моцарела, домати и кашкавал



* 1 кг пилешки дробчета
* 1 голям домат (350-400 г)
* 100 г моцарела
* 150 г кашкавал
* 30-40 г краве масло
* 1 ч.л. риган
* сол
* черен пипер

Дробчетата се бланшират в подсолена вода за 2-3 минути. Изваждат се и се поставят в тавичка/глинен съд, Подправят се със сол, пипер и риган, добавя се разтопено краве масло и се разбъркват. Добавя се обелен и нарязан на едри парчета домат, накъсва се моцарела и дробчетата се пекат в загрята фурна на 200 градуса за около 20 минути. Поръсват се с кашкавал и се запичат за още 10 минути.

Сервирани са с гриловани тиквички и патладжани, овкусени със зехтин и сол.

Пикантни пилешки крилца на фурна


* 1,5 кг пилешки крилца

Марината:
* 200 г кисело мляко 4% масленост
* 3 с.л. соев сос
* 3 с.л. балсамов оцет
* 3-4 с.л. олио или зехтин
* 1 с.л. горчица
* 1 ч.л. червен пипер
* 1 ч.л. черен пипер
* 1 к.л. кайенски пипер
* 2 ч.л. хималайска сол (сол на вкус)
* 1 ч.л. захар

Продуктите за маринатата се смесват в дълбока купа и се разбъркват. Добавят се крилцата, разбъркват се в маринатата и се оставят за 1 час в хладилник.
Подреждат се в тава покрита с хартия за печене и се пекат на 200 градуса на средна скара с горно и долно нагряване за около 40-45 минути до 1 час, в зависимост големината на крилцата.

* Моите крилца бяха малки, на фирма Градус и бяха готови за 40 минути.
Виж целия пост
# 216
Панирани пилешки хапки с оризово брашно и сладко-кисел сос



За марината на месото:
* 700 г пилешко месо/филе нарязано на хапки
* 2 скилидки чесън /настъргани/
* 100 мл бяло вино
* 1 ч.л. сол
* 1 ч.л. черен пипер

За панировка
* 1 ч.ч. оризово брашно
* 2 скилидки чесън /настъргани/
* 1 малка глава лук /настъргана/
* 2 с.л. равни царевично нишесте
* 2 с.л. захар
* 1 с.л. градинско къри

За соса:
* 1/3 чаша ябълков оцет
* 4 с.л. соев сос
* 1 с.л. кетчуп
* 1 с.л. настърган джинджифил
* 5 с.л. захар
* щипка черен пипер
* 1 с.л. царевично нишесте
* 30 мл студена вода

* олио за пържене
* белен сусам за поръсване

Месото и продуктите за маринатата се смесват в купа, разбъркват се и се оставят да престоят 2 часа.
Продуктите за панировката се смесват в купа и се разбъркват. Месото с маринатата, без да се отцежда се изсипва при сухите съставки и се разбърква. Добавя се около 50 мл вода, за да стане лепкава смес и отново се разбърква.
Хапките се пържат в широк съд с повече мазнина. /Не потъмняват много, вероятно заради оризовото брашно. В клипа е показано двойно пържене и пробвах, но с тази панировка с оризово брашно си останаха по-бели хапки./
Изваждат се върху решетка или тавичка покрита с кухненска хартия, да поеме мазнината.

За соса:
В тиган или малка тенджерка се смесват оцетът, соевият сос, кетчупът, джинджифилът, черният пипер и захарта и сместа се слага на котлона, да кипне.
Нишестето се разтваря във водата, разбърква се и се сипва при останалия сос, като се разбърква, докато се сгъсти.
Хапките се преместват в дълбока купа, заливат се със соса, поръсват се със сусам и се разбъркват.

Дори да са станали малко по-сухи или твърди при пържене, то от соса омекват и са много вкусни.
Първоначално сосът има по-интензивен мирис на оцет и на вкус е по-кисел, но в съчетание с месото е много вкусен.

Златоградско гювече



За 3 порции сложих:
* 800 г пилешко филе
* 200 г гъби /стерилизирани или пресни/
* 4-5 средно големи глави лук
* 2 зелени чушки/пиперки
* 2 червени чушки/пиперки
* 3-4 стръка магданоз
* 500 г консервирани домати
* 1 ч.л. чубрица
* сол на вкус
* 1 ч.л. равна черен пипер
* около 7-8 с.л. олио или зехтин + 20 г краве масло за задушаване
* 100 г кашкавал за поръсване


Месото се нарязва на хапки и се задушава в загрятата мазнина. Ако пусне вода се оставя да се изпари и съвсем леко да се запържи. Добавят се нарязаните на ситно лук и чушки и се задушава за кратко. Гъбите се нарязват на филийки и също се добавят към сместа. Нарязва се магданозът и заедно с доматите, чубрицата, сол, черен пипер се добавят към сместа, разбърква се и се маха от котлона.
Готовата смес се разпределя в глинени гювечета, поръсва се с настърган кашкавал, слагат се капачета на гювечетата, поставят се в студена фурна на средна скара и се включва на 200 градуса с долно и горно нагряване. Запичат се за 30-40 минути.

Запеканка с пилешко, гъби, домати и кашкавал



За 2 порции:

* 500 г пилешко филе
* 200 г гъби
* 1 домат (250 г)
* 100 г кашкавал
* сол
* черен пипер
* риган
* 20 г краве масло
* 20 мл зехтин
* 3 с.л. светъл соев сос
* 30 мл бяло вино

* 20 г масло преди запичане

Пилешкото филе се нарязва на хапки и се изпича на тиган с незалепващо покритие и от двете страни, за по около 2-3 минути от всяка страна.
Изважда се и се прехвърля в малка тавичка.Подправя се с малко сол и пипер.
В същия тиган се загряват маслото и зехтина и се задушават нарязаните гъби, подправят се със сол и пипер, 2-3 с.л. соев сос, добавя се риган и около 30 мл бяло вино и като кипне и се поизпари, гъбите се прехвърлят към пилешкото месо и се разбъркват. Добавя се обелен и нарязан на кубчета домат.
Отгоре се слагат бучици масло, поръсва се обилно с настърган кашкавал и ястието се запича за около 20 минути в загрята на 200 градуса фурна.
Виж целия пост
# 217
Парти бутчета с майонеза  -Необходими Съставки  1-пилешки бутчета - 10 бр. (охладени) 2-майонеза - 100 г  3-горчица - 1 с.л. 4- гъби - 300 г (пресни) 5-сол 6- черен пипер 7-къри   Начин на приготвяне
Посолете със сол и черен пипер бутчетата. Подредете ги в тавичка. Измийте и нарежете гъбите. Разпределете ги между месото.

Разбъркайте майонезата и горчицата. С тази смес намажете обилно бутчетата.

Покрийте тавата с алуминиево фолио и сложете да се пекат в загряна фурна на 200 градуса за 40-50 минути.

След това махнете фолиото и запечете за още 10-15 минути до получаване на приятен загар.

Поднесете със свежа салата или картофено пюре.

Добър апетит!

Виж целия пост
# 218
Любима рецепта с пилешко филе вкъщи е следната:
Филето предварително се нарязва на парчета в купичка, овкусява се с лимон, олио, розмарин, мащерка, сол, ситно нарязана скилидка чесън. Така се захлупва и оставя да престои за час или повече в хладилника. След това се прехвърля в плик за печене. Към месото се добавят нарязани картофи, морков, лук, овкусени с подправки на вкус, както и малко масло. Накрая се добавя вода и пликът за затваря. Слага се в тава, като се надупчва с нож пликът на няколко места и се оставя да се запече на 180 градуса.  Месото става много крехко и сочно.
Виж целия пост
# 219
Пилешко вретено
Взимаме бялото месо на едно пиле и както са цели гърдите ги овкусяваме със подправка за пиле и го начукваче добре след което слагаме поръсваме със предварително нарязани гъби,паренца масло около 50 гр.,шунка ,моцарела ,кашкавал и навиваме Отгоре наказваме с масло .Увиваме вретеното във фолио  и печем на 200 гр. За около  50 мин.  във фурна
Виж целия пост
# 220
Картофена яхния с пилешко и зелен боб

Необходими продукти:
1 кг пресни картофи
500 г пилешко месо от бутче
1 консерва домати (400 г)
1 глава лук
3 скилидки чесън
20 г пресен джинджифил
3 моркова
200 г зелен боб
2 зелени чушки
4 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус   


Картофите се измиват добре и се сваряват. Месото се реже на кубчета. Слага се в тенджера заедно с лука, нарязан на полумесеци. Налива се вода, да ги покрие, и се оставят да се варят.Когато водата се изпари, се налива зехтинът, прибавят се нарязаните наситно чесън и джинджифил и всичко се запържва. Добавят се и нарязаните на жулиен чушки, наливат се доматите и се оставя да къкри на слаб огън до сгъстяване.Морковите се режат на кубчета и се бланшират във вряща вода, заедно със зеления боб. Добавят се към яхнията заедно с картофите, овкусява се със сол и черен пипер, разбърква се и се сервира.

Виж целия пост
# 221
Любима рецепта за вкусно хрупкаво печено пиле

Печено хрупкаво пиле

Необходими продукти
1 бр.пиле
2 ч.л.сол
1/2 ч.л.черен пипер млян
1 ч.л.риган
1 к.л.лук на прах
1 к.л.чесън на прах
4 ск.чесън стар
1 к.л.копър сушен
4 с.л.зехтин
1 с.л.царевично нишесте
100 гр.галета
2 ч.л.розмарин
3 с.л.брашно тип 500
50 мл вода
 
 Начин на приготвяне

Нарежете пилето на парчета. Може да използвате и само бутчета, крилца или друга част от пилето.
Сложете в тава и овкусете със сол, пипер и останалите сухи подправки. Поръсете с царевичното нишесте, зехтина и пресовайте директно в тавата 2 скилидки чесън. Разбъркайте всичко много добре.
Можете веднага да готвите пилето или да оставите за няколко часа да се маринова.
Сложете във фурната на 190 С за 20 минути.
Сложете в чопър галета (или сух хляб), останалия чесън, сол, пипер, зехтин и розмарин и пасирайте. Изсипете сместа в тава.
Смесете брашното с водата и разбъркайте добре - трябва да се получи гъста каша, в която да топите пилето.
Когато извадите пилето от фурната, с щипка потапяйте всяко парче в брашнената каша, а после овалвайте добре в галетата. Слагайте парчетата отново в тава и върнете във фурната за още 40 минути.
Виж целия пост
# 222
Пиле с фъстъчено масло

около половин килограм пилешко филе
250 гр фъстъчено масло
две чушки
глава лук
две скилидки чесън
черен пипер
сол
вода

Режем месото на кубчета и го посоляваме. В тиган запържваме лука и чесъна, след което добяваме месото и пържим до златисто. Добавяме нарязаните на кубчета чушки и продължаваме готвенето до полуготовност на месото. Разбъркваме фъстъченото масло с подправките и добавяме вода (количеството е според желаната гъстота на соса) и готвим на слаб огън до пълна готовност.
Виж целия пост
# 223
У дома готвим пилешко предимно на Градус много бързо  увира и каквото и да се приготви е вкусно.
Последно което готвих бяха печени бутчета.Посолявам съвсем малко слагам малко масло, бяло вино и розмарин.Запечатвам на тиган и после в фурната стават много вкусни.
Виж целия пост
# 224
Лимонено пиле: най-добре става с бутчета. Натривам ги хубаво с подправки - сол, пипер, пресован чесън (сега пък имам и микс лимонен пипер), отдолу подлагам пресни стръкове розмарин, изстисквам върху тях един лимон и наливам малко бяло вино. Пека, докато кожата стане златиста и хрупкава. Стават мммммммм Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия