Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Запор и кола

  • 1 529
  • 6
Имам запор на заплатата защото станах гарант на неподходящ човек. Той е на МРЗ и само аз плащам запора.
Имам кола на свое име. Вероятно ще остана без работа.
Мога ли да я спася и как? Колко време след прекратяване на трудовия договор идва опис на имущество? Може ли ЧСИ да наложи запор на обезщетението от Бюрото по труда?

Освен колата нямам друго - недвижимо имущество или банкова сметка.
Виж целия пост
# 1
1. Станала си съдлъжник на човек, който е на МРЗ и не плаща? До изпълнително дело при ЧСИ ли се е стигнало или това предстои?

2. Има имущество и месечен доход, който е несеквестируем. Определена квадратура жилище, което е единствено, пари за издръжка на дете, минимален доход, който позволява да живееш.
3. Ако се стигне до продажба на кола, това значи, че делото е много напреднало, не е плащано, не е обжалвано нищо, не сте опитали разсрочване. Сигурни ли сте, че ще останате без работа? Може ли да си намерите веднага нова и колата трябва ли ви за работата?
4. Дори да се е стигнало до дело, имате срокове, в които може да се обжалва - следете и пускайте възражения! Другият човек има ли имущество, кола, банкови сметки? Дали са го търсили?
5. Не разбрах каква е връзката между прекратяване на трудовия договор и опис на имущество.

6. Пазете си ВСИЧКИ документи и бележки за плащания и направени разходи. Заведете дело и изискайте парите от въпросния длъжник.

7. Има едни срокове, в които кредиторът трябва да се потърси пари от поръчителя. Понякога се случва да се пропуснат, тогава отпада поръчителството. Проверете кога въпросния човек е спрял да плаща.
Виж целия пост
# 2
1. Да.
Делото е заведено 2013 година.
Запора дойде 02.2018.

2. Получавах МРЗ.

3. Обжалвано е поради давност, но още се точи.
Сигурно е, че оставам без работа. Въпрос на време е.
Предпочитам да отида в бюрото по труда.
Колата не ми трябва за работа.

4. Другия човек няма нищо. Не знам дали са го търсили.

5. След прекратяване на трудовия договор няма да пращам запора. Ако го сторя делото по давност ще отпадне.
За 4 месеца колкото е Бюрото по труда дали ЧСИ ще стигне до опис на имущество?

6. Няма смисъл да го правя...

7. Къде става тази проверка?

Дотук съм изплатила грубо 1/6 от сумата.

Виж целия пост
# 3
Проверката за срокове се прави по данни от банката. Предполагам е длъжник на банка? Сигурно няма да са щастливи да ви кажат, но с настояване и при нужда напорист адвокат, няма къде да идат, ще кажат.

Обаче в момента не мога да се сетя колко точно бяха тези срокове. Може да се не стигне до опис на имущество и продаване на колата - настоявайте пред ЧСИ, че имате най-добри намерения дългът да се плати, ако трябва се разберете за минимална сума, която да внесете и да спре делото. Изпълнението се спира, ако внесете 20% от вземането, предявено по изпълнителния лист и всеки месец внасяте определена сума. Има го описано в Гражданския процесуален кодекс.

ЧСИ действат бързо, за 4 месеца може много неща да направи, трудно е да се каже дали може да се изчаква и да се надявате на това.

По принцип дело и иск към реалния длъжник може да водите след като платите целия дълг. Но преди това - намерете си добър адвокат, проверете как да искате предварително изпълнение и в първия възможен момент подавате иск. Не знам защо мислите, че няма смисъл. Така или иначе ще плащате парите - той може да не работи и да няма банкови сметки, но все някога нещо ще има - нещо ще наследи, ще си купи кола... Тогава ще, не ще - ще плати. Ако е официално на МРЗ и подозирате, че получава повече на черно, със сигнал до НАП ще спретнат една проверка на работодателя. Такива случаи обикновено работодателя се стряска достатъчно, за да го изгони (не е прецедент, случва се често). Като му се случи няколко пъти, ще клекне.

Виж целия пост
# 4
Закон за задълженията и договорите:

Чл. 143. Поръчителят, който е изпълнил задължението, може да иска от длъжника главницата, лихвите и разноските, които е направил, след като го е уведомил за предявения срещу него иск. Той има право и на законни лихви върху заплатените суми от деня на плащането.

Чл. 147. Поръчителят остава задължен и след падежа на главното задължение, ако кредиторът е предявил иск против длъжника в течение на шест месеца. Това разпореждане се прилага и в случая, когато поръчителят изрично е ограничил своето поръчителство до срока на главното задължение.
Продължението на срока, дадено от кредитора на длъжника, няма действие спрямо поръчителя, ако той не е дал съгласието си за това.
Виж целия пост
# 5
Знаете ли добър адвокат от София? Колко е таксата му?

Колкото до воденето на дело срещу длъжника - няма да го направя поради лични причини.

Няма да внасям по запора защото се води дело за отпадането му по давност.
Виж целия пост
# 6
Знам един-двама, мисля, че са добри в това производство. Не знам тарифите колко са. Утре ще питам за точни контакти. Може да ми пишете на лични.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия