Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Неизвестен собственик

  • 3 097
  • 41
В блока имаме апартамент, който от години стои празен и не е ясно кой е собственик. Как може да се провери това? Предполагам, че се подават някакви документи в общината, но аз мога ли да изискам такава информация, ако не съм домоуправител?
Виж целия пост
# 1
А какво значение има кой е собственикът? Shocked
Виж целия пост
# 2
Ами има когато за 10години не са плащани никакви сметки за общи части и ремонти.
Виж целия пост
# 3
Е, той човекът, щом не се е обявил пред съседите за цели 10 г., едва ли ще е склонен да плаща сметки, особено със задна дата. Simple Smile

А, иначе, питането ми произтече от уточнението, че не си домоуправител. Според мен, ако изобщо има начин нещо да се направи, то именно домоуправителят би следвало да се заеме.

Но ще ми е интересно да следя развитието на темата, де. Определено не е на добре, ако има как всеки да провери собствеността на друг. Rolling Eyes
Виж целия пост
# 4
Предполагам, че тук можеш да направиш справка.

https://www.registryagency.bg/bg/registri/imoten-registar/
Виж целия пост
# 5
"Домоуправителката" я мързи да гледа, но и се падна ред тази година. Sad Правим големи ремонти на входа последните 2 години и всички плащаме разходите на този апартамент. До сега сме дали към 1500лв , за да запълним дупката в бюджета.
Виж целия пост
# 6
Кой е собственик ще откриеш, ама не се надявай, че ще ти кажат телефон или адрес, че да го издириш..
Виж целия пост
# 7
Това мисля, че ще е достатъчно, за да си потърсим парите по съдебен път.
Виж целия пост
# 8
Ами тогава от това, което аз знам може в кадастъра да отидеш да питаш, или на линка, който са ти дали.
Виж целия пост
# 9
Мисля, е трябва да поговорите с адвокат, който да ви каже как ще протее съдебното дело за неизплатените суми и каква информация трябва да намерите.
Виж целия пост
# 10
В кадастъра може да направиш справка за имот, но трябва да се регистрираш (с истински данни), да заплатиш таксата. Има търсене по собственик, има и търсене по имот.
Виж целия пост
# 11
Електронният регистър съдържа данни от началото на 90-те насам.
Ако няма движение по собствеността на имота от тогава до сега, няма да излезе нищо онлайн.

Иначе според Закон за етажната собственост, не се дължат такси за почистване, асаньор и прочие,  ако имота се обитава до 30 дни годишно.
За ремонтите вече е друго мисля, ако имате 50+ процента от собствениците съгласие за тях, всички трябва да плащат за тези дейности.
Виж целия пост
# 12
За ремонтите категорично трябва да си плаща. Текущи сметки като чистачка, асансьор и тн. не е задължен. Провери в имотния регистър все пак, може пък да излезе кой е. Може да е починал собственика, а наследниците да са далеч и да не ги интересува имота.
Много фирми си имат абонамент за имотния и е въпрос на минути да ти направят справка. Попитай някой познат дали може. На старата ми работа имах достъп, защото постоянно проверявахме имотни партиди.

За ремонтите и парите се води дело, но предвид незаинтересоваността, вероятно ще трябва да искате принудително изпълнение.
Виж целия пост
# 13
Благодаря на всички за отговорите, както и на  Мира Иванова за идеите, които ми даде! Ще видя какво ще се разберем със съседите (имаме събрание след няколко дни) и ще пиша, ако има равитие по въпроса.
Виж целия пост
# 14
Имайте предвид, че ако търсените суми произтичат от такси поддръжка, асансьор, ток и т.н. не е длъжен да плаща. Както са писали по-горе можете да търсите само за ремонти.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия