Как се справяте с готвенето

  • 18 529
  • 220
# 30
Ние готвим вечер, след като си легнат децата. Готвя през ден. Като казвам "ние", имам предвид аз и мъжа ми. Той реже нещо, аз приготвям манджата и си говорим. А ако няма работа за двама, просто той пие бира и си бъбрим. Обичам това време, защото си говорим и не усещам досадата от готвенето.
Вариант  "не ям вчерашна манджа" у нас няма Simple Smile Аз не съм слугиня. Но готвя по-малки количества, максимум за 2 хранения. Каквото остане, ние с ММ може да изядем, като го поръсим обилно с индийски подправки, индийски или тай сосове или просто люти чушки Simple Smile Така и храната става по-различна, не омръзва Simple Smile А подправки Бог дал в нашата къща Simple Smile
Готвя неща, които повечето дами са споменали, като често пека риба на фурна и правя рибена яхния. Много обичат! Също и яхния от телешки език, която приготвям като телешкото варено.

Не пържа нищо, не ми харесва идеята. Енергоемки манджи като пълнени чушки правя рядко.

Но правя и още нещо. Носят ми домашни зеленчуци, които замразявам (тиквички, обелени и нарязани домати, нарязани моркови). Да, отнема време, когато ги беля и режа, но пък после се готви да 10 минути. Снощи правих супа от коприва, еми точно 5 минути ми трябваше да нарежа лука и чесъна, морковите са замразени, доматите също, копривата също, ориза само се слага, пък после супата си се вари без да й бая.
Виж целия пост
# 31
На мен лично старата храна, престояла в хладлиника не ми е вкусна и няма начин да ги карам да ядат- разбира се случва се да сготвя нещо вечерта и да се дояде на обяд, но е доста рядко или на обяд са сготвя и да го дойдем вечерта, но по-дълго престоялите не ги ядем. Да не говорим, че не е особено полезно да се яде стара сготвена храна, но това си е решение за нашето семейство. От друга страна поръчаната храна не знам колко е ОК, но пак зависи от къде- но и това се случва да поръчваме и да ядем навън.
Виж целия пост
# 32
Мъжа ми готви у нас повече. Не обичам да готвя много и го правя когато ми е кеф. Може би през ден-два. Детето е на детска кухня и затова съм много ларж. А и с баща й се редуваме с всички задължения. В готвенето е по-добър в пъти от мен. Но му е хоби. И работи не всеки ден затова се справяме някак.
Трудно е докато детето не ядеше кухня. Готмех й почти всеки ден, купени пюрета не е видяла, не ги ядеше. Общо взето готмене и чистене не са ми по вкуса и ги правя по задължение. Но пък мъжа ми много ми помага,тук не мога да си кривя душата. Много ми помага.
Виж целия пост
# 33
Стара да, но до 1-2 дни 90% от ястията нямат промяна във вкуса. Поне аз не усещам, а като съм давала на хора, които уж не ядат притоплено, не са могли да определят коя храна е току що приготвената и коя от вчера.

П.П. То и в ресторантите доста неща не са приготвени на секундата, не ми се вижда реално и в домашна обстановка, освен ако 1 човек на прави нищо друго.
Виж целия пост
# 34
Стара да, но до 1-2 дни 90 от ястията нямат промяна във вкуса. Поне аз не усещам, а като съм давала на хора, които уж не ядат притоплено, не са могли да определят коя храна е току що приготвената и коя от вчера.

П.П. То и в ресторантите доста неща не са приготвени на секундата, не ми се вижда реално и в домашна обстановка, освен ако 1 човек на прави нищо друго.

Ние например нямаме микровълнова и като топлиш всичко в тиган или във фурната се променя вкуса. Дори мусаката после не ми е толкова вкусна колкото като я извадя директно, но с някои неща няма как просто.
В ресторантите са на заготовки, тоест сутрин се варят спагети за целия ден примерно, не се държат в хладилника 24 часа и после да ги мушнат в микровълновата или на котлона (поне повечето нормални ресторанти де, от Кошмари в кухнята сме видели много Grinning)
Виж целия пост
# 35
Някои манджи стават по-вкусни като престоят. Варивата например. Веднага след приготвянето зърната не са поели вкуса на подправките. Особено солта.
Виж целия пост
# 36
Готвенето е неотменимо като смъртта.Вземете си слоу кукър и мултикукър за да се улесните.
Виж целия пост
# 37
Във връзка с готвенето, аз искам да питам как си организирате пазаруването, така че почти винаги да имате под ръка подходящи продукти.
Ден за ден ли пазарувате или веднъж на известно време, но голям пазар?
На мен например това ми е голяма мъка. Дори и да намеря сили и време за готвене, все нещо ми липсва за съответната манджа... Все се каним с мъжа ми да правим голямо пазаруване и всеки път излизаме от магазина с продукти за едно ядене и куп глупости и ненужни неща...
Виж целия пост
# 38
И двамта с мъжа ми обичаме да готвим. През седмицата готвя аз, събота и неделя той. Изготвяме си  примерно меню всяка седмица и по него правим списъка за пазар, защото веднъж седмично правим голям пазар. Ако ни потрябват нещо допълнително купуваме от кварталния магазин. Това ни спестява доста време.
Виж целия пост
# 39
Във връзка с готвенето, аз искам да питам как си организирате пазаруването, така че почти винаги да имате под ръка подходящи продукти.
Ден за ден ли пазарувате или веднъж на известно време, но голям пазар?
На мен например това ми е голяма мъка. Дори и да намеря сили и време за готвене, все нещо ми липсва за съответната манджа...
+101
Много ме мори и мен това. Още повече, когато човек си подбира продуктите - зеленчуци и плодове от пазара, месо от месарница,  хляб от пекарна, сирене от мандра, а не всичко да се взема наведнъж от хипермаркета (но със съответното по-ниско качество). Когато смe до по-късни часове на работа, просто мисията става невъзможна. Тогава правя компромис и отивам до Лидл, разбира се. Никой вкъщи не обича стара манджа (яде се два пъти максимум), държим на пресните продукти, но не обичаме и да хвърляме храна. Сложно е много.
От няколко години нямам и железен стомах - като чета какви пърженяци, колбаси и бобови преобладават в темата, за съжаление малко са идеите, които мога да почерпя. Но ще я чета, за да се утешавам Simple Smile
Виж целия пост
# 40
Пазаруваме определени неща от определени магазини. Например месата и зеленчуците от Лидл, препарати от друг магазин, сирене, млечни от молдовски магазин (в чужбина сме). С времето свикнахме кое къде е вкусно, качествено и на по-изгодна цена. Иначе пазаруваме основно в събота, през седмицата да ми се наложи да взема нещо допълнително, но не ме товари. Обожавам да съм по магазините Joy
Виж целия пост
# 41
Добре де, как пазарувате месо веднъж седмично? Аз месо повече от 24 часа сурово не държа, риба - дори 12. Нежните зеленчуци (които не са картофи, моркови, лук - а зеленолистни, домати, млади тиквички и др.) също издържат пряко сили 2-3 дни. За хляб да не говорим. Хубавото мляко трябва да е купено съвсем прясно, за да изтрае седмица, но обикновено издържа 4-5 дни максимум - не говоря за Данон и пр., които сигурно имат месец трайност (а дори и да издържаха, ядем минимум 10 кофички кисело мляко седмично в семейството, то трябва да напълня багажника само с тях).
Да замразявам за употреба в рамките на няколко дни ми е недопустимо - разликата във вкуса е драстична. Замразявам, разбира се, но малко неща и с цел дългосрочно съхранение.
Виж целия пост
# 42
Във връзка с готвенето, аз искам да питам как си организирате пазаруването, така че почти винаги да имате под ръка подходящи продукти.
Ден за ден ли пазарувате или веднъж на известно време, но голям пазар?
На мен например това ми е голяма мъка. Дори и да намеря сили и време за готвене, все нещо ми липсва за съответната манджа... Все се каним с мъжа ми да правим голямо пазаруване и всеки път излизаме от магазина с продукти за едно ядене и куп глупости и ненужни неща...
В събота сутринта задължително купуваме месо от една квартална месарница с много качествени продукти, купувам от там необходимото за седмицата месо. Зеленчуци купуваме пак за седмицата от някой голям магазин или от пазара. Обикновено в понеделник и четвъртък, когато зареждат новите стоки, ходим в Лидл, а някъде в средата на седмицата в Кауфланд, но там само в случай, че сме си харесали много нещо от брошурата. Пакетирани храни имаме винаги в излишно количество, така че никога не може да свършат внезапно. От майка ми съм видяла така, че складира брашно, захар, олио и така постъпвам и аз. Като отворя последната, даже предпоследната опаковка, при първа възможност купуваме един цял стек. Ако ми трябват някакви не толкова често използвани продукти, си ги купувам от Лидл или Кауфланд при регулярното посещение или, ако са много специфични, от специализиран магазин.
По темата с готвенето: Първо да отбележа, че имаме 1 дете в I клас, което на обяд се храни в училищен стол. В понеделник обикновено дояждаме нещо останало от уикенда. Във вторник до четвъртък готвя някакви много бързи ястия - миш-маш, дробчета с лук, качамак, спагети, наденици или карначета във фурната, салати. Единият от дните мъжът ми почива и вари боб. В петък обикновено сме на риба, но в повечето случаи я купуваме готова, защото не обичам да я готвя. В събота и неделя е голямото готвене. Ако остане нещо, го прибирам в кутии във фризера, за да има за някой ден от следващата седмица. Едно време майка ми беше нинджа, спомням си, че като се навечеряхме, почваше да готви за следващия ден и така на другия ден като се приберяхме, направо се сервираше вечерята. Опитвала съм се тоя вариант и аз, но е много изморително и не остава никакво време да се съберем семейството и да играем някоя игра или да гледаме заедно филм, затова предпочитам да не си го причинявам и да караме с по-бързи ястия през седмицата. Понякога за тази цел, дори купувам готова храна от някое магазинче за готови храни.

Цитат
Добре де, как пазарувате месо веднъж седмично? Аз месо повече от 24 часа сурово не държа, риба - дори 12.
И аз не държа месото в хладилника сурово. Само това, което ще готвя в същия ден ми е в хладилника, а останалото замразявам във фризера и в деня, в който ще ми трябва, си го размразявам. Затова и не купувам месо от големите хранителни магазини, защото не знам дали месото е прясно и може да се замразява, а купувам само от фирмено магазинче на местна ферма.
Виж целия пост
# 43
Брашно, захар, спагети, мюсли, олио, кафе, консерви (домашно сладко, кисели краставички купешки), препарати и т.н. и аз складирам в килера. Ама пак не се справям, както е видно от  предишните постове Simple Smile
П.П. Живеем на петия етаж без асансьор и се е случвало по 3 пъти на вечер да слиза някой до кварталните магазини за нещо забравено, добре, че са много и работят до 22 часа Simple Smile Ама не си е работа.
Виж целия пост
# 44
Замразявам, не ме бърка. Сутрин измислям какво ще готвя и го вадя на плота, до вечерта се е размразило.
Не се пренасищаме с нищо, миже би само тоалетната хартия ни е в големи пакети, другото ни е все по едно. Е, зеленчуците са си бройка, но въпреки това, най-често от тях купувам през седмицата. Домати, краставици и моркови най-бързо се изяждат. Хлябът си го купуваме всеки ден, това е ясно. Млечните издържат една седмица, не ми се е случвало да изхвърлям развалено. Но и ние купуваме в тетрапакова опаковка, защото взимам само безлактозно.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия