Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Годишен бюджет

  • 30 302
  • 703
Здравейте! Има доста стари теми за семеен бюджет, но в тях повечето мнения са за месечен бюджет, а по-рядко за по-дългосрочен финансов план за семейството.
Наскоро съставих годишния ни бюджет за 2019 и ми стана любопитно дали и други семейства правят подобни таблици и как.
Аз лично копирам базовия месечен бюджет 12 пъти и след това въвеждам единични разходи/приходи, например - годишни вноски, които се плащат януари, върнати данъци, ориентировъчни суми за почивки и т.н. Така имам ориентир за това колко би трябвало да сме спестили след 1 година и накрая на този период мога да контролирам дали въведените суми в бюджета са били реалистични.
Ще се радвам на мнения и съвети за вашия финансов план!
Виж целия пост
# 1
Правиш прогнозен паричен поток, който е хубаво нещо, стига да постигнеш висока степен на прогнозируемост на разходите, което предполага да се придържате към стриктен бюджет.
За мен по-голям смисъл има да определите месечна сума, която да заделяте и която да не е голям дял от доходите, за да може безпроблемно да я спестявате.
Виж целия пост
# 2
Не правим. По-голямата част от доходите ни са плаващи, така че е невъзможно да се прогнозира.
Виж целия пост
# 3
Правя такъв бюджет, горе-долу, да. По същия начин  - копирам месеците от предната година. В дадения месец вече ако се наложи, правя промени. Правя го само за режийните разходи. Другите разходи ги нанасям на момента, трудно ми е да преценя за една година Simple Smile
Виж целия пост
# 4
Уау, браво, момичета Simple Smile Годишен бюджет не правя, само приблизителен месечен и детайлно, когато се налага да заделя за по-сериозен разход. Например няколко месеца да спестявам повече или когато знам, че ме чака по-голям разход.
Виж целия пост
# 5
Не правя годишен бюджет. Какво би ми допринесло това?
Виж целия пост
# 6
Аз правя месец по месец и от време на време сезонен - зима,пролет, лято, есен. Зимата примерно отоплението ни е повече, лятото аз не работя, обаче има повече разходи за ядене и пиене навън и т.н.
Виж целия пост
# 7
Не правим годишен бюджет, макар че бихме могли, защото доходите ни варират, но не много, някъде плюс минус 100-200 лв за месец, като общо взето си знаем кои са по-слабите месеци. Но си знаем всеки месец за какво трябва да отделим пари, например - януари - винетка за колата и именните дни на децата, февруари и март - рождените им дни, през август - септември за дърва и т.н. За почивки отделям всеки месец по малко, за мебели и материали - също, че още дообзавеждаме. Нямаме големи спестявания, с изключение на малка сума в банката, която е за черни дни. Като съберем някоя по-крупна сума, веднага отива за нещо по къщата. Сега съм решила да започнем да спестяваме малки суми всеки месец, но и имаме още две години до финала на кредита, така че колкото и да заделим, си е успех, на фона на лудите пари, които влагаме в къщата.
Виж целия пост
# 8
Не , не правим никакъв бюджет, ако съм само аз да. Ама мъжа ми не мога да го хвана да планираме за другата седмица, какво остава за година напред. той смята че животът е кратък и това са глупости, нито пък щял да седне да пести. Аз не правя бюджети, защото ще ме заболи главата и ще се ядосвам как е възможно да харчим толкова пари за глупости и без план и прогноза. Погасяваме ипотека , имаме и други жилища, пък и други кредити ( лизинг кола, кредитна карта, тук там дребни неща) , две деца с куп разходи ( доста от тях са непредсказуеми) , как да планира човек? Ill сметките си плащаме, без пари не сме оставали никога  и толкова... богати обаче също не сме.... докато имаме работа няма да го мисля Confused
Виж целия пост
# 9
При нас аз съм организаторът и човекът, който планува, мъжът ми изобщо не би се занимавал. Затова сме определили суми, които да се теглят и от на двамата сметките по спестовни сметки (около 10% всяка, едната сметка е за черни дни, другата за по-големи разходи/почивки). Така поне знам колко точно влиза по тези сметки и е лесно да пресметна за цялата година, без да го занимавам излишно.
 При мен лично е начин да имам някакъв поглед и контрол върху парите ни, най-вече заради непредвидените разходи. Ако излезе такъв- гледам таблицата за няколко месеца напред и виждам дали изобщо ще ни е в тежест и ако да- коя категория мога на орежа. И обратното естествено - ако получим бонус или увеличение, гледам коя вноска да увелича и с колко. Помага ми и да мисля с няколко години напред- със сегашните приходи и начин на живот кога например бихме могли да си купим ново жилище и т.н.
Виж целия пост
# 10
Правим само месечен бюджет, а понякога и за тримесечие. Годишен е невъзможно да направим, предвид естеството на работата ни. Имаме кантора, в която съпругът ми и брат му са адвокати, етърва ми е нотариус, а аз съм юрисконсулт. Приходите ни не могат да се планират, защото клиентите са различни и с различни нужди. Можем да си планираме само разходите. Поне нямаме сериозни разходи като ипотеки, лизинги и подобни, а благодарение на родителите ни имаме собствен апартамент и малко жилище, което даваме под наем и планираме до няколко години да отделим там двете големи дъщери, ако започнат работа и успяват да покриват режийните си. Единствено имаме наем за кантората. Другите сериозни пера са ни разходите по домакинството и за четирите деца, които са на различна възраст и с различни нужди. Тази година имахме късмет най-малкият да тръгне на градина и отпадна сериозният разход за бавачка, но на най-голямата предстои кандидатстване и бал. За кола харчим сравнително малко, защото не ни е необходима ежедневно, а предимно за почивните дни, но пак си летят разходи по поддръжка. Гледаме разходите ни за месеца да не надвишават определена сума и ако остане нещо над нея го заделяме за "черни дни" и за почивки.
Виж целия пост
# 11
Не смятам.Взимам си заплатата и плащам сметките,заема.Остават малко за храна.Мъжа ми взима-отделя за гориво и останалите отиват за храна.В малък град сме и не успяваме да спестяваме.
Виж целия пост
# 12
Вкъщи аз се занимавам с това, но годишен бюджет не правя, нито тримесечен, а само месечен. Не правя, защото базовите и ежемесечни сметки на домакинството/ток, вода, телевизия и т.н./ са вариращи според сезона, макар доходите ни да са твърди и постоянни. Преди в друга тема бях писала, че в края на всяка година си поставям цели за следващата  като задължително имам графа ''финансови цели'', та в тази графа слагам всички онези разходи, които не са постоянни и ежемесечни, но трябва да се покрият през съответната година.  Естествено тях ги разпределям в месеците, в които нямаме кой знае какви големи разходи. По този начин не сме стигали до бюджетен дефицит, та дори успяваме всеки месец да отделяме една задоволителна сума. Накрая на годината изчислявам годишния бюджет на база приходите и  разходите за 12-те месеца и се старая през следващата година, ако може и зависи от нас да свием разходите, за да имаме по-голяма спестена сума.
Виж целия пост
# 13
Опитвам се да въведа отчитане на разходи, за да мога да ги анализирам, обаче не срещам никакво разбиране у половинката ми, а може и да смята, че това е излишно, щом се оправяме и не сме тръгнали да просим за хляб по улиците.  Много трудно било, не знам си какво. Аз не виждам какво му е трудното.
Виж целия пост
# 14
Онзи ден моя мъж, отишъл, между другото до магазина да купи универсално дистанционно. Понеже имаме един стар телевизор, който отдавна е за смяна, ама не е зор, да речем, дистанционното не работи добре ( това се случва при повечето телевизори) , и има една черта  изгорели пиксели която не пречи толкова, пък и ние много не гледаме.
Купил вместо дистанционно, нов телевизор , 40 и повече инча, 750 лева и повече. Fearful Понеже го хванало яд, като отишъл в магазина и се огледал на хубавите телевизори. Не ми е казал че има намерение, ама не бил имал намерение затова не бил ми казал. Прибирам се и се чудя.
Идва, пита ме  доволна ли си?
Ми не съм , не беше зор това !
( апропо от заплата го е купил и едва ли ще гладуваме, ама ей така купува той, не мисли много, като му скимне нещо, ... та аз как да планирам? Fearful)
Питам го, казва, аз незнам колко ще живея, няма да пестя всеки ден и да живея кто мишка и толкова. Ама без пари не е останал де, това е така. Confused
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия