Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Годишен бюджет

  • 31 376
  • 703
# 60
Съжалявам, не мога да се оправя с качваме на скрита снимка. Освен това всичко ми е на немски. Ето така изглежда таблицата:
Редовете са ми дните от месеца един под друг. Колонките са ми категориите : 1. Хранителни продукти 2. Козметика (препарати, памперси...) 3. пазаруване (всичко от дрехи, до играчки или книжки за детето) 4. пазаруване къща (нови прибори, възглавници, ваза...дребни покупки за къщата) 5. свободно време (кафе навън, излизане, спорт, общо взето всичко, което не влиза в другите категории). Това са променливите суми, като направя разход го записвам в съответната клетка според деня и категорията. Точния ден не е от значение, разделила съм го така, за да имам място, важно е под чертата сметката да е вярна. За тези категории имам “бюджет” според това средно колко е бил разходът от предишните месеци (направила съм формула да смята сумите и да ги актуализира за всички месеци напред). Естествено не е задължително да влизам в бюджета, това е само ориентир.

Следващите категории са лесни, защото е всеки месец едно и също: детска градина, транспорт, застраховки и т.н.  

Колонка “спестяване” е сумата, която вкарвам във спестовните сметки.

Колонка “единични” са по-големи, но нередовни плащания, т.е не се повтарят месечно - почивки, ел.уреди, ремонти, такси.

От графата приход вадя всички разходи и ми остава около 10%, “буфер”, който си се трупа в сметката, за да съм ликвидна ако направя по-голяма покупка.
Това нещо го копирам x12 и в “единични” пиша предстоящи разходи според месеца.
Плащанията, които прави мъжа ми, не ги записвам, защото би било лудница да го следя и това, просто знам колко отделя в спестовната и го добавям към моята сума.
Съжалявам за дългото описание, дано е горе долу разбираемо.
Виж целия пост
# 61
Ето го моя месечен.

Приходи: мм, аз, други

Разходи:
Сметки:
Заем
Тец
Чез
СВ
Виваком
Вход
Гориво
Спорт
Карти гт

Джобни Г
Храна
Дрехи
Козметика и аптека
Непредвидени /подаръци за приятелките на дъщерята/
Екскурзии, ремонти.

Ако накрая остане нещо, може  да се спести, ама от Април насам няма остатък.
Виж целия пост
# 62
Най-удобно е да направите спестената сума отделен “разход”, фиксиран за всеки месец, дори и на първо време да е малка сума. Най-добре да се прехвърля автоматично и така забравяте за него и не ви тежи, а се вмествате в остатъка. След това може да решите какво да правите с тях - инвестиция, недвижим имот или за “черни дни”
Виж целия пост
# 63
Годишен бюджет не си правя. Единствено от 3 години си пиша по 2-3 пъти в годината какво е спестено. Така си следя средно месечните разходи, но без да им правя разбивка.
Виж целия пост
# 64
Най-удобно е да направите спестената сума отделен “разход”, фиксиран за всеки месец, дори и на първо време да е малка сума. Най-добре да се прехвърля автоматично и така забравяте за него и не ви тежи, а се вмествате в остатъка. След това може да решите какво да правите с тях - инвестиция, недвижим имот или за “черни дни”

Да, това е много правилно, защото след това става навик и е много лесно.

Виж целия пост
# 65
Ми ние сме си решили да не спестяваме така. И без това приходите и разходите са ни на нула, че и минуса закачаме понякога.
Виж целия пост
# 66
Като стана дума за бюджет, колко процента от доходите си средно спестявате: депозити, облигации, акции, взаимни фондове, злато и т.н. Кои инструменти предпочитате?
Виж целия пост
# 67
Не зная точно, струва ми се около 8-10%, зависи от месеца.
Никакви инструменти не ползвам и ме е яд, но днешните лихви са никакви.
Виж целия пост
# 68
Всяко домакинство е различно, но ето едно примерно разпределение:

1. Наеми, заеми, данъци, застраховки и т.н - тук се предполага, че сумите са известни.
2. Ток, парно, вода, телефон и др. - могат да се прогнозират на основа на предишното потребление. Ако някоя цена се повиши, коригира се и в таблицата.
3. Разходи за уроци на децата, спорт и други подобни занимания - и тук нещата са ясни
4. Транспортни /гориво, карти, планирани ремонти на автомобилите/ - предвидими са
5. Храна, битова химия и козметика - отново на база предходно потребление и с корекция при нужда
6. Медицински разходи - част от тях са планирани и за тях може да се въведе някъква ориентировъчна сума /профилактични прегледи, шини, стелки и т.н./ + някаква сума за извънредните. Ако се наложи сериозно лечение, не дай боже, отиваме в графа "бели пари за черни дни".
7. Услуги /фризьор, козметик, обущар, химическо и др./ - може да се изчисли някаква ориентировъчна сума и при нужда да се актуализира.
8. Дрехи и обувки - сума за оново, което задължително трябва да се купи /напр. обувки за детето/, а за обувки за мама - ако остане.
8. Ремонт на жилището, всякаква техника и подобни - както при медицинските разходи
9. Почивки, джобни, развлечения - те са резултативна величина.
10. Спестявания и инвестиции - ако решите да имате такива
Виж целия пост
# 69
При нас не е процент, а твърда сума, която отива по такава сметка.
За инструментите... имам доверие на НИ и метали.
Бфб ми се струва твърде податлива дори на малки влияния и доста трудно ликвидна, взаимните фондове са още по-зле.
Виж целия пост
# 70
Спестявам около 50% от собствения си доход и още от на мъжа ми, там не съм го смятала колко е. От моя доход - плащам ипотека+режийни, оставям си 100 лева за тъпотии и всичко останало си спестявам. От неговия доход плащаме градината и храната, може би пак около 50% се спестяват. Борси, акции, влогове - нищо не разбирам от тях. Държа си парите в една сметка и чакам да се съберат повечко, за да си намалявам срока на ипотеката, че като се сетя за нея и се изприщвам Grinning А, да, аз съм го казвала друг път, но ние нямаме кола, което според мен минимализира доста разходите ни Grinning И не ходим много много по почивки, освен миналата година, когато се разсипахме от ходене из Европа, но после стиснатата ми същност хем я беше яд, хем се кефеше на снимки...та тая година и догодина никакво ходене никъде.
Виж целия пост
# 71
А колко пари давате на месец за храна?
Виж целия пост
# 72
Ео, безмислено е да трупаш пари в сметка, за да може някой ден да си предоговориш срока на ипотеката, защото плащаш лихва на висока главница докато стане предоговарянето.
Като те чета, съвсем спокойно може да си вдихнеш вноската с 30%-50%, оттам ще падне и срока.

От моят доход напоследък не остава много - довършваме ремонт, купуваме мебели, сменяме колата. Обичайно заделям между 25 и 35% иначе.
Виж целия пост
# 73
Достатъчно е просто да се внася по кредита, годините автоматично падат, не е нужно да се подписва нов договор с нов срок.
Ние така правим, за 10 г. сме погасили 17 и срокът ни вече не е 30, а 21 г., живот и здраве, ако продължаваме така, ще го погасим за половината срок, т.е. 15 г., но сме спокойни, че вноската е ниска и дори при намаляване на дохода не е проблем за покриване.
Виж целия пост
# 74
Аз също събирам (от скоро), за да си намаля срока на кредита. Първите 5 години сме с наказателна и няма смисъл да им плащам допълнително и това. После внасям събраното и започвам да внасям и месечно ,ако мога да заделя.
Виж целия пост

Препоръчани теми

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия