Рецепти с тиква

  • 14 991
  • 102
Какви ястия и десерти приготвяте през сезона на тиквите?
Нека съберем всички любими рецепти на едно място.  Simple Smile
Виж целия пост
# 1
супа

в зеленчуково къри

на тънки резенчета, жулната в малко зехтин, после може да се сложи балсамико или пармиджано. рукола също върви

пълнена с червен боб, домати, (кайма)...

на ньоки

използвам основно Хокайдо, има по-хлебно и неводнисто месо и не се бели. готви се доста бързо и тиквите не са големи.
става и за сладки рецепти като тиквеник, но аз не обичам много сладка тиква.
Виж целия пост
# 2
Най-срандартните - запечена или варена с мляко, с мед и орехи, крем-супа.
И крем карамел - слагат се варени парченца тиква в тавичка, заливат се със сместа за крем-карамел и се пече на водна баня в по-голяма тава.
Ще пробвам днес или утре една нова рецепта и ако стане добре, ще я постна.
Виж целия пост
# 3
На крем супа.

Тиква, ориз, морков, може и някой картоф малък. Слагам малко къри и индийско орехче. Варя, пасирам, добавям течна сметана и зехтин, на котлона за още малко, и е готово. Върви с кротони, запържен стар лук, лъжица заквасена сметана.
Мен ме мързи за лука, но редовно имам домашни кротони, за да не хвърлям хляб.
Виж целия пост
# 4
Любимият ми десерт, а понякога и основно ядене:
Тиква хокайдо с ориз и кокосово мляко.
Виж целия пост
# 5
Тиквената баница е сред любимите ми баници.
Все-още правя опити да докарам вкуса до този, който беше на баба ми.

Искам да ви помоля да давате и самите рецепти.
За кулинари без голям опит,като мен, това ще е много полезно.
Виж целия пост
# 6
Любимото ми е тиквеник, печена и варена.
Чак рецепти нямам по скоро ги търся в нета и така правя. Бързо лесно вкусно!!!
Виж целия пост
# 7
Най-хубавият тиквеник, който съм правила, е с кори, печени на сач. Има ги на различни фирми.
Технологията е проста. Тиквата се настъргва и се задушава с малко мазнина и захар на вкус. Когато омекне и отделената вода поизври, добавям чаша счукани орехи. Който обича, може да сложи и канела. Аз не слагам.
Разстилам корите, наръсвам леко с мазнина, слагам плънката и навивам на руло. Нареждам рулата в кръгла тава, като ги сбръчквам леко.
Пека на около 180 – 200 градуса, докато придобие розово-златист цвят.
След това леко сиропирам, като спазвам правилото горещо печиво се залива със студен сироп или студено печиво – с горещ сироп.
Сиропа също правя на око – около 1 ч.ч. захар и 1 ч.ч. вода завират до разтопяване на захарта. Може да се ароматизира с 1 ванилия.
След заливането със сиропа тиквеникът се покрива с кърпа и се оставя да престои няколко часа – най-добре цяла нощ.
Това е цялата философия.  Simple Smile



Виж целия пост
# 8
Аз съм от "специалнитие", не обичам сладкиши с тиква, тиквеници и тн. Само на солена манджа.

Между другото, слагала съм я и в зеленчукови и други супи, когато детето беше малко. Все пак полезна е.
Виж целия пост
# 9
Много обичам тиква и я приготвям във всякакви варианти.

Тиквена запеканка с ябълки

Олади с тиква и стафиди

Лазаня с тиква и колбас

Хляб с тиква, жълто сирене и подправки

Крем-супа от тиква

Тиквеник с дърпани кори
Виж целия пост
# 10
обожавам тиква. в крем супата аз слагам и парче джинджифил - много приятен аромат и вкус придава, даже децата я харесват така.
от десертите мога да споделя два любими:
една от най-вкусните торти, които съм яла  http://www.vkusnoteka.bg/2014/10/blog-post_27.html /пропускам боровинките/

и една също доста добра
http://www.tanitaang.com/2013/11/blog-post.html
Виж целия пост
# 11
Освен на тиквеник и печена или варена тиква, преди време намерих рецепта за тиквен крем, която стана любима вкъщи.
Виж целия пост
# 12
да добавя: тиква, пълнена с месо /много вкусно става с няколко вида месо и праз/лук като кебап/.
сладката пълнена тиква е ясна, на фурна също.
Виж целия пост
# 13
Покрай хранителния ми режим избягвам тиквеника заради корите. Но тази зима ще наблегна на печена тиква с мед и орехи, и крем с тиква и мляко. Наскоро видях рецепта за извара с печена тиква - ако сте правили споделете мнение.  И още една рецепта , която мисля да пробвам в най-скоро време http://recepti.gotvach.bg/r-86974-%D0%97%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2 … D0%BA%D0%B2%D0%B0
Виж целия пост
# 14
брауни правя и аз, не става лошо, но както детето казва: изглежда по-добре, отколкото е на вкус  Joy

намерих една рецепта за кюфтета от тиква и амарант и смятам утре да я пробвам.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия