Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Изплащане на пенсии от чужбина (Чехия)

  • 1 122
  • 8
Здравейте момичета.Не знам към кого да се обърна,за това пиша на вас,с надеждата,че някоя от вас ще е била в същото положение.Дядо ми почина преди една година,а докато беше жив получаваше пенсия от Чехия,на всеки три месеца,като получаваше по пощата писмо с формуляр Сертификат живот,което попълваше,заверяваше нотариално и изпращаше обратно.До тогава се оправяха двамата с баба ми и не съм запозната по подробно с нещата.Сега,година след смъртта му,попълнихме бланка от НОИ ,за това,че е починал и я изпратихме в Чехия.След това получихме подобен формуляр,но за вдовишка пенсия (мисля,че така се води) понеже сега баба ми получава от там процент от пенсията на дядо ми.Попълнихме въпросния формуляр,с който дефакто даваме информация за баба ми и че от там насетне вече тя ще получава пенсията.Но от тогава минаха около 5-6 месеца и писмо не сме получили.(За съжаление баба ми,след смъртта на дядо получи силна деменция и няма как да я питам към кой да се обърна)
Онзи ден,баща ми се разрови и намери някакъв документ от 2014 ,в който се пише,че за по голямо улеснение,писма вече няма да се изращат,а може да се ксерокопира стар сертификат или да се изтегли от посочен линк и че не е задължително срока да е 3 месеца,а може да се изпрати когато пенсионера пожелае.Там е сложен и линк със сайта,от който мога да изтегля.Влязох ,открих сертификата ,но стигнах до момент в който се обърках,защото единствения сертификат,който съм попълвала беше няколко листа ,искаха се данните на починалия пенсионер,чиято е пенсията всъщност и след това данните на вдовицата,която ще я получава.А този който открих,е само една страничка,искат се двете имена на пенсионера,рожденната дата,ЕГН,семейно положение,гражданство и попечител на пенсионера.Та от цялата тази история се питам,трябва да попълвам данните на баба ми ли ? Или изобщо това не е документа,който ми трябва ? Да не би да трябва да търся друг,за вдовишки пенсии ?
Не знам дали ще разберете нещо от написаното,аз самата виждам,че много объркано се изказвам,но наистина нямам ни най-малка представа как се случват нещата там....
Дано все пак някоя от вас да е минала по този път,и да разбере за какво става въпрос...  
Виж целия пост
# 1
Баща ми получава по описаната от Вас схема, но Слава Богу си е жив все още и си я получава той.
Частта с вдовишката пенсия не ми е ясна, но все пак като попълнихте документите първоначално за баба Ви изпратихте ли и банкова сметка? Според мен няма как да преведат паричките без да сте им подали номер на нейната банкова сметка, нали след като дядо Ви е починал неговата сметка е била закрита.
Баща ми получава веднъж в годината превод, след като съм изпратила попълненото и заверено от пенсионното Удостоверение за живот. Писма от чешка страна получаваме редовно, при всяко актуализиране на пенсията.
Бих Ви посъветвала да им напишете писмо с въпросите си, аз съм писала и са ми отговаряли бързо и компетентно.
Куриозът винаги е бил, че аз пиша на англ., а те ми отговарят на чешки. С един дебел речник от служебната библиотека вече се справям доста добре в превода от чешки на български.
Втори вариант - консултация в София, в отдел "Международни спогодби". И там съм ходила, но много отдавна, съвсем в началото, когато признаха спогодбата (преди над 15 год).

Сертификата, който е една страничка и сте намерили в нета, е този, който се попълва от пенсионера, който има право на пенсия, а не от наследниците му (във Вашия случай е все есно за дядо Ви). Аз си пазя един лист и си го снимам всяка година, когато ще го попълвам и изпращам. За вдовицата би трябвало да е друг, но аз не съм го виждала все още.
Най-добре пишете отново на чехите и попитайте какво става, какви документи трябва да представите и т.н. Ще Ви отговорят, сигурна съм.
Виж целия пост
# 2
Да,открихме сметка на баба ми и я написахме във въпросния вдовишки документ и след около 1-2 седмици бяха изпратили парите,които дядо имаше да получава още докато беше на легло и процента на баба ми за няколкото месеца след смъртта му.
А къде трябва да пиша на чехите ? Трябва ли задължително да е на хартия или може и по имейл ?
Виж целия пост
# 3
Аз на хартия съм писала.
Адресът вземам от плика на последното писмо за актуализация на пенсията (той е винаги един и същ).
Адресирам до лицето, което е подписало тяхното писмо. Предполагам, че и при тях всеки служител движи въпросите на конкретна категория/група пенсионери. Нашата е инж. Зденка някаква -си (не помня в момента фамилията)
Мисля, че дори само до тяхното пенсионно да напишете, без името на конкретен служител, пак ще Ви отговорят. Ако имате мейл пробвайте първо на него. Аз нямам такъв.
Виж целия пост
# 4
Извинявай,сега се зачетох по обстойно и ми направи впечатление следното "Баща ми получава веднъж в годината превод, след като съм изпратила попълненото и заверено от пенсионното Удостоверение за живот."
От написаното аз разбирам,че може би си упълномощена да изпращаш и попълваш документи от името на баща си.Но в случая по голямо впечатление ми направи факта,че Удостоверението за живот си заверила в пенсионното ?!
Аз имам пълномощно за баба ми,но когато получавахме писмата от Чехия ги заверявахме пред нотариус и тя трябваше да се разпише на документа пред него.Да не би да има възможност баба ми да се разпише пред мен,а аз само да занеса писмото в НОИ (предполагам там е пенсионното) и там да ми го заверят ?
Виж целия пост
# 5
GrinGrinИ като цяло нямахме никаква работа в НОИ... удостоверението живот идваше по пощата ,викахме нотариус вкъщи,баба ми се разписваше пред него,след което аз отивах в пощата и изпращах писмото обратно.След това те пращаха парите.
А ти сега ме обърка още повече Grin от написаното май разбирам,че има вероятност това удостоверение да се вземе и завери директно в пенсионното ли ?
Виж целия пост
# 6
Нямам пълномощно, а и  мисля, че не е възможно да се извади с тази цел (как ти с пълномощното ще докажеш, че баба ти е жива?).
Просто аз попълвам документа, водя баща ми в пенсионното лично да се разпише пред служителката, която с личен номер и служебен печат удостоверява обстоятелството, че баща ми е жив и лично се е явил пред нея и е положил подпис и след това аз изпращам по пощата. Просто баща ми е възрастен и гледам да го облекча максимално.
Аз бях питала в началото дали е задължително пред нотариус да се полага подписа и ми отговориха, че не е. Вторият вариант беше този, който ние използваме - в пенсионното.
В НОИ и аз не съм ходила ( всъщност едно време пенсионното беше отделно, сега не знам).
Виж целия пост
# 7
Да,и на мен нотариуската  ми каза,че няма как да завери писмото,ако баба ми не се подпише пред нея.За това я викаме вкъщи.Предполагам в пенсионното излиза по евтино (ако не и безплатно) но няма как да изведа баба ми от къщи...
А последно,реших,че този формуляр,който намерих в сайта,ще го попълня с данните на баба ми и след като е нотариално заверен,ще го изпратя.Стигнах до извода,че след последното писмо,в което на дълго и на широко описвах ,че дядо ми вече не е жив,попълвах данните на баба ми,закривах и откривах сметки,те вече са наясно,че тя получава неговия процент.Следователно няма смисъл да търся друг "вдовишки" формуляр.Ще изпратя обикновен такъв ,сертификат живот,с нейните данни,поради простата причина,че сега тя замества дядо ми,а те са информирани за това.Пък ще видим какво ще става.
Виж целия пост
# 8
В пенсионното е безплатно.
Все пак попитайте, ако имате път натам, дали служител не би могъл да дойде в къщи. Знам ли?!  newsm78
Пише ми, моля, ако има развръзка вашия казус.
Естественият ход на нещата при мен отива в същата посока...
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия