Alfawise A8 Android 8.1 TV BoxУмен телевизор с Alfawise
Няма какво да се лъжем, в хола е много по-удобно да се гледат филми, отколкото на бюрото. Ако не разполагате с някой от напоследък модерните умни телевизори, то можете да си вържете компютъра с телевизора и, когато е  е необходимо, да прехвърлите образа на него, за да гледате нещо в Netflix, да кажем. Лично аз съм правил подобни инсталации у дома и от опит мога да заключа, че това не е особено удобно.

Alfawise A8 Android 8.1 TV Box е едно от най-евтините устройства в своя клас. TV Box-овете позволяват да превърнете всеки телевизор (или монитор) в умно устройство, свързано с интернет. Можете да си пускате клипчета от YouTube, да гледате филми в Netflix или пък да пуснете филм или видео от външна флаш памет.В комплект с устройството получавате дистанционно, адаптор за захранване, както и HDMI кабел, чрез който да го свържете с телевизора/монитора. Платформата Android пък ви дава достъп до голяма набор от приложения. Можете да изтеглите и някоя игра, но отсега ви предупреждавам, че няма да сте доволни от резултата.

Свързването на Alfawise A8 е праволинеен процес, не са необходими никакви настройки. За връзка с интернет можете да разчитате на Wi-Fi връзка, но ако рутерът ви не е наблизо аз бих препоръчал да заложите на кабел.
Устройството е компактно и леко, което улеснява разполагането му около телевизора. По време на работа то осезаемо се нагрява, така че не го поставяйте върху покривки или меки повърхности – единствените отвори за вентилация се намират отдолу.

На задния панел са разположени най-важните портове: HDMI изхода, LAN порта, изходите за аналогов (стандартен 3,5 мм жак) и цифров (S/PDIF) звук, както и входа за захранването. Имате на разположение и четири USB порта – един отзад и още три на десния панел. Можете да ги използвате за свързване на стандартни мишка и клавиатура, нещо което ще улесни навигацията из YouTube да кажем.

Тук е редно да отбележа, че се сблъсках с проблем при опит да използвам USB слушалки – образът започна да насича много сериозно и устройството стана неизползваемо. Явно използваният процесор (на китайската компания Rockchip) е прекалено маломощен за такива своеволия. При използване на други USB устройства (клавиатура, мишка, флашка) не забелязах проблеми.

Редно е отрано да ви предупредя да не очаквате бърза реакция от страна на Alfawise A8. Очаква ви не особено пъргаво зареждане на апликации, клипчета и интернет страници. След като веднъж тръгне видео от YouTube или Netflix обаче, можете да очаквате безпроблемна работа.